Огнище на бруцелоза е констатирано в Сливенско

0
При рутинно вземане на проби в изпълнение на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България и е констатирано огнище на заболяването Бруцелоза по дребните преживни животни (Brucella melitensis) в кв. Речица, град Сливен. При лабораторното изследване положителен резултат за заболяването е показала една коза, а при изследване на цялото засегнато стадо още две животни са дали положителен резултат.
В изпълнение на мерките по Програмата са взети кръвни проби от всички възприемчиви животни на територията на квартала. Изследвани са 815 кръвни проби от дребни преживни животни от 5 животновъдни обекти и 148 кръвни проби от едри преживни животни от един животновъден обект. Резултатите са отрицателни.
При проведено епизоотично проучване е установено, че животните, показали положителни резултати са закупени от село Гергевец, община Сливен, но без задължителните ветеринарномедицински документи. В хода на проучването става ясно, че от Гърция са закупени 22 шилета и 9 ярета и са транспортирани до с. Гергевец в разрез с ветеринарномедицинското законодателство и без да е уведомен регистрираният ветеринарен лекар и кметът на селото за доставката на животните.
Организирано е вземане на кръвни проби от цялото поголовие от ДПЖ в село Гергевец. От 611 кръвни проби положителен резултат за бруцелоза са показали 21. Заразените животни са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.
По информация от РЗИ Сливен няма постъпили пациенти с оплаквания характерни за развитието на заболяването. Всички стопани заявяват, че не консумират сурово мляко и млечни продукти без да преминат термична обработка.
Апелираме фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят съответния официален ветеринарен лекар. Също така БАБХ напомня, че спазването на ветеринарномедицинското законодателство е от особено значение за предотвратяване на кризи, породени от болести по животните и зоонози.източник:бабх

Бруцелозата (на латински: Brucellosis) е инфекциозна болест, която протича подостро, хронично или латентно. Тя е опасна зооантропоноза. Нарича се още „Малтийска треска“ (Febris melithensis) или „Болест на Банг“ (Morbus Bangi)

 Исторически сведения

Brucella melitensis е изолирана за пръв път през 1887 г. от английския лекар David Bruce, при войниците в Малта.

Етиология

Бруцелозата се причинява от малки, Грам-отрицателни микроорганизми от род Brucella. Те са с размери 0,5 – 0,7 на 1,0 – 1,5 µm. По-значими са следните видове:

  • Brucella melitensis – патогенна за хора, овце и кози.
  • Brucella abortus – патогенна за говеда и хора.
  • Brucella ovis – патогенна за овце и кози.
  • Brucella suis – патогенна за свине и хора.
  • Brucella canis – патогенна за кучета и хора.

Епидемиология

При хората протича спорадично. Те се заразяват при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите се откриват в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти (месо, мляко и други). По-рядко замърсяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път – при обработка на кожи, стригане на вълна.

При животните бруцелозата протича ендемично, по-рядко спорадично.

Патогенеза

Brucella melitensis може да инфектира организма дори и през здрава кожа.

По правило, бруцелите инфектират организма през лигавиците или през увредената кожа. Първо попадат в регионалните лимфните възли, където причиняват възпаление и оток. Ако успеят да преодолеят имунния филтър, се разнасят с кръвта в целия организъм. Локализират се основно в далака, черния дроб и ставите. Може да засегнат тестисите, сърцето и нервната система. След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци – втрисане и повишаване на телесната температура до 39 – 40 градуса, изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки.

Инфектираният организъм отговаря с множествени капсуло-пролиферативни реакции и интензивно антитялообразуван

Клинични признаци

Клинични признаци при човека (имат само ориентиращ характер):

Примерна честота на анамнестичните данни и обективната клинична находка (в %)

Анамнеза  % болни
Контакт с животни 74
Хранене със сурово мляко и сирене 70
Хранене със суров черен дроб 29
Случай на бруцелоза в семейството 38
Симптом/Оплакване % болни
Хипотермия 93
Треска, чувство за студ 82
Потене 87
Разляти болки 91
Обща отпадналост и слабост 95
Болки в гърба и ставите 86
Артрит 40
Главоболие 81
Загуба на апетит 78
Загуба на тегло 65
Запек 47
Симптом/Оплакване % болни
Болки в стомаха 45
Диария 7
Кашлица 24
Епидидимит-Орхит 21
Кожни обриви 14
Нарушения на съня 37
Болезнен външен вид 25
Бледност 22
Лимфаденити 32
Спленомегалия 25
Хепатомегалия 19
Жълтеница 1
Нарушени функции на ЦНС 4
Сърдечни шумове 3
Пневмония 1
. .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here