Отново три в едно – въпроса за месото

0

Цената на месото-скрита картинка

В изказванията на участващите в дискусията може да се направят изводи каква е ситуацията в нас, може да попълним знанията си по производството на месо, можем и да си починем дори говорейки за нашия бизнес. Публикуваме без съкращения мнението на участващите в дискусията.

Тодор Арбов: Няколко безплатни съвета – по принцип най-добрата печалба се получава от заключителния етап на отглеждането (угояването) след 10-11 месечна възраст до достигане на 550-600 кг живо тегло в зависимост от породата. При добра генетика и правилно хранене  през този етап може да се постигне прираст от 1.7-1.8 кг на ден с относително висока усвояемост на храната (хранителна ефективност). Много важна е и кастрацията на бичетата на 9-10 месечна възраст при почти завършен пубертет. Това може да ви донесе още 10% печалба от по-добро качество на месото и по-висок рандеман – разбира се ако някой от преработвателите в България изобщо се занимава с тези показатели. Що се отнася до маркетинга и евентуален износ – единственият изход е в кооперирането – казвал съм го и друг път. Създаване на кооперативни угоителни площадки и депо за набиране на достатъчен брой угоени животни ще помогне много за решаване на проблемите с посредниците и получаване на реалната цена за качествено месо. Може да се помисли и за собствена транжорна, като животните се колят някъде на ишлеме, но правилното нарязване, узряването и маркетинга на месото да бъде под контрола на производителите. Точно това е работата на асоциациите, а не да се занимават с несъществуваща селекция……

Matias Delgado За 10 месеца:550-600кг.,фантастика…Някой начинаещи вярват на тия “филми”, захващат се.Купуват 10-15 малки телета, докато ги направят 400 кг.,с двата крака са вътре и търсят пазар поне за 2.80 лв.,за да се отърве възможно най скоро от тях.

Тодор Арбов: Нещо не сте разбрал – 550-600 кг за 14-15 месеца (края на угоителния период). Повече от 20 години се занимавам с това (разбира се не в България) и знам много добре за какво говоря. В България е съвсем нормално да имаш последния модел на i-phone и Mreceds и да ходиш на почивка в чужбина, но когато става въпрос за съвсем нормални неща като производство на говеждо месо, отговорът е “фантастика” Тези, дето си продават животните на 300 кг по 2.80 лв за килограм, просто не знаят какво правят и е по-добре да гледат тикви – нали сега това е модерно в България? В България субсидиите превърнаха животновъдството в “субсидиевъдство” и много хора тръгнаха да се занимават с това без да имат знания, опит и на-вече условия за такъв бизнес. Време е терена да се разчисти за тези, които знаят, могат и искат да се развиват..

Matias Delgado Аз на МОРЕ или на почивка не съм ходил от 7-8 години,благодарение на добитъка ми,господине.Телета угоявам от малък, за да направиш едно теле за 14 месеца 500-600кг.,това са сума ти разходи ѝ накрая го продаваш за 2.60 лв\кг и си вътре с двата крака.И не бъркайте субсидиевътството с едрите земеделци с животновъдите,хал хабер си нямате в какво плачевно състояние е животновъдство в БГ, 240лв.е субсидията за една крава а в Румъния 700 евро,добре че сега ще отпуснат извънредно де минимис по 7 лв. на крава че да запалим мерцедесите и газ в Халкидики.Съвети от развити европейски държави не давай,не ги бъркай с България,ние сме кенефа на Европа.Преди 2-3 години лятото,имах два бика по 500 кг.,исках да ги махна,пречеха на кравите,не можах да им намеря пазар,само една фирма се обади от Шумен 2.20лв\кг..Така че господине,тука е България!!!

Тодор Арбов: Всеки бизнес има две страни – себестойност и продажна цена. За да имате печалба, трябва да контролирате и двете страни. Себестойност от 1.80-2.00 лева е напълно постижима ако работите със собствени фуражи. Що се отнася до продажната цена – има много начини да е по-висока, но трябва да се занимавате малко и с маркетинг, иначе няма да стане, не може да очаквате някой друг да ви свърши работата. Затова постоянно повтарям думата “коопериране, за всички, които се оплакват от цената.Една е цената когато предлагаш 10 телета, съвсем друга е за 100 телета, които вече могат да се продадат директно и без посредник.

Младен Радев:Нека освен емоциите говори малко и икономиката. 2,5 евро при рандеман 65% и 14-16 % кости и от друга страна 2,8 лв/кг при рандеман 48% и кости 22-28%. За качеството няма да говоря. Ако горната задача е трудна за нас, то за турските производители на месо не е.

Румен Асенов: Угояването е;ръсене на пари,време,труд и здраве;и разкъсване на нервната скала с малоумните работници в бранша.И накрая 10 дал 8 вземал;Смешна работа.Аз слагам край на 13годишна мъка последни 40 дни.

Безимен: Чиста ПИРАМИДА купуваш си скъпи юници , а после се чудиш какво да правиш угоените телета т.е. продаваш ги без пари. Това с месодайното говедовъдство е пълна глупост – не се занимавай въобще. Това са посредници те ще си вземат комисионната а после ще вдигат рамене . Разни месодайни асоциации пък пълнят главите на хората с глупости . От месодайното говедовъдство не се печели , няма добавена стойност . Няма ли субсидии няма печалба , не може да се залага на бизнес който зависи от субсидии.

Тодор Арбов: В България няма традиции за консумация на качествено говеждо месо – тепърва трябва да се създава пазар – това е работа на производители, преработватели и техните асоциации. За сега не виждам движение в тази посока……

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here