Месодаен Симентал – отново ни гостува “Ферма Линбул …в облаците”

Съвсем наскоро публикувахме няколко материала свързани с породата Симентал за мляко. Както вече писахме, в обновената програма за развъждане на породата Симентал, вече има и програма за месодайния Симентал. Преди да ви представим програмата ви запознаваме с породата Симентал за месо. Материала ни бе предоставен с любезното съдействие на
един от най-добрите ни фермери от месодайното направление, известния на всички ни Павлин Антонов известен сред гилдията като Линбул. Това не е първия негов материал който публикуваме, за което му и благодарим.
Таня и Мишо

Точно за тази порода ми беше най-трудно да напиша статия, подобна на предишните за Ангус и Лимузин. Причината е, че Сименталът е доста стара и разпространена в Европа порода, разклонила се е в безброй селекционни направления и кашата по отношение на наименования, изглед и характеристики е пълна. Отделно от това много местни месодайни породи в Европа приличат донякъде на Симентал и често се бъркат с него. За капак почти всяка страна впоследствие си е сложила и собствено име към породата –има и порода Български Симентал, но никой не може да каже по какво се различава от швейцарския например, защото оригинален швейцарски Симентал просто вече не съществува.

НАРИЧАНА ОЩЕ…
Оригинално име – Simmental
На български си е „Месодаен Симентал”, не съм виждал вариации, но никога не е късно за изненади. Заслужава си да отбележа, че само „Симентал” на български се отнася за млекодайното направление. В други страни съвсем не е така.

В чужбините е много по-сложно. Оригиналното име на породата е копие на името на една долина в швейцарските Алпи, но често го изписват Simenthal, Simmenthal или Simental (с едно m). Обаче германците никога не биха се съгласили една от най-разпространените в страната им породи да носи швейцарско име и затова го кръстили Fleckvieh (петнисто теле). После обаче оригиналното Fleckvieh се специализирало повече към месното направление, та сега в Германия има и Simmental (млечно), и Fleckvieh (месно). За да не останат по-назад, французите също лепнали свой етикет на породата и кръстили млечното направление „Montbeliard” (чете се „Монбелиар“), а месно почти не отглеждат, понеже си имат достатъчно свои породи. Стана ли каша? Продължаваме  – в Щатите Simmental е черно безрого говедо с примес от Ангус, а Fleckvieh е оригиналното петнисто. В много държави от Европа пък са „национализирали” Симентала и го наричат Български/Холандски/Датски и т.н., други направо са си го присвоили като „Унгарско петнисто говедо”. Във всички тези вариации става въпрос за едно и също – оригинален Симентал, селекциониран за месо или мляко, с малко примеси за красота и цвят, демек между един и друг Симентал разликата може да е като между небето и земята.

НА ПРЪВ ПОГЛЕД…

Хм… А, де  Абе представете си кравата Милка, но с червено-кафяво вместо лилаво…

Най-лесната дефиниция – месодайния Симентал изглежда точно като млекодайния, но с малко повече замускуленост и с по-малко виме при кравите. Като цяло породата се отличава с червеникаво-кафяв цвят на козината и бели петна, „лицето” е бяло, често има петна около очите. Коремът и шията са почти винаги бели, като белия цвят често продължава и по цялото тяло и при някои животни отива към „бяло с червени петна”. Оригиналния вид на породата е с рога, но напоследък все по-разпространени са безрогите родословия.

Генетически говедата Симентал са всъщност бели с тъмни петна – това означава, че при кръстосване с по-тъмнокожа едноцветна порода поколението не наследява шарената си окраска. Присъствието на Симентал в кръстоските е невидимо на пръв поглед.

Няколко забележки по отношение на външния вид на месодайния симентал:

 • Ако едно говедо изглежда като месодаен симентал, то може и да не е точно от тази порода (например да е малко по-добре хранен млекодаен Симентал, Херефорд, червено-шарено говедо, Хинтервалдер и какво ли още не). Единствения начин да сте сигурни в породата е животното да върви в комплект с документи за произход.
 • Не разчитайте да различите месодайния от млекодайния симентал по външен вид – това са две селекционни направления на една и съща порода и единствената истинска разлика е в техните показатели – млечност, прираст на тегло и т.н. Ще повторя – единствения начин да ги различите е документ за произход и/или данни от тестове.
 • Извън млечното направление, най-често бърканата със Симентал порода е Херефорд. По-лесно ще ми бъде да опиша как да различите Херефорда от Симентал, когато му дойде времето в неговата си статия.

Точно в тази статия няма да публикувам снимки на животни от породата. Не искам някой да си изгради грешен критерий за разпознаване на животните. Моля, прегледайте максимален брой снимки в интернет, преди да си затвърдите мнението за външния вид на породата.

