Александър Петров – фермера от Сакар

Утре 12.09.2017 г стартира второто изложение Стекспо, организирано от АРМПГБ и ще се проведе на „пълни обороти”, по европейски модел, с много лекции, срещи, изложба и разбира се, накрая ще бъде опитан телешки стек от Ангус, наше производство.
Преди откриването на изложението се срещнахме с фермера от Сакар – Александър Петров. Той беше любезен да отговори на всичките ни въпроси, свързани с развитието на месодайното говедовъдство в България. От неговите отговори ще можем да разберем къде ги „стяга чипика” месодайните производители, какво още трябва да се прави, как да бъдат подпомагани.
Получихме уверение от г-н Петров, че след приключване на изложението, той отново ще гостува на страницата на нашия сайт за да сподели впечатления от видяното и чутото. Всъщност ние вече писахме за тази ферма в статията

Всъщност кой е Александър Петров – съсобственик във фирма “САКАР АНГУС” ООД, ЗАВЪРШИЛ БАКАЛАВЪР “АГРАРНА ИКОНОМИКА” В АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ ГР. ПЛОВДИВ, МАГИСТЪР ПО “РЕГИОНАЛНА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ” ОТ НВУ”ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Минал е и като служител на държавната администрация в животновъдството и много добре запознат с подводните камъни на този тежък отрасъл наречен животновъдство.
„Към момента фирмата отглежда 300 броя животни от всички категории. Селекцията започва с преглед на стадото и внасянето на три разплодника от породата Абърдин Ангус, закупени от Карпатен Миит-Румъния. Инвестицията се отплаща богато и получените кръстоски първо поколение засега дават отлични производствени резултати. Всичко това „подплатихме” с инвестиции в изграждане на ограда и електропастир с километри. Построихме нов навес на самото пасище, осигурихме постоянен достъп до вода, за грижите за пасищата няма да говоря. Нашите животни са като туристи и то добре нахранени и напоени. От тук нататък започват проблемите за разрешаването на които губим неоправдано много време, нерви и стресови ситуации за нас и животните.
Недопустимо е да се съобразяваме с всички изисквания на Мярка 12 /Натура 2000/.
За района където отглеждаме животните, компенсаторните плащания за 2016 г да идват на 20 ти август 2017.Закъснялото и ненавременно финансиране по стълб 1 на ПРСР, до голяма степен прави субсидирането неефективно, особено в период, какъвто се намира българското животновъдство!
Стълб 2 на ПРСР – проектите, основно в направление СМР и механизация, твърде много време минава в разглеждане, одобряване и евентуално финансиране, тези срокове трябва да бъдат по кратки, това време би било от голяма полза най вече от гледна точка конкурентноспособността спрямо другите страни членки на ЕО.
Къде е държавата:
България е страна през която мина болестта нодуларен дерматит.
Въпреки , че успяхме да се справим с проблема, за да бъдат изнасяни живи животни от страната е необходимо междудържавна спогодба, имаме ли друга такава освен с Гърция, питаме ние животновъдите. Много са проблемите и все на национално ниво.
За отстраняването им трябва диалог на ниво, производител, браншова организация, МЗХГ – ръка за ръка към е едно по добро бъдещеЛично аз приветствам това изложение организирано от нашата Асоциация. Това е второто такова изложение и някой ако си мисли, че първото изложение ще се запомни със стека на Ути Бъчваров, а второто с песните на Райна много се лъже. Напротив, лично аз имах огромна полза от това което научих по време на първото изложение, запознах се и с други породи освен Ангуса, установих контакти с мои колеги от различни краища на страната. Разбрах, че селекцията е много важно нещо. И не само това. Да бъде приложена по най-добрия начин и да се изпълнява всичко, което ни казват експертите. Ние също ползваме услугите на такъв специалист. Виждаме, че сме направили крачка напред и затова, най-напред малко със страх, но сега вече със самочувствие ще представим две наши групи млади животни. Много внимателно слушах един от гостите – ирландец. На въпроса на фермерите, каква е цената на месото от месодайните породи в Европа, той ни отговори с усмивка

Най-напред си оправете селекцията, произведете качествени телета, пък търговците сами ще ви намерят. Ние спазваме вече една година тази формула и смея да твърдя, че идва времето когато търговците ще ни намерят, както в момента мандражиите ухажват млекопроизводителите. Утре пътувам за Сливен, приготвил съм си една дебела тетрадка за лекциите, а за следващия ден и фотоапарат. Ще стискам палци и за нашите изложени животни да вземат награда.

Говедовъд.ею пожелава на Сашо ползотворни дни по време на изложението и спечелването поне на една награда. Завършихме разговора след закриване на изложението отново да сподели с нас новите впечатления, наученото и какво ще промени в работата си.

Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. браво господин Петров , напред и само нагоре ,дано това свежо месо дойде и в англия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here