Цена на суровото мляко: юли за България, август за Европа

0

За първите седем месеца месеца на годината са произведени всичко 372 470т мляко от отглежданите в страната 271 хил. млечни крави, 7600 биволици, 1 млн овце и поне 200 000 кози. Това количество мляко е в повече за същия период през миналата година с 28790. За съжаление върхов ще се окаже месец май с произведено общо 67 288т мляко. За съжаление още през юни имаме надоено с 3000 т мляко, а през юли разликата вече става 8000 т.
От кравите е произведено 344 657 т. независимо, че в предния анализ направихме забележка на АГРОСТАТИСТИКА, че имат грешка в сбора, те за втори пореден месец продължават упорито да дават една и съща цифра от 233 425 т, което е производството за първите пет месеца, /това важи и за цифрата показваща общото произведено мляко/. Така че, да не се сърдят когато се изказва недоверие по отношение на статистиката.
Може би единствения слънчев лъч е, че имаме увеличение на производството на краве мляко в сравнение с миналата година с 29 320 т. Докато производството на мляко от другите животни си върви надолу, както и предните години. Сага изоставянето по отношение по производството на мляно при биволи, кози и овце е от 500 т в сравнение на същия период през миналата 2016 г.
Не можем с производство от 28 000 т овче, биволско и козе мляко да завоюваме пазари. Дори трудно ще се задоволи и нашия пазар. Ами то се пада по един кг сирене на човек за цяла България.
Интересно е да се направи сметка колко субсидии се дават на тези животни и къде е продукцията. Може да излезе така, че с отпусканите субсидии да може да се купи повече мляко от чужбина.
Ние се извиняваме предварително на фермерите отглеждащи тези животни, запознати сме с техните проблеми, но сякаш е срамно. В тези сектори работят поне 30 развъдни асоциации и насреща нищо.
Причините са ясни – ниски изкупни цени на овчето мляко тази година, а в някои райони дори не се изкупува и мляко, много овцевъди промениха технологията на отглеждане на млечните овце – държат агнетата при майките докато ги продадат /разбирай април, май/. Третата причина са невидимите пътища по които се реализира млякото на пазара, или с други думи сивата икономика. Все пак повечето граждани на тази страна си плащат данъците от а до я.
Представяме ви и най-новата статистика от ЕК по земеделие за месец август.
Средната изкупна цена на кг мляко през август е била 34.48 цента, и отново имаме увеличение от 0.28 цента. В 17 държави имаме увеличение на цената и само в пет държави от Съюза имаме минимално намаление. Този път за България имаме увеличени с 0.50 цента.
Традиционно най-високи са цените в Кипър – вече минават 55 цента за кг мляко /да не забравяме, че там си имат и собствен действащ млечен борд/, Малта – 46.071 цента, Гърция – 38.00, Финландия и Швеция – 37.5 цента. Водещите страни реализират млякото също на добри цени – Германия-36 цента, Холандия-38.50, Австрия-37.50, Франция-35 и Италия-36.50 цента. Най-ниски са цените в Литва – 28.20 цента и Румъния – 26.60.
България е в златната среда с 29.98 цента за кг мляко. В сравнение с 2016 г няма вече държави в които да се дава по-ниска цена за млякото. За Европа увеличението за една година е 33%, а за България е от 17%. Най-голямо е увеличението за Балтийските републики което надхвърля 60%. В най-тежка ситуация са говедовъдите на Кипър и Малта с 1%. Увеличение.

Какви са прогнозите за месец септември: най-кратко казано – ОТЛИЧНИ ЗА ФЕРМЕРИТЕ ОТ СЕКТОР МЛЯКО.
Всъщност нашия сайт отдавна предричаше това и твърдо застана зад анализаторите, които предричаха високи цени. При всички случаи, цената на млякото /поне за България/ ще расте. Защото млякото ще става все по „кът”.

Защо – големите горещини са причина за спада на млякото поне с 15%, тези които разчитат на паша отдавна са в патова позиция. Сочните фуражи също са малко.
Продължават ваксинациите – в момента се ваксинира против Син език. Ваксинирането против Нодуларен дерматит сякаш мина без последствия, но това също ще оказва влияние върху продуктивността.
Изтича периода за задържане на животните и ще отпаднат бройки, които до сега са давали някакво мляко, макар и в малки количества.
Младият разплоден материал на който му предстой да влезе в основно стадо, най-напред е недостатъчен и второ – животните не са в желаната кондиция. Проблемите с репродукцията са големи, също така и здравния статус на животните не е добър.
Световните пазарни цени на млечните продукти вървят нагоре. Мастния компонент на млякото вече мина 600 евро за 100 кг. Търсенето на мляко продължава. Големите млечни компании вече сключват едногодишни договори за доставки на мляко.
Това обаче не означава, че сектора се е отърсил от дългогодишните кризи. Напротив. Фермерите още не са сигурни, че ако инвестират в момента няма да ги сполети съдбата от лятото на миналата година. Може би по-важен в момента е въпроса за бъдещето на малките и средни ферми. Там нещата са много неясни и трябва бърза реакция, както от страна на фермерите така и от страна на политици, наука и управляващи.
Говедовъд.ею.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here