Няма начин – ще има увеличение на млечните продукти

0

Интересни заглавия се появяват по медиите. От рода на ”натъпкаха ни с еди колко си тона сухо мляко и млечен концентрат” или „пак ни удрят по джоба”. Сякаш не искаме да разберем,че живеем в свят на пазарната икономика, в свят в който се спазват икономическите закони и Съюз, който наблюдава всяка наша крачка и ни удря шамара, ако минем в ляво или вдясно. Всичко си е съвсем закономерно. Сухото мляко се използва в целия свят, нещо повече детските прахови храни се приготвят изцяло от сухо мляко. А кой ни удря по джоба не може да се разбере, но във всеки случай не са фермерите, които доставят суровината за млечните продукти и са винаги на ръба на оцеляването. Цената на продуктите в магазините е подчинена през последните години и у нас, изцяло на икономическите закони. Дори, колкото и лошо да звучи за потребителите, млечните продукти закъсняват с хода си напред по отношение на цената. Това става с много „гимнастики” от страна на преработватели и търговци. Защото, спазвайки едно от правилата – цената на суровината да е една трета от цената в магазина, това означава, че сиреното трябва да бъде със средна цена от 12-13 лв /краве/. От цялата ситуация засега печелят фермерите /всъщност вземат това което им се полага/, защото вече получават 33% от цената на продукта, докато преди половин година бяха на 26%.
Всъщност то е много просто – висока цена на суровината, висока цена в магазина. И още нещо. Сякаш на много от нас не им се иска да повярват, че сме пълноправни членове на ЕС и каквото се случва там се случва и при нас.
Цената на млякото в ЕС расте, расте и у нас. Цената на млечните продукти там растат, ще растат и у нас. Още повече, че нямаме програма за риска в животновъдството, /става дума за това какви инстументи могат да се използват при криза/.
Г-н Димитър Зоров, който е Председател на две големи формации – АМП и НСГБ ни предостави интервюто, което е дал по радио Дарик с което ви запознаваме.
Говедовъд.ею

Димитър Зоров – Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.
Българските производители имат завишени разходи, а това плавно води и до покачване на цената на млечните продукти за крайния потребител. Изкупната цена на прясното мляко е по-висока и това води до увеличение на цените, обясни Димитър Зоров.
“Цената на млечните продукти се увеличава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор – ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко. Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само литър мляко, а тук около 55 ст. Така че в момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии. Източник: радио Дарик

за Тоня Мишева Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here