Бруцелозата дойде – сега накъде

0

Никак не е приятно, когато имаме заразно заболяване. Освен многото средства които ще отидат за ликвидирането му, отново най-потърпевши ще са фермерите и то тези фермери, които спазват Наредби, Постановления, Закони, Заповеди и всичко друго което трябва да се изпълнява. Ще им се сложи карантина поне два месеца да не колят животни, да не продават животни, да се взема кръв на животните, да се ваксинират и куп още неприятности.
Граденото с години искане на браншовиците за облекчаване продажбите от фермите, също ще се върне на кота нула.
Всъщност  разбрахте, че става дума за бруцелозата, която избухна в Сливенско. Гореказаното вече е в сила за фермерите от този район и те ще инкасират доста загуби. Всъщност голямото мълчание на фермерите, обществеността, контролните органи води до такива ситуации. Задава се въпроса, как тези животни прехвръкнаха от Гърция до Сливен. Всички са знаели вероятно за това. Искани ли са необходимите документи на собствениците, отново загадка. Дали пък точно тези животни са приносителите на заразата. Мълчанието на “агнетата”, доведе и до днешната ситуация. Ако някой се е обадил, то е било на ухо и до тук.
След публикуването на вчерашните ни два материала,

Огнище на бруцелоза е констатирано в Сливенско
и
Борбата с бруцелозата – продължава

/взети от сайта на БАБХ и “Агенция Седмица-Сливен”/, обаче получихме доста обаждания по проблема. В почти всички села до големите градове се извършва незаконна търговия и клане на животни. От къде са, кой ги е докарал, какво става с тях никой не знае. Търговците вече са толкова изобретателни, че маскират камионите си с други надписи от рода на “хладилна техника”, “строителни материали”, “мебели” и др.
Наш читател ни каза, че няколко пъти по телефона е сигнализирал до проверяващите в гр. Сливен и резултат досега никакъв. Посъветвахме го още днес да даде писмен сигнал заедно със своите колеги от района. Става дума за доставянето на живи животни в селото, изкарването им на паша с местните животни, което от внесените животни умре, остава на пасището. Друг фермер ни разказа, как направо се колят животни на камион и след това се измива с маркуча и всичко пада на земята. Длъжни сме да им вярваме.
Отчетите за закланите животни за миналата година показват огромно несъответствие между закланите в кланици и тези които би трябвало са произведени. Спукахме се да тръбим, че правим проверки на европейските стоки. Една кауза обречена на неуспех още от началото и. Проверките през последните няколко години показват, че европейските стоки отговарят на всички изисквания. Сега ще влизаме в програма за хуманно отношение към животните. Тези дето ще кандидатстват, ще осигурят условия, въпросът е какво става с другите ферми. В крайна сметка хорото се води от контролните органи /поне в БГ е така/ и щом е така, те трябва добре да си развеят кърпичката и да сложат ред. Не може все още да не сме изпълнили дългоочакваната три годишна програма за ДПП.
Как не се разбра, че здравето на хората е много по-важно от безкрайно обжалваните обществени поръчки. Как не се разбра,че бруцелозата и антракса са страшни заболявания за хората, как не се разбра, че едно заразно заболяване слага фермерите на колене с наведени глави и заголени вратове. Несериозно е да се казва, че пътните полицаи не могат да озаптят мургавите джигити, дето търгуват с животни.
Контрольорите нямат нужната тежест. Даваха по телевизията един екип от БАБХ как прави проверка на един ресторант. Единия проверяващ с плитка, като на шоумен, другия с брадата на Робинзон, нито с манти, нито бонета нито табелки. Все пак правеше се проверка на кухнята и на готовите вече храни. Още по-лошо беше, когато пак по телевизията дадоха един проверяващ, който бръкна с ръка в казана на царевицата да провери температурата. Няма как да се уплашат печените ресторантьори от такива проверяващи.

Фермерите също трябва да излязат от анонимност и да казват всичко каквото става  и то писмено, ако трябва и с копие до генералния директор на БАБХ/, имаме оплаквания от фермери които казват, че след като са сигнализирали за някаква нередност, оказва се , че те стават потърпевши/, почват да ги проверяват, но така, че търсят и под вола теле.
Няма друг начин господа фермери, за да спечелите доверието на купувачите. Не може само да се казва – моето е най-хубаво, най-здравословно, най, най просто при тази ситуация не върви. Това са законите на бизнеса и рано или късно той винаги става законен.

За Говедовъд.ею – Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here