Трите К или Три в едно – Коментари, Критика, Кинжали

0

На 01.08.2017 г открихме рубриката Трите К – коментари, критика, кинжали. Рубрика, чрез която ви запознаваме с въпросите, коментарите и критиките които сте направили. Ще се опитаме доколкото можем да отговорим на вашите въпроси или да потърсим знаещи по дадения проблем да отговорят. Ако не се справим, справедливо ще понесем кинжала, но той може и да е за вас, ако пък вие не сте прави или не се вслушате в съветите на специалистите.
Преди да започнем с коментарите и критиките, получихме и първия справедлив кинжал.
Г.-н Арбов ни писа – одобрявам тази рубрика, но сменете името „Трите К” това е име, което не се ползва с добро име в целия свят. Направихме проверка и се оказа следното – Според Уикипедия, Ку Клус Клан /ККК/- е нелегална расистка организация, възникнала в южните щати на САЩ след премахването на робството и даването на права на афроамериканците, непосредстевно след Американската гражданска война. Организацията се бори за превъзходство на белите хора над останалите раси. Членовете ѝ сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие. ККК използва насилие, тероризъм и линчуване за сплашване и потискане на чернокожите.
Говедовъд.ею, като демократичен сайт, който показва, че когато има повод и причини да промени нещо,  напълно се съгласява с направената забележка и даде ново име на рубриката „Трите К”- „Три в Едно” с очакването, че нашите читатели когато четат тази рубрика ще си пият и кафе със същото име.

Коментар от Тодор Арбов: относно статията

„Димитър Зоров – строг контрол за да има качествени млечни продукти”

Г-н Зоров отлично е анализирал главният проблем: “Причината е, че пазарът е силно конкурентен, потребителските възможности не се повишават, процентът на търсещите истински млечни продукти не е голям, имитациите на млечни продукти се ширят. Затова преработвателите, които купуват качествено мляко и правят качествени продукти, се страхуват да вдигат цените, защото ще загубят част от пазара и бавно ще умрат.” – докато в България няма нормална икономика и заплащането на труда е ниско, да не говорим за пенсиите – не очаквайте качествени продукти – те ще си останат бутикови……….цената на истинското краве сирене трябва да започва от 12 лв, а ако е добре узряло – да стигне и до 18 лв – ама колко хора могат да си го позволят?

Говедовъд.ею: нашият коментар е подобен на този от Арбов- „Дори, колкото и лошо да звучи за потребителите, млечните продукти закъсняват с хода си напред по отношение на цената. Това става с много „гимнастики” от страна на преработватели и търговци. Защото, спазвайки едно от правилата – цената на суровината да е една трета от цената в магазина, това означава, че сиреното трябва да бъде със средна цена от 12-13 лв /краве/. От цялата ситуация засега печелят фермерите /всъщност вземат това което им се полага/, защото вече получават 33% от цената на продукта, докато преди половин година бяха на 26%.” – извадка от наша статия :

”Няма начин – ще има увеличение на млечните продукти”

Коментар към статията:

Искам да се занимавам с отглеждане на Абердийн Ангус

Коментар от Валентин, моля да разгледате следните линкове, които ви изпращам. Ако след като сте ги разгледали интереса ви се е увеличил може да се свържете с мен на следният телефон 0876420204.

http://www.agrotv.bg/p_7270Fermeri-rabotqt-po-partnyorski-bylgaro-rumynski-proekt-za-otglezhdane-na-goveda.html
http://www.agrotv.bg/p_7910Angus-sistemata-%E2%80%93-sigurni-pechalbi-za-bylgarskite-fermeri–chast-1.html
http://www.agrotv.bg/p_7710Angus-sistemata-%E2%80%93-sigurni-pechalbi-za-bylgarskite-fermeri,-Chast-2.html
http://www.agrotv.bg/p_8013Rumyncite-sa-go-izmislili.html
http://karpaten-meat.com
Отговор: дадените линкове ни разказват за това, какво се случва с месодайното говедовъдство на Румъния. Всичко е като в приказките. При тях краят е винаги хубав. За съжаление реалностите са съвсем други. Наистина Румъния е много години преди нас по отношение на месодайното говедовъдство. Преди повече от осем години там бе открита и първата частна Станция за изкуствено осеменяване с направление месодайно говедовъдство. Има няколко търговски фирми които съчетават търговията с развъждането и селекцията. Но. Въпреки обещанията, а някъде и договори за изкупуване на наши телета, получени от закупени румънски крави, това засега не се случва. Вероятно и няма да се случи, ако не се осъществи директен износ от България. Румънските фермери са против да влизат говеда от България в Румъния по една единствена причина – заразния нодуларен дерматит, който засега е стигнал до Дунав.
Румънските говедовъди също са против да продават животните си на 200 – 220 кг на Полша, Унгария и др. и същите тези животни след доугояване се връщат, като месо в Румъния, но на други цени. Разбира се, това не може да се промени със Закон. Имаме и намерени пропуски при достоверността на Зоотехническите сертификати при някои от внесените животни. В крайна сметка обаче трябва да завиждаме на румънците, това което са направили в месодайното говедовъдство.

Коментар от Безимен: Чиста ПИРАМИДА купуваш си скъпи юници , а после се чудиш какво да правиш угоените телета т.е. продаваш ги без пари. Това с месодайното говедовъдство е пълна глупост – не се занимавай въобще. Това са посредници те ще си вземат комисионната а после ще вдигат рамене . Разни месодайни асоциации пък пълнят главите на хората с глупости . От месодайното говедовъдство не се печели , няма добавена стойност . Няма ли субсидии няма печалба , не може да се залага на бизнес който зависи от субсидии.
Коментар от Тодор Арбов: В България няма традиции за консумация на качествено говеждо месо – тепърва трябва да се създава пазар – това е работа на производители, преработватели и техните асоциации. За сега не виждам движение в тази посока……

Коментар от Владимир Георгиев: Просто, като всеки „бизнес” на Балканите или се опитват да ловят маймуни с трици или точат голямата секира и обясняват как кило от това месо струвало 100 лева. Как в Щатите можеш да си го поръчаш такъв стейк в ресторант за 30 —40 долара а към него върви супа или салата, гарнитура и безалкохолно.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here