Румъния – да погледнем в “къщата” на комшиите

0

Интересни неща стават при румънците. Сякаш са загърбили някои наши проблеми от рода колко на този, колко на оня, днес или утре ще дадат помощите. Май там се работи на по-високи обороти. Разбира се никой да не смята, че са ги посипали с кой знае какво. Дори контролните органи са по взискателни. Всъщност ние само даваме информацията, а вие си правете изводите.

Румънска асоциация на Симентал.  /обединява чистопородния и румънския Симентал/

Освен с развъдната работа асоциацията се занимава и с осигуряване пазар на своите членове. Тя е провела разговори с турски търговци на живи животни,           /няколко пъти писахме, че още миналата година Румъния подписа споразумения за износ на животни за Турция/. Постигнати и са и условия на които животните трябва да отговарят.

Категория женски телета
Възраст: 4-13 месеца
Порода: Симентал
сертификат за произход, издаден от асоциацията
млечност на майката: 6000kg мляко на първа лактация и 6500 кг на втора
тегло: 130 кг здрави животни

Категория: юници
Възраст: 13 до 22 месеца
Порода: Симентал
сертификат за произход, издаден от асоциацията
млечност на майката: 6000kg мляко на първа лактация и 6500 кг на втора
тегло: 500кг
Бременността: минимум 3 месеца – максимум 7 месеца (по избор)
здрави животни

Категория: мъжки говеда
максимум 850 глави
порода: Симентал
Тегло: 450-550kg (минимум)
Възраст: 1 – 2 години
без сертификат за произход

Подкрепа на малките фермери произвеждащи мляко. Размерът на помощта ще бъде между 200 евро и 300 евро на крава. Допустимите фермери не участват в схемите обвързани с производството и отглеждат от 3 до 9 крави. Кравите за които се иска помощ, трябва да има поне едно теле регистрирано в Националния регистър, в противен случай те не са допустими. Ако телето е било заклано без да е регистрирано , кравата не отговаря на условията за плащане. Ако телето е било не жизнеспособно и умряло, земеделските производители могат да получат помощ, ако имат документи издадени от ветеринар, показващ, че събитието е регистрирано в стопанството. До 30 септември 2017 парите трябва да бъдат дадени на земеделските производители. Бюджетът за изплащане на помощи на производителите на мляко е 10 896 083 евро или по 201 евро на заявените около 54 000 бр крави. Но тази сума ще се увеличи и вероятно ще бъде около 300 евро на крава , защото след завършване на проверките ще има отпаднали крави.

Първите румънски бичета от Симентал за месо вече са тествани по признак тегло и най-добрите са предадени в СИО в Semtest Крайова на 11 август 2017 г. Бичетата са внимателно подбрани от най-добрите майки в съответствие с развъдната програма на асоциацията..

 Средно дневния прираст е бил повече от 1.75 кг / ден, информират от асоциация, в свое изявление. В следващия период, ще мине теста и за качеството на спермата и след пет месеца първите бичета ще бъдат разпределени на желаещите говедовъди, такива за естествено покриване.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here