Говедовъдни новини – Уикенд 31

0

Швейцария: В продължение на няколко години, кметството на Базел използва овце като четириноги косачки за поддържането на тревните площи в града. Тази година   се използват 25 до 30 животни, от стара порода овце, които изпасват  трева, коприва, къпина и дървесни растения. Овцете са от породата Skudden – която произхожда от Източна Прусия и Балтийските държави. Това са сравнително малки животни с бяла кожа и къса опашка. Овцете, са собственост на  специализирана фирма която предлага овце специализирани ,като косачки. Миналата седмица властите обявиха, че и за в бъдеще ще използват овце. Промяната от косене на ръка, към пасене е икономически изгодно за кантона.


Германия: Хансйорг Браун от Бавария не може да повярва още на късмета си. Неговата крава Кармен е родила четиризнаци. Едно рядко явление при кравите, но засега кравата се справя добре и телетата са не само живи, но и много жизнени.  Шестгодишната крава Кармен  сутринта на 19 юли ражда първото теле роди.  Малко след това дойде и второто теле, разказва Браун и сметнал, че въпроса по раждането е приключен. По обяд обаче той вижда,че кравата в обора е твърде неспокойна. Отива при нея и и помага за раждането на третото теле, а в следобедните часове идва и четвъртото теле. При раждането, те нямали повече от 20 кг,  но сега телетата са жизнени и в топ форма. Майка Кармен била твърде слаба, за да  храни малките. След раждането, ветеринар третира кравата поради недостиг на калций и метаболитни проблеми. “Това всъщност е чудно, че всички са оцелели”
Вероятността да се родят четири телета е  1:11 милиона .
Каква е следващата стъпка за Елза, Карлос, Лео и Стела, все още не се знае. Те са кръстоска между породите Белгийско синьо и германската Кафява порода по майчина линия.


Швейцария: 13 коня са загинали във ферма в Тургау от глад. Ветеринарните власти са с вързани ръцете, въпреки че земеделският производител вече е осъждан няколко пъти. Активистите за правата на животните са провели бдение пред фермата. На другия ден същият е арестуван с повдигнати тежки обвинения за мъчително отношение към конете, които били държани дълго време  гладни.


Норвегия: 2020 год. – доенето в  50% от норвежките ферми ще е   роботизирано, сега всеки трети литра мляко, който се получава е от автоматична система за доене /робот/. Според съвета по земеделието през 2020 г. половината ферми ще доят кравите използвайки роботи. От  скандинавската страни, Норвегия е страната с най-много роботи, това е свързано  с увеличаване на размера на стадата.

Холандия: Холандската млечна компания DOC увеличи цената на млякото за август с 2.07 цента до 38.16 цента за кг мляко за 800,000 кг годишно за производство. Премиите за паша и устойчивост на млякото са от 2,25 цента или цената става  40,7 .

Европа: Започна реализацията на проект на ЕС, който ще приключи през 2022 г.
Проекта под името “Gen-TORE”, се свежда до това да се намерят начини как да се размножават ефективно и в значителна степен независими от климатичните условия селскостопанските животни. Това е способността на едно животно, да се приспособи на промените на околната среда, така че, тяхното здраве, продуктивност и ефективност да са независими от климата. “GenTORE” означава “геномни инструменти за оптимизиране на устойчивост и ефективност при европейските говеда”.


Ирландия:Ирландците са увеличили доставките на мляко през юни 2017 г. Което означава в повече от 6.1%  суровина, отколкото през 2016-та юни.

Япония: до  юни тази година, Япония е внесла  26.5% повече сирене отколкото през миналата година. САЩ и Холандия са се е възползвали най-много от тази ситуация. Япония е най-големия вносител на сирена изпреварвайки Русия. През 2016 г вносът на сирене е нараснал с 3,3% стигайки до 257 584 тона. Предишен основен вносител е била  Австралия  с обем от 86 001 тона. Това е 3,8% по-малко от предходната година. На второ място е Нова Зеландия стигайки до 61 295 тона, което представлява увеличение от 7,3%. От 2005 г. броят на млечните крави в Япония е намалял от 1 055 000 до 852 000 през 2017 г. Намалял е броят на японски млечните ферми с 3,5% до 16,400 компании. Средният брой на отглежданите крави в едно стадо се е увеличил от 38 през 2005 г на 52 бр през 2017 г


Индия: Върховният съд на Индия отхвърли решението на правителството за забраната на клане на говеда. Той  обоснова своето решение с тежките икономически последици последвали от забраната на клането и търговията с говеда, което “не трябва да засяга поминъка на хората”. Освен това, тази  забрана  нарушавала правото на свободната воля на хората. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here