Селскостопанска академия – истината в очите

1

Говедовъд.ею се присъединява към коментарите цитирайки отново изказването на министър Порожанов относно ССА-Селскостопанска академия трябва да премине на полупазарен принцип. Приходите, които заварихме от Селскостопанска академия намаляват.
 Има институти, които работят добре, други, които просто трябва да си намерят своето място, така че да бъдат освен държатели на генофонда, държатели на патентите, на правата, на ноу хауто, да бъдат и пълноценни играчи на пазара, а не индивидуално всеки, всяко научно светило, да консултира един или друг земеделски производител за сметка на това което е придобил и ползвал в рамките на своята официална дейност. Тук, темата не трябва да бъде толкова бърза, но тук трябва да предприемем мерки.

Говедовъд.ею

Главният консултант на Европейската асоциация по животновъдните науки (EAAP) Бернард Есмейн се срещна с председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов в сградата на научната институция в София. Той предаде официално писмо от генералния секретар на EAAP г-н Андреа Росати, с което кани Академията да стане член на организацията.
Бернард Есмейн изтъкна, че EAAP е най-голямата организация, съществуваща в Европа в областта на животновъдната наука. Годишните й срещи (тази година на 28 август – 1 септември 2017 г. в Талин, Естония) се съберат около 1500 участници. В нея членуват не само академични и научни организации, но и всички заинтересовани лица в областта на животновъдството: производители на храни и фуражи, животновъди, земеделски стопани и фермерски организации и други.
Г-н Есмейн запозна председателя на Академията с ползите, които ще имат българските учени в областта на животновъдството, след като ССА стане член на EAAP. Даде и конкретен пример със стипендиите за млади учени, които организацията отпуска.
Проф. д-р Николов благодари за отправената покана и изтъкна, че българските учени в областта на животновъдните науки са международнo признати и търсени. Той посочи, че в системата на ССА има голям брой звена, които работят в направление животновъдство.
Представителят на ЕААП отбеляза, че и преди е посещавал Академията като част от френска делегация, в качеството си на завеждащ звеното по международно сътрудничеството към Националния институт за селскостопански изследвания (INRA). Предложи и съдействие за задълбочаване на сътрудничество на Академията с INRA.

На срещата присъстваха акад. Атанас Атанасов, директор на Съвместен геномен център и доц. д-р Георги Димов – председател на развъдна организация в овцевъдството.

Източник:ССА

Подслушано, преписано и записано от социалните мрежи 

Todor Arbov – Да им е честито….. само дето в развитите страни няма Селскостопански Академии…..ама има наука…..

Mariana Petkova – По-важното е, че в развитите страни се дават пари, много пари за наука! Там на никой и през ум не му минава, че само с прекрасни идеи в главата и голи ръце може да се прави наука!

Todor Arbov – Науката на Запад се прави в университетите от млади хора под ръководството на професори на средна възраст. От чиновници в пенсионна възраст на държавна софра каква наука може да се очаква? Нека Българската Селскостопанска Академия да съобщи поне едно свое постижение в българското животновъдство, едно-едничко, през последните 25 години……

Mariana Petkova –  Принципният проблем не е кой и къде прави наука, а с какви финанси! А що се отнася за постижения – има място и начин, където за тези неща се говори сериозно!

Todor Arbov – Aз съвсем сериозно говоря, защото съм запознат с годишните отчети на така наречената Академия – за животновъдството там освен откриване на “топлата вода” за 3-ти и 4-ти път няма наука…Опитвал съм се да говоря и на други места – ефекта е нулев….чува се само “дайте пари”. Поне практическа помощ да бяха указвали тези учени, като превеждат световните достижения на нормален български език и помагат за внедряването им в практиката, за това не трябват много пари – ама и това е трудна работа……Докато не си кажем истината в очите, нищо няма да се промени.

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Много се радвам, че имаме колеги като Г- н Арбов дето разбират от всичко. Но от неговите коментари става ясно, че не познава темата. Важното е че има мнение.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here