След екарисажите и бруцелозата , какво още ги чака фермерите

3

Получихме гневно писмо от фермера Панайот Тодоров. С много мъка и гняв са написани тези редове. То няма и друг начин. Знаещите и трезво мислещите искат да работят така, както много техни колеги от Европа. Искат да се спазват правилници и разпоредби. Искат обаче и държавните служби, които са натоварени да помагат на фермерите да бъдат контролирани. У нас много такива служби са с две лица – хем са изпълнители, хем са и контролен орган, контролиращ себе си. Така е, невъзможно е да се изпълнят качествено много задачи и задължения от тези служби. Всичко обаче се трупа и по-старите знаят, че количествените натрупвания водят до качествени промени. За съжаление в нашия случай те са негативни.

Говедовъд.ею

Поместваме дословно и без съкращения писмото на г-н Тодоров.

МЗХ да изготви, ако има капацитет, една програма за ликвидиране на българското животновъдство, най напред на млечното говедовъдство до 2020г.

Изискванията на некомпетентните държавни чиновници са над световно ниво, а професионалните им възможностите са под мижавото африканско.

Повода за тази констатация е ново престъпно бездействие с предоставена власт-работа на екарисажите.

За  8 месеца във фермата ми умря  крава и ново двадесет, след миналогодишната сага на тука има, тука няма с екарисажите, сега отново договора им с БАБХ е изтекъл в началото на миналата седмица и те не вземат труповете на животните от фермите. “Зелени балкани” и те не вземат трупове и изхода е загробване, но това е безкрайна спирала надолу при констатирана и обявена бруцелоза в Сливенско . Констатацията е, че е от незаконно внесени овце, а как е допуснато внасянето и кои чиновници от държавните институции не са си свършили работата няма.

И всичко това се случва в хода на няколко годишната епизоотична обстановка в страната ни. Тригодишна ДПП  се прилага когато им кефне на БАБХ, а не съобразно приетите срокове за имунизация и природо климатичните условия, /четири години я чакахме тази програма с големите надежди, че сега като е тригодишна ще се рализира най-после. За съжаление Уви./

Как да работиш, да инвестираш и развиваш ферма, да създаваш работни места и да обучаваш персонал, да произвеждаш качествена продукция и законово да я продаваш и т.н, като  всички нива на държавната система в земеделието. Вместо да извършват контрол и да оказват помощ/за което им се плащат заплати/ произвеждат трудно или неприложими закони и поднормативни актове, които си остават неприложими, защото и няма кой да контролира изпълнението им?

Хаоса в животновъдството ни е повсеместен и ако се опише в книга, тя ще е многотомна. Всичко това обезсърчава хората и много от тях са готови да закрият фермите си, което ще е фатално за родното ни измъчено животновъдство.

Народна приказка гласи, че на лозето не му е необходимо само молитва, а и мотика, а нашия случай много, много голяма.

 Панайот Тодоров – фермер

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. По-възрастните от вас си спомнят, че ветеринарната служба преди демокрацията беше почти военизирана организация със строг ред и дисциплина. При сегашните многобройни “издънки” със сериозни заразни заболявания точно това липсва – ред и дисциплина – и няма значение, колко често ще се сменят началниците на БАБХ. Държавата е като разграден двор – нелегален внос на животни – за такова нещо трябва да има 20 години затвор, защото застрашава националната сигурност. Един народ най напред трябва да бъде нахранен, а после да му се говори за демокрация, защото тя, демокрацията, не се яде. Явно и бившите, и сегашните управляващи не можаха и не могат дя разберат това, защото са заети с много по важни дела……..Син Език, Антракс, Нодуларен Дерматит, Листериоза, Туберколоза, от време на време Шап, сега и Бруцелоза – колекцията от зарази е почти пълна – прилича повече на ситуатиция по време на биологична война. Има ли изобщо смисъл смисъл от ветеринарна служба, която не си върши работата?

  2. Преди 10 години с оглед на невъзможността от една страна на екарисажите?? да събират труповете от цялата страна при епизотични огнища и да не се налага загробване на тези животни в нерагламентирани места предложихме на НВМС /тогава/ да се изградят няколко мобилни инсинератора за трупове на дребнти животни и едно специално мобилно съоръжение за едър добитък. Те можеха да работят във всяка точка на страната при възникване на епизотична нужда за унищожаване на отделни и по-големи количества животни. В рамките до 10 часа те можеха да започнат работа и да унищожават мъртвите и умъртвени животни без да подлагат на опастност за пренасяне заразите в други райони. Да, ама не,”експертите” решиха, че е по изгодно да плащат по 10-12 милиона годишно на екарисажите за тази “услуга” отколкото да обезпечат друг по-надежден и по-евтин начин за унищожаването на труповете. Проектите и чертежите още са налични, но “държавно мислене” няма.

  3. И не само това.Същите тези ветеринари на стол гледат да закрият малките ферми с непосилни изисквания и наредби.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here