Говедовъдни новини – Уикенд 33

0

Дания: През 2016 г Дания намали броя на отглежданите крави. След седем месеца обаче картинката е друга. Има ръст на стадата произвеждащи мляко с 8000 бр. Голям е броя на чакащи юници за отелване, които обещават растеж и за напред. Като цяло, фермите отглеждат по 180 бр млечни крави,  но въпреки това продължава намаляването на  млекопроизводители годишно с около 7%.


Русия: През първите седем месеца на годината, селскостопанските предприятия в Русия са произвели 9,2 милиона тона сурово мляко или с 2.9% повече отпреди една година. /Това е над 10 пъти повече, отколкото годишно се произвежда в България./
Средният добив на мляко от крава е 3 751 кг, което представлява увеличение от 5,9% спрямо същия период на миналата година. Броят на говедата, отглеждани във фермите е намалял до 1 август с 1,2%. Броят на млечните крави е намалял с 0.3%.


Ирландия: Мандрата Glanbia гарантира на своите доставчици за период от пет години, постоянна цена за сурово мляко. Това е цена от 31 цента на килограм мляко, с 3,6% мазнини и 3,3% протеин. Участниците в програмата, обаче трябва да закупуват на 100%  фуража си от Glanbia. Началото на гарантираната цена е от 01/01/2018, краят  на 12/31/2022.


Нова Зеландия: Трима производители на краве мляко в Нова Зеландия бяха осъдени на глоба в размер на 37 000 евро . Тримата бяха признати за виновни, че не са предприели адекватни предпазни мерки за здравето на животните, така че в крайна сметка е трябвало да се  умъртвят 193 крави. Те  не са подобрили пътищата за отиване до пасищата, въпреки направените предписания. Няколко дни кравите по три часа са вървели по  калните пътеки докато стигнат до пасището. Тогава куцотата при стадото се е увеличила непропорционално, дори някои крави пострадали  толкова много, че не е имало начин за лечението им.  Общо 14 ветеринарни лекари са били дежурни  няколко седмици във фермите за да помогнат за лечението на кравите. Освен ликвидираните 193 крави, други 761 са били третирани от ветеринарите


 САЩ: Събитието „Целуни кравата” – проведено в американския щат Вирджиния, събра много привърженици за борба с рака. Участниците в конкурса трябваше да правят парични дарения за каузата и тези, които дадоха най-големите суми имаха правото да целунат кравата.


САЩ:По време на регионалното шоу на Западен Ню Йорк, съдия Пат Конрой избра старата крава Bella-Rosa Sara EX-94 (Goldwyn-Linjet) за  големия шампион.  Резервен Гранд шампион стана 3-годишната  Reyncrest Loca-Red (Redburst-Talent).


Холандия: Производството на фосфат от млечното животновъдство е намалял с 8,3 милиона килограма през първата половина на тази година. Холандия е на път да се върне в рамките на европейският „таван” на фосфат преди края на годината – е казал Ван Дам – държавен секретар по въпросите на икономиката.
Условието е, земеделските производители за да запазят този резултат в следващите месеци и стадото да не расте.
Намаляването на фосфат в последните шест месеца е постигнато чрез намаляване на млечните стада с повече от 160,000 животни. Въпреки това, Ван Дам, предупреждава, че все още има редица рискове, които могат да повлияят за постигането на целта през втората половина на тази година. Позова се на решение на съда, който отмени намалението на фосфата за 400 ферми.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here