Мляко и млечни продукти

Развитие на производството и търговията в България
• За 1-то шестмесечие на 2017 г. са изкупени 311 хил.т сурово мляко, което представлява около 6% повече със същия период на 2016 г. По данни на МЗХ се отчита увеличение в производството на сирена за този период с около 11%, като намалява производството на сирена с растителен произход с около 14%. Има слабо увеличение при заквасените млека, но по- малко е производството на пресни млека.
• Изкупните цени на суровото краве мляко започнаха да се повишава. Обичайно от август цените започват да растат, като това вероятно ще продължи до декември-януари на следващата година. Средните изкупни цени на краве мляко за 2017 г. вероятно ще надминат 0,60 лв/кг, което е тенденция в целия ЕС.
• Продължава ръста при цената на маслото поради частичното заместване на други мазнини, като маргарин и палмово масло. Промяната се пренася от европейските борси на българския пазар, където вносът задоволява голяма част от потреблението. На годишна база цената на маслото у нас се е повишила с 46%.
Развитие на млечната верига в света
• Количеството на изкупеното мляко в ЕС все още е под нивата от миналата година (-1,1 %), но се очаква до края на годината количеството да превиши миналогодишното поради силно четвърто тримесечие. Увеличение на изкупуваните количества ще има в Ирландия, Полша, Великобритания и Италия, а намаление се очаква за Франция и Германия, поради лошите атмосферни условия през пролетта и програмата за намаление на изкупеното мляко в Холандия, поради изискванията за намаление на емисиите на фосфати.
• Ръстът на изкупните цени в Съюза се поддържа, както от намалението на производството през годината, така и от силното търсене на масло и сирена на световния пазар. ЕС продължава да е лидер на китайския и световен пазар в много от млечните продукти. Това се дължи на слабото евро, което може да се промени в следващите месеци заради неговото покачване.

• Натрупаните запаси от сухо мляко в Съюза също няма да позволят да се стигне до някакъв осезаем скок в изкупните цени, като се очаква едно плавно освобождаване на тези количества, което да не стресира пазара.
Актуална информация
• ДФЗ е изплатил близо 11 милиона лева подпомагане по Схемите за извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството по Регламент 2016/1613. Извънредна помощ са получили 17 723 животновъди, като някой от тях са финансирани по повече от една програма.

Източник:ЕК (цените са към последна седмица на месеца)

Насоки на политиката и тенденции в търговията

• Според Обсерваторията за наблюдение на млечния пазар офертните цени на млечните продукти в ЕС от последните търгове са най-високи сравнени със Северна Америка и Океания, което е сигнал за постепенно забавяне на експортния ръст в Общността.
• Според доклад на Евромонитор Интернешънъл през 2022 г. Китай ще изпревари САЩ, като най-голям пазар на млечни продукти, а Индия ще заеме четвърто място изпреварвайки Япония. Това се дължи на промяна в потребителското търсене – американците пият по-малко мляко и възприемат консумацията на ароматизирани млека, като нездравословна, поради високото съдържание на захар.

• КЗК е образувала производство, за да оцени нормативната уредба регламентираща дейността на акредитираните лаборатории за изследване на сурово мляко. Основание е жалба срещу указания на БАБХ за изследване на изискваните по нормативна уредба проби по самоконтрол на суровото мляко само в 3 лаборатории (където могат да изследват и четирите изисквани показателя).

Производство и търговия на месо в България

• Цените на говеждото месо в България през летните месеци се движат на нива около 4000 лв. за тон кланично тегло, като очакванията са през август и септември цените да са около 4300 лв/тон кл.т. и да продължат да се увеличават в следващите месеци.
• Цените на говеждото и телешкото месо в ЕС и света се задържат високи, докато в България те са с 20-30% по-ниски. Стабилизирането на цената на млякото може да допринесе за по-слабо съкращаване на млечните крави в ЕС, което да подкрепя продължаващия ръст в цените на говеждото в следващите месеци.
• У нас в кланиците се колят най-много юници и крави, следвани от други говеда, а телетата до 1 година са само около 16% от всички заколени говеда. Това показва, че все още не може да се говори за силно развит и специализиран сектор месодайно говедовъдство. През първото шестмесечие на 2017 година има спад на вноса на говеждо месо (прясно, охладено и замразено) спрямо същия период на предходната година.
• При цените на свинското в България може да се очаква лек спад, но те все още ще се задържат на исторически високи нива. Цените в целия ЕС продължават да са по-високи от тези през предходните три години и поради ограничения в предлагането и стабилния износ, не се очаква осезаем спад.
• С 7% повече прасета са заклани в кланиците от януари-май 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г. По данни на НСИ през първото полугодие на 2017 г. в страната ни са внесени 42 346 тона свинско месо, което е с 16% по-малко от същия период на предходната година и е най- ниското внесено количество за първото шестмесечие през последните 4 години.
• Не се очаква значителна промяна в цените на пилешкото месо у нас. През първите 5 месеца на 2017 по предварителни данни на МЗХ за дейността на кланиците, са заклани с 5% по-малко бройлери и е добито с 4% по-малко месо спрямо същия период на 2016 г. Все пак през 2016 година по-голямо производство е реализирано през второто и третото тримесечие, така че не можем да очакваме по-слаб добивът на птиче месо за цялата 2017. Наблюдава се и по-нисък внос през първото шестмесечие на 2017 година, спрямо същия период на 2016 г.
Важни събития през август 2017
• Проучване за сравнителните цени на месото в ЕС на Евростат през август показват, че цените на дребно на месото у нас са с 44% по-ниски отколкото в ЕС. Проучване на компанията Caterwings показва, че българинът трябва да работи при минимална заплата 4,4 часа за 1 кг. свинско, 2,5 часа за 1 кг. пилешко, 11,2 часа за 1 кг. риба. Консумацията на месо у нас е сред най- ниските в ЕС, дължащо се на ниските доходи.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here