Три в едно-коментари, критика, кинжали: Днес на прицел – РАЗВЪДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

0

Получихме коментар относно статията

За биволите на България – дуплика на Михаил Михайлов

Коментар: Доц.Румен Калев Има една стара поговорка”Дума дупка не прави”,не знам обаче защо ми се струва,че в полемиките в различните животновъдни асоциации “дупките” са много,а истински свършената работа само в интерес на определени кръгове….най вече от ръководството на съответната асоциация. Пример..състоянието на животновъдството. Та “Не търсете под вола теле”, ако знаете какво е вол,а работете в интерес на хилядите кравари и биволари”

Отговор: говедовъд.ею – Лошото е, че наистина дупките са много, а резултата от работата не може да се види с изключение на няколко Развъдни асоциации, които се осмелиха да публикуват отчете ти си. Ние няма да коментираме днес нашите развъдни асоциации. Но , ще кажем какво се случва в Румъния по отношение на така наречените „Умни момчета”, с други думи, там вече са извадени кинжалите.


Асоциации, акредитирани да водят родословната книга и контролират продуктивността на животните, трябва да оправдаят сумите, които са получили от държавата и фермерите, да отчетат развитието на породите
– това поиска от министъра на земеделието, председателя на браншовата организация Про Агро /члена на Копа Коджека/ Емил Димитриу.
Всъщност напрежението възникна след приемане схемата за обвързано подпомагане, крепяща се на сертификат за породност. В същото време има животни, които не са чистопородни, но дават повече мляко от регистрираните. Другият момент бе, условието на всеки 35 овце да има по един коч със съответните документи. При това упражнение също е имало издънки вследствие на извършени фалшификации. Министерството на земеделието, трябва да хвърли светлина върху начина, по който са били изразходвани парите от националния бюджет, защото нашите фермери не са получили нищо и са много недоволни от управлението на породите, воденето на родословната книга и сертификатите за произход – смята Емил Думитру.
“От отговорите на Националната агенция за животновъдство, които ни предоставиха, се вижда, че някои „умните момчета”,  както ги наричат тези от асоциациите, сякаш са абонирани за субсидии, и за управляване на породите. Ние знаем кои са те тези,  и трябва веднага въвеждането на нови критерии за безвъзмездна финансова помощ за асоциациите. Под въпрос е как се харчат тези пари, ефективно ли е, има ли увеличение на средната продуктивност”. Източник: agro.ro

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here