Средната млечна ферма изглежда по-различно, отколкото си мислим

0

Всички анализатори по отношение на производството на мляко и млечни продукти са притеснени, този път не от ниските изкупни цени на млякото, а от високите. По света и Европа непрекъснато се правят анализи, конференции и др. за да има яснота за в бъдещето. Ние, точно като безгрижните южняци, пък въобще не мислим за утрешния ден и сме оставили нещата да се развиват от само себе си. След това разбира се, че ще има виновни и потърпевши, но какво от това. Ето и защо в редица статии ще се опитаме да ви запознаем какви са реалностите в момента в сектора, какво предричат анализаторите, какво трябва да се прави. Говедовъд.ею

АНАЛИЗ –

през  2015 г. в света има около 121 милиона млекопроизводители. Как мислите, защо млечната и правителствената политика са толкова тясно свързани, а това е така, защото толкова много хора участват в млекопроизводството в световен мащаб, каза Торстен Хемме, управляващ директор на Международната мрежа за сравняване на земеделските стопанства, на присъстващите на Големия мениджмънт на млечните стада на Конференция в началото на май близо до Чикаго.

Ще има ли пак 121 милиона млекопроизводители през следващите години? Очаква се цифрите да намалеят.

“Както броят на нашите земеделски производители намалява, земеделските стопани и политиците се страхуват за един от  най-важните отрасли, че след това започват политически процеси, за да се предотвратите загубите”, каза г-н Хемме.  “Можем ли да спрем тази структурна промяна? От нас зависи да предвидим този процес и да предотвратим колкото можем повече фалити на млекопроизводителите. “

Интересното е, че до 2013 г. броят на млекопроизводителните стопанства се увеличава бавно, така че, има около 1% увеличение в броя на стопанствата. Това е показател, че повече хора са докарали от две до три крави в задния си двор, защото това е привлекателен бизнес с които си осигуряват млечни продукти, най-вече за фамилиите си.

Какъв е средният размер на млечната ферма?

Размерът на стопанството е много прост индикатор, но има смисъл за да се сравнява с него. Страните със среден брой стада, по-голям от 100 крави, включват САЩ, Аржентина, Уругвай, Южна Африка, Океания, Саудитска Арабия, държави от Европа – най-вече  Великобритания и Чехия. Въпреки това, по-голямата част от държавите в света не са мащабни, а отглеждат много по-малки стада.

“Световната млекопроизводителна ферма в момента има около 3 крави, произвеждащи мляко до 40 литра. Половината от това мляко отива за изхранване на семейството, а другата половина се продават. Това е реалността “, каза г-н Hemme.

Разбивка по размера на млечните ферми


Г-н Хемме казва, че 73% от млекопроизводителите са това, което наричаме дребни или домакински ферми, които притежават 1 до 2 крави, а около 23% притежават 2 до 10 крави.
“Това е найстина по-голямата част от стопанствата, сега въпросът е къде са кравите?
Около 60% от млекодайните крави се отглеждат в дребномащабни и битови ферми, докато около 26% от кравите попадат в средната семейна ферма, която има 10 до 100 крави “. Около 15% от кравите са в бизнес ферми с повече от 100 крави”.
В някои държави, 100-крави отглеждани в млечни ферми се считат за „хоби ферма”, но Хемме заявява, че е важно да погледнем в млечната промишленост с глобален поглед.
“В момента може би 3% от всички млечни крави са в стада с повече от 1000 крави”, каза той. “Интересното е, че вероятно имаме 300 000 стада в световен мащаб с повече от 100 крави. Разбира се, много от тях са в САЩ. ”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here