Стотици хиляди може би са инфектирани с хепатит Е

0

 

Стотици хиляди хора
може би са инфектирани с
хепатит Е  от Германски
и Холандски с продукти от
свинско месо, по данни на
Общественото
Здравеопазване в Англия.

Според изследователи работещи за правителството във Великобритания между 150,000 и 200,000 души се заразяват с вируса всяка година от продути произведени от свинско месо (наденици и шунка), продавани в една от известните вериги супермаркети. The Suday Times все пак споменава че тази верига супермаркети е Tesko, базирайки се на информация от два независими източника. При анализ на източниците на заразата изследователите намират, че това най верочтно са надениците собствено производство на тази верига. Зое Дейвис, директор наНационалната асоциация на Свиневъдите казва:

“Ние отбелязваме със задоволство, че случаите на хора, заразени с вируса на хепатит Е във Великобритания намаляват, но препоръчваме на потребителите да следват съветите на Агенцията по хранителните стандарти (АХС), че свинското месо и колбасите трябва да се готвят добре при висока температура, без розово или червено в центъра, за да се намали значително риска от инфекция.”
Изследването на АХС е направено през 2016 година, но данните до сега не са били публикувани поради тяхната “чувствителност”. Смята се, че за разпространяване на вируса е допринесла европейската практика за събиране на кръв в кланниците за прасета, и добавянето на тази нестерилизирана кръв припреработката на свинско месо в различни продукти.

Тази новина следва след скандала със 700,000-те хиляди яйца от Холандия, заразени с инсектицида Фипронил, които бяха разпространени по хранителната верига във Великобритания.източник:The Suday Times

Особености на хепатит Е вирусната инфекция  
Инкубационният период на HEV инфекцията обхваща период от 35 до 45 дни. Вирусът се установява в кръвта на около 20-ия ден от заразяването, а във фекалиите – около 1 седмица по-късно. Виремията е с продължителност около 3 седмици, но има данни и за по-голяма продължителност в някои случаи. Подобни данни са установени и за наличие на HEV в изпражненията.  
 
Патологичните промени в черния дроб напомнят тези при хепатит А вирусната инфекция, но има някои характерни особености, като по-често установяване на холестатична форма, пролиферация на жлъчните пътища и други. Геномът на HEV се установява в около половината от хепатоцитите, като вирусната RHK и антигенаът се откриват в цитоплазмата на заразените клетки, където се извършва репликацията на вируса. При хепатит Е вирусна инфекция се открива минимална възпалителна инфилтрация, като има данни в подкрепа на хипотезата, че уврежданията в черния дроб се дължат по-скоро на директния цитопатичен ефект на HEV, отколкото на имунната реакция на макроорганизма.  

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here