HL-TopMix – Съветите на специалиста: Приготвянето на млекозаместителя за хранене в 5 стъпки

1

Когато става въпрос за хранене с млекозаместители, възникват много въпроси около това как правилно да се приготви млякото в постигане на добра консистенция, каква следва да е температурата, как да се определи правилно дажбата от гледна точка на ефективността. Този процес следва да се следи и фермерите да изискват строго спазване на правилата за приготвяне, тъй като неподходящата температура, непрецизното разреждане на млякото на прах и неравномерно определяне на дозите могат да предизвикат хранителни смущения у животните или не добро усвояване на хранителните вещества.

Експертите по хранене в HL-TopMix изготвиха за вас инструкции за правилно приготвяне на млекоместителите. Телетата имат нужда и предпочитат добрата консистенция. Следвайте следните стъпки, за да осигурите на вашите телета добре приготвено мляко, което да приемат с удоволствие.

Тегло

Претеглянето на млекозаместителя да е винаги прецизно и точно. Използвайте калибрирана везна за претегляне на количеството млекозаместител, необходимо за хранене на всички телета.

Смесване

Препоръчва се смесването да става по партиди за конкретно хранене.
Смесете млекозаместителя с вода, която е загрята от 43°С до 49°C. Напълнете смесителния съд с половината от необходимото количество вода и добавете млякото на прах. Разбърквайте докато добавяте останалата вода до достигане на цялото количество, необходимо за хранене за всички телета.
Проверете внимателно дали млякото на прах е добре разтворено.

Определяне на дажбата

Определете правилното количество за изхранване на всяко едно теле.
Количеството млекозаместител, което получава едно теле на всяко хранене, зависи от броя на храненията на ден.
При пълноценно хранене с млекозаместител, то трябва да се изхранва с 1,15 кг сухо вещество на ден, което може да се разпредели на 2 или 3 хранения дневно. Порцията на теле е от 2,8 л до 3,8 л разтворен млекозаместител.

Хранене

КОФА – Използвайте разходомер или маркирайте точния обем на кофата. БУТИЛКИ – Бибероните трябва да бъдат подменяни при всеки признак на износване, за да се избегне натрупване на бактерии. Проверявайте клапата и размера на отвора, така че млекозаместителят само да капе, когато бутилката е обърната.
Придържайте се към равномерни интервали на хранене, на определени часове.

Температура

Температура на разтвора при изхранване на телето трябва да бъде 38°C до 40,5°C. Проверете температурата на млекозаместителя при храненето на първото теле, в средата и на последното теле от групата.

Нямате втори шанс да нахраните правилно вашите телета

За да имате на разположение правилните стъпки за приготвяне на млекозаместителя, ви предлагаме постер, който можете да сложите в работното помещение, за да могат вашите помощници да следват указанията ежедневно. Ако желаете да получите цветен постер на място във фермата, свържете се с HL-TopMix.

Изтегли постера от тук

До края на месец август HL-TopMix предлага висококачествени млекозаместители на летни ценови условия. Повече информация може да получите при запитване на sales@hl-topmix.com, на фирмената интернет страница www.hl-topmix.com или във Facebook.

1 КОМЕНТАР

  1. Във връзкка с това хуманно отношение не може да си качим кучето в колата,не може агне да си купиме живо за празника,не може кокшле джинка да превозим,а сега и пазара да закрием???Вместо да гонят дядо що си продава пръча,че няма кози и са разтурили заредата да влязат в големите касапници и месопреработвателни цехове и да си заслужат заплатите.Ама не – да живее лобизма!!! Как тези производители да продават продукцията си в която няма хормони за растеж и не храни стоката си с ГМО ? 4-5 човека в едно село имат свръх продукция от животинските видове и пазара да им се закрие! Само търговец може да има не човешко отношение към добитъка,а този дето го е отгледал радее и внимава на кой ще го продаде.Да закриеме пазара,да закриеме завода(ама то вече всичките ги закриха),да закриеме училищата на село и да оставиме само евро депелизците които закриват цяла България! Пазара да закриете та да нямат хората база за сравнение на домашно пиле и бройлери на по 2 месеца и по 3 кила и месце от прасе което като го пържиш умерише махалата или подскача в тавата ??? По колко с плаща да предадеш Българското?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here