Кръстосването – табу ли е за България

1

Когато започнем да говорим за кръстосване в говедовъдството, или всички са против или половината мълчат, а другата половина са против. Защо са против никой не знае, но са против. Всъщност причините са две.
Едната е, че ако кръстосваш, младите животни ще са кръстоски и съгласно изискванията на Наредбата не могат да участват в схемите под селекция. Другата е, че не сме запознати достатъчно с кръстосването, нямаме необходимите опити в тази връзка, нямаме и необходимата научна обосновка за преминаване към кръстосване. Засега, науката само се мъчи да ни убеди, че е много трудно, примерно норвежкото говедо/ става дума за неговите кръстоски/ , да се адаптират към нашия климат, че е много горещо. В съседна Гърция е още по-горещо, но вече имат над 20 000 бр кръстоски и резултатите при тях са много добри.Този проблем важи и за други страни и докато някой у нас даде отговор относно кръстосването, ще ви запознаем как се дискутира този въпрос в Ирландия.
Ирландското млекодайно стадо се състой от приблизително 1,3 милиона млечни крави – по-голямата част от които принадлежат към породата Холщайн.Тези крави са били създадени и отглеждани в ирландските ферми от години. Идва обаче времето ирландските производители на мляко да се отдръпнат от генетиката на Холщайн и вместо това да се съсредоточат върху използването на кръстосани животни, за да превърнат тревата в мляко? Предимствата на кръстоските, по отношение на млекопроизводството и рентабилността, са изследвани широко.
Последната разработка в Ирландия включва 11 808 крави, и показа, че първото поколение кръст (F1) на Холщайн и Джърси е донесло по 162 евро от крава за лактация допълнителна печалба.
Проучването установява, че цифрата на рентабилността е с 162 евро по-висока от средната стойност. Това се дължи на получените в повече 25 кг допълнително масло и протеин и 7,5-дневно намаляване на интервала на отелване.

Михаил Михайлов

1 КОМЕНТАР

  1. Ако искаш да превръщаш тревата в мляко се използва Фризийско говедо – това е вид черношарено говедо – използват го в Анлгия например. Печалбата от кръстоската с Джерсея се получава от качеството на млякото с по високи компоненти – но това не се плаща в България. Всеки трябва да кръстосва според неговите цели , а не щото в Гърция правили това.
    Не съм съгласен ,че в България не сме запознати с кръстосването – даже сме много добри – няма такава страна с толкова много кръстоски – НО !!! резултатът е плачевен – ниско продуктивни стада , ужасен екстериор – просто мъка. В Турция е забранено да се правят всякакви кръстоски – целта е турските фермери да станат по продуктивни и да могат да задоволят недостига на млечни продукти в страната.
    – НЕ КРЪСТОСВАЙТЕ!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here