САЩ – кучетата и котките = на 13 млн. коли

0

На пръв поглед невинното поведение на домашните любимци-котета и кучета, допринасят значително за увеличение на емисиите на CO2. Тяхното въздействие за увеличението е равно на това от 13.6 млн. превозни средства..
Домакинствата, в които хората имат кучета и котки в САЩ, вече са толкова много, че консумираните от тях храни се увеличават непрекъснато. Проблемът е особено едрите породи кучета, които сега са много популярни страната.
От 2014 г. се знае, че консумацията на месо значително увеличава т.нар въглероден отпечатък на човечеството. Учените са публикували, че за да се получи един килограм пилешко месо се произвежда 1,7 кг CO2. Още по-сериозно е въздействието на свинско месо, но най-голямо е въздействието на говеждо месо. Като се има в предвид въздействието на въглеродния диоксид за климатичните промени, това е много, казват учените. По-малко месо, по-малко горещини на планетата. Не много отдавна, екип от експерти по климата съобщи, че ако хората намалят потреблението на месо, особено говеждо месо, това ще намали емисиите на 63% CO2. Освен това, животните консумират повече вода отколкото се използва при поливане на растенията.
Проблемът е най-вече при по-развитите страни, където техните жители консумират повече месо. Дали няма да се стигне до диета спрямо храните от месо, ще покаже бъдещето. Проблема с кучетата и котките анализират учените от Калифорнийския университет. Кучетата и котки в САЩ консумират 19 процента от това, което консумират жителите на тази държава. В САЩ има 163 милиона от тези домашни животни и повечето от тях имат много добра храна, богата на белтъчини идващи от месото. Освен това, тези животни, консумират дори 33 процент от калориите, които консумират хората. Освен това те създават около 30 на сто от фекалиите и повечето от тях, не се третират като на хората и отиват по контейнери или по тротоарите.
Кучета и котки в САЩ яде повече, отколкото всички френски От това следва, че американските кучета и котки са отговорни годишно за производството на 64 милиона тона метан и азотен диоксид, две много мощни парникови газа. Тяхното въздействие се равна на това на 13,6 милиона автомобила годишно.
Американците са най-големите любители на домашни любимци в света, но тази традиция ще има значителни последици. Тъй като броят на собствениците на домашни любимци се разраства в развиващите се страни, по-специално Китай, ще има тенденция за увеличаване на въздействието върху околната среда.
Учените подчертават, че предлагането на хората да се откажат от своите домашни любимци дори е забранено. Хората обаче трябва да знаят за това и какви са последствията . Например, те могат да имат по-малък брой животни у дома си, или приоритетна да бъде храна с по-малко месо.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here