Ще стачкуват ли нелегални производители и търговци на храни

0

ОДБХ – София възбрани над 37 тона храни само от два проверени обекти

Областна дирекция по безопасност на храните, София град спря от реализация над 37 тона храни при две съвместни проверки с Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“. При извършена проверка от инспекторите на ОДБХ София град и служители на НАП и Агенция „Митници“ е установено съхранение и производство на храни в нерегистриран според действащото законодателство обект.
Открити са над 16 тона храни от неживотински произход (семена от соя, кълнове, спагети, сушени гъби и други) и 109 килограма рибни консерви. Част от продуктите са били без придружаващи документи, удостоверяващи произхода и безопасността им. Цялото налично количество е възбранено, а дейностите по производство и съхранение в обекта са спрени. Помещенията, в които са съхранявани и обработвани храните са били в лошо хигиенно състояние и не са отговаряли на изискванията.
Издадена е заповед за спиране на експлоатацията на обекта, а на нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение, като санкцията която ще бъде наложена е от 5 до 10 хил. лева.

При друга съвместна проверка извършена от служители на ОДБХ София град, НАП и ГДБОП е хваната пратка от над 20 тона замразен свински джолан от вътреобщностна търговия, при която е констатирано несъответствие между придружаващите документи и етикетите на продукта.
Цялото количество месо е възбранено до установяване на произхода му.- източник:БАБХ

Така звучи съобщението на БАБХ. Наистина този път работата е свършена. Отново можем да поздравим екипите на тези ведомства.
Въпросът обаче е колко още тона такива храни и нелегални обекта има в страната. Защото цифрата е направо смразяваща – 37 тона храна в два проверени обекта. А ако тези обекта са 20, 200 или 2000 колко ще станат тоновете.
При наличието на зараза по яйцата, заболяване при свинете в Румъния, локални огнища у нас на бруцелоза и още кой знае какво друго. Ние обаче си хапваме сладко, сладко пиленца на грил, редим се на опашките в голям супермаркет, където ги пускат на промоция и сме доволни.
Недоумение буди и Заповедта за закриване на нелегалния обект за производство на храни, като този обект въобще не е бил регистриран и няма разрешително. За каква заповед за закриване говорим, като няма такава за откриване.
Дори е нямало смисъл да се проверяват помещенията чисти ли са или не. Интересно е също колко тона храни са излезли от този нелегален обект и са реализирани на пазара.
Сега очакваме протест и на нелегалните производители и търговци на храни. Ама то си е и така – апетита идва с музиката.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here