Три в едно- вашите коментари, критика, кинжали

0

Получихме много коментари за публикувани материали в сайта.
Но искаме да започнем с емоционалното изказване на г-н Людмил Йорданов, с което поздравява всички животновъди. Все пак се намери един човек, който да похвали животновъдите, да застане плътно до тях и да не им завижда за получените „потни” субсидии.
Изказването е направено по повод публикуваната от нас статия

Френски фермери не мълчат

Людмил Йорданов:/коментар/  Двайсет и осем години бях ветеринарен лекар на село. Започнах през 1978 г в големи кооперативи и доживях началото на дивия капитализъм и дребното животновъдство. Газих кал, сняг, цапах се с кръв, лайна и гной. Не по-леко беше на животновъдите. Чудя се откъде намират сили, кураж и надежда да се занимават с това цял живот. Това са герои. Само фанатично предани хора биха издържали. Други ги наричат луди и мазохисти. Но аз, след като прекарах толкова години сред тях, зная твърдо – това са истинските хора, които правят съществуването ни възможно. Те ни хранят. Не ги показват често по телевизията. Те стават сутрин много преди нас, и лягат вечер след нас. А много пъти въобще не лягат. Светът може без Алисии, Николетки, Златки, Азиси и „лорд“ Минчовци. Но без тях – не. Поклон.”


 Антон Петров/кинжал/ за статията:

Кръстосването – табу ли е за България

“Ако искаш да превръщаш тревата в мляко се използва Фризийско говедо – това е вид черношарено говедо – използват го в Англия например. Печалбата от кръстоската с Джерсея се получава от качеството на млякото с по високи компоненти – но това не се плаща в България. Всеки трябва да кръстосва според неговите цели , а не щото в Гърция правили това.
Не съм съгласен, че в България не сме запознати с кръстосването – даже сме много добри – няма такава страна с толкова много кръстоски – НО !!! Резултатът е плачевен – ниско продуктивни стада , ужасен екстериор – просто мъка. В Турция е забранено да се правят всякакви кръстоски – целта е турските ферми да станат по продуктивни и да могат да задоволят недостига на млечни продукти в страната.
– НЕ КРЪСТОСВАЙТЕ!!”

В изказването на г-н Петров има една голяма истина, казана много точно – „Не съм съгласен ,че в България не сме запознати с кръстосването – даже сме много добри – няма такава страна с толкова много кръстоски – НО !!! резултатът е плачевен – ниско продуктивни стада, ужасен екстериор – просто мъка”. Важното е, че се започна дискусия по този много важен въпрос. Критиката относно изкупуването млякото без бонуси за протеин е вярна, но има и вече едно но. Има вече мандри, които почнаха да поощряват своите доставчици с добавки за масло и протеин. Всъщност това е бъдещето. Колкото и да се дърпат мандрите от прилагането на така формула, това време вече чука на вратата.
Темата може да се разшири и със следващия въпрос – какво постигаме с чистопородното развъждане, което казвам , че правим в момента. Пълен абсурд е да казваме, че ще произвеждаме бици от млечните породи говеда.
Ние нямаме дори асоциация на Холщайна.
Нямаме производство на разплоден материал за продажба от водещите ферми.
В момента не може да се купи и една квалитетна юница в България и то при цена почти европейска – 3000лв /това предлагат купувачите/.
Технологията ни за производство на сперма е толкова стара, че дори е изхвърлена от днешните учебници.
Именно имайки в предвид нещата на терена е предизвикана тази дискусия. Очакваме вашите коментари.


Асоциация по биволовъдство Шумен./коментар/ “Поздравления за това, което е показано! Много фермери имат нужда да го видят.Браво!” – става дума за материала

Повече пари във фермата – как?


Асоциация по биволовъдство Шумен/коментар/ – “Навсякъде по света, принципите на генетиката и селекцията са едни и същи. Друг е въпроса, кой как ги разбира и прилага” – относно статията

Селекцията – как я правят другите , а ние….


 Петко Георгиев Белегански /кинжал/ – Във връзка с това хуманно отношение не може да си качим кучето в колата, не може агне да си купиме живо за празника, не може кокшле джинка да превозим, а сега и пазара да закрием???
Вместо да гонят дядо що си продава пръча, че няма кози и са разтурили заредата, да влязат в големите касапници и месопреработвателни цехове и да си заслужат заплатите. Ама не – да живее лобизма!!!
Как тези производители да продават продукцията си в която няма хормони за растеж и не хранят стоката си с ГМО ? 4-5 човека в едно село имат свръх продукция от животинските видове и пазара да им се закрие! Само търговец може да има нечовешко отношение към добитъка, а този дето го е отгледал радее и внимава на кой ще го продаде. Да закриеме пазара, да закриеме завода (ама то вече всичките ги закриха), да закриеме училищата на село и да оставиме само евро дупелизците, които закриват цяла България!
Пазара да закриете, та да нямат хората база за сравнение на домашно пиле и бройлери на по 2 месеца и по 3 кила и месце от прасе, което като го пържиш умерише махалата или подскача в тавата ??? По колко се плаща да предадеш Българското?
Г-н Белегански има в предвид статията:

 Пазарите за животни = много проблеми

Няма как да стане както искаме – от фермата на пазара, без ветеринарни документи, без специализиран транспорт.
Всъщност за това са си виновни животновъдите. Нали те превозваха кончетата без документи в един жук. Подобен беше случая в Шуменско преди няколко месеца, когато 15 говеда без номера, без документи се разкарваха като туристи. От такива „екскурзии” до съседни страни имаме бруцелоза в Сливенско.
В бизнеса винаги има повече от две страни и те трябва да спазват правилата на играта. Щом не можем да се самоконтролираме ще ни контролират.
Жалко само за подскачащото прасенце в тавата.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here