ОТЛИЧИТЕЛНИ КАЧЕСТВА НА МЕСОДАЕН СИМЕНТАЛ

 • Симентал е от най-едрите масово разпространени месодайни породи. Кравите са в порядъка на 700-1000кг, а биците често са над тон и достигат над 1700кг.
 • Като ръст са високи, с много ясно изразена скелетна структура и с масивна глава.
 • Дори и от месодайното направление кравите Симентал имат относително най-висока млечностспрямо другите месодайни говеда. Малко по-долу ще обясня до какво води това.
 • В много тестове говедата от порода месодаен Симентал показват най-висок среднодневен прираст. Подчертавам, че това се получава при тестове в специализирани стопанства – там храненето не е в никакъв случай „нормална дажба”. Все пак Сименталите по принцип наддават най-бързо при обилно хранене.
 • Изискват много по отношение на количеството и качеството на храната. Финишно угояване в пасищни условия на трева е почти изключено.
 • Симентал не са много ефективни по отношение на оползотворяване на фуража – те наддават много, като ядат още по-много.
 • Теглото на отелване при Сименталите е сравнително високо.
 • Поради „летящия старт” и високата млечност на майките телетата Симентал имат относително най-високо тегло при отбиване.
 • Темперамента на Сименталите е поносим, особено при тези с двойна употреба (ще стане въпрос по-късно). Все пак трябва да се има предвид, че тези животни са доста едри и дори неумишлено могат да причинят сериозни наранявания – винаги подхождайте предпазливо към тях.
 • При Симентала има един тънък момент относно оградите – заради ръста им оградите по принцип трябва да са по-високи, но в добавка тези говеда са най-скокливите измежду всички породи. Високата и здрава ограда около говедата Симентал (и особено при биците) е задължителна!

ОСОБЕНОСТИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО

В много държави в Европа месодайния Симентал е между най-разпространените породи говеда изобщо. Причината е във високата млечност и високия прираст – тези говеда почти винаги се отглеждат с двойно предназначение. Това означава, че от говедата се добива както мляко, така и месо. По това си приличат с текущата ситуация в България, но всъщност методите са коренно различни. Ето какво представлява говедовъдството в Сърбия например (там огромния процент крави са Симентал):

Масовата говедовъдна ферма е от 10-30 животни и разполага с пасища в хълмистите и планинските райони. След отелването теленцата се оставят при майките на кърма. Поради това, че млечността е сравнително висока, кравите се доиздояват по два пъти на ден (често стопаните се изкушават първо да доят, после да оставят по нещо и за телето). На възраст 4 месеца телетата тежат около 140-160кг (мъжките) и се отбиват. След този момент кравите минават изцяло на доене (тези ферми са млекодайни по своята същност), а телетата се продават на угоителни ферми на сравнително висока цена. Угоителните ферми са в по-плодородните райони и често разполагат със собствена зърнена реколта. Там телетата Симентал се подлагат на интензивно угояване и се продават, когато достигнат тегло от порядъка на 650кг. Тази схема се е доказала като най-ефективна за малки ферми, разполагащи с пасища и търсещи добавка към доходите си от продажба на мляко (мъжко отбито теле месодаен симентал струва около 500 евро).

Поради сравнително високата млечност отглеждането на Симентал по класически месодаен способ (без доене) е рисково и не се препоръчва, освен за някои родословия с много ниска млечност в САЩ и Великобритания например. От друга страна, когато се търси максимален прираст за интензивно угояване, терминалното кръстосване с месодаен Симентал дава доста добри резултати. Често се използва и кръстоска със Симентал от по-майчински родословия (с лесни отелвания и по-нисък прираст) за увеличаване на млечността на стадото.

ВЪЗМОЖНИ ГРЕШКИ

 • Вече споменах – месодайният Симентал е доста труден за различаване от млекодайното направление и от много други породи говеда.
 • Ако от дотук написаното сте останали с впечатление, че от тази порода ще получите най-страхотното месодайно говедо в комплект с млечността на черношареното, много сте се излъгали. Първо – млечността е по-висока само от другите месодайни говеда, не очаквайте общ млеконадой над 3,5 тона (от които около 1т отиват към телето). Второ – колкото по-млечна е кравата, толкова по-нисък е прирастът и замускулеността на телетата й. Трето – не забравяйте ефективността.

С това приключвам статията за месодайния Симентал. За съжаление не разполагам с интересни истории за породата. Легенди и митове също няма – тази порода винаги е била скромна и без много шум е помагала на милиони дребни фермери да изкарват поминъка си.

С любезното съдействие на Павлин Антонов известен сред гилдията като Линбул.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here