От рубриката “Три в едно”

5

Нашата рубрика Три в едно-коментари, критика, кинжали  набира популярност. Непрекъснато получаваме мнения по най-различни  въпроси свързани с животновъдството и се извиняваме на нашите читатели, че отделяме по-малко време на специализираните материали, но трябва да отговаряме, защото истината се ражда в дискусията. Хората проговориха открито /нещо непривично и ново за българина/, смело поставят проблемите си и трябва да получат гласност и отговори /как може да се справим с това/. Писмата на нашите читатели са поместени без съкращения и редакторска намеса, представени са в пълен, оригинален вид.

По повод   статията:
АРМПГБ – Стекспо 12.09 – 13.09 2017 – Програма

Йордан Малджански /нещо като кинжал/ КОЛЕГИ ВИЕ СРАМА НЯМАТЕ ЛИ .ВСИЧКО ЛИ ЩЕ ЗАПОЧВА ОТ СЛИВЕН ,И НАЙ- ВЕРОЯТНО ТАМ ТРЯБВА ДА СВЪРШИ.ТОВА,ЧЕ СТЕ ЯЛИ НАЙ МНОГО СИРЕНЕ ОТ КАРАКАЧАНСКИ ОВЦЕ, И СТЕ СТАНАЛИ НАЙ-УМНИТЕ В ДЪРЖАВАТА ,НЕ ВИ ДАВА ПРАВО ДА ПРАВИТЕ ВСИЧКО В СЛИВЕН.КЪДЕ Е СЪЮЗА НА ЗООТЕХНИЦИТЕ ДА ОРГАНИЗИРА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ НЕЩА ИЛИ ВСИЧКО ОСТАВИХМЕ НА СОРОСОИДИТЕ И НАС НИКОЙ НЕ НИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА.НАЙ- ВЕРОЯТНО И ТЯХ СТЕ ГИ ХРАНЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА САМО СЪС СИРЕНЕ ОТ КАРАКАЧАНСКИ ОВЦЕ ТА ВСИЧКО КОЕТО СТАВА В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО ДА СЕ ПРАВИ В СЛИВЕН И ОТ СОРОСОИДИТЕ.НА 21 СЪЩО Е СОРОСОИДНО МЕРОПРИЯТИЕТО СА „ДЕБАТ“ПО ОСП.ЕБА ТИ ДЕБАТА КАТО ТИ ДАВАТ 5 МИНУТИ ДА СЕ ПРЕДСТАВИШ.

Отговор: „Острието„ на няколко телевизии по въпросите на животновъдството явно не е запознат как се правят изложби. Едно е да отидеш, гледаш животните и изпиеш бирата и хапнеш кебапчетата, друго е да организираш изложба. За това се иска „ДУПЦЕ”, което вие вероятно нямате за да организирате изложение. Защо в Сливен. Нормално е. Работещи асоциации, участващи сливналии в ръководствата на Говедовъдния и Овцевъден съюз, двама представители в Съвета по животновъдство, база, опит и не на последно място добри животновъди. Четири говедовъдни ферми със средна млечност над 10 000 кг- Узунови, Минчо от Кортен, Кохортис от Кортен, Полковника от Сливен, Гошо от Конево-май станаха пет. В Карнобат още три ферми на същото ниво- Динко от Добриново, Вангел и Танчо. Крава рекордьорка за всички времена за България-собственост на Узунови. Прави чест на организаторите, че сами са се нагърбили да организират такова мащабно мероприятие за България, за което и нашите поздрави. Всъщност никой не е забранил да се правят изложби и на други места в страната. Ето на 14.10.2017 г Сдружението Фермерско мляко – гр. Раковски също ще организира изложба Фермер Експо Раковски 2017 г, подкрепени от НСГБ .
Нашата препоръка към вас е вместо да ни пълните главите какво е било преди 30 години, на кой сте били ученик и какво искате да го правите сега /това е ясно, че на държавна софра/, какви институти имало и наука, вземете и направете едно изложение в Северозапада България. Фермерите там именно от това имат нужда. Ще ви окажем пълно съдействие и помощ /безплатно/.Чакаме покана.


Пенчо Монев:/кинжал/ Примера за подражание при фермерите от Дания във ваша статия е много правилен:дългосрочна политика на държавата за селекция,контрол и реализация на юниците/много печелещ бизнес според фермерите/контрол сериозен за качеството на млеката,санкции чрез заплащането, не мрънкащи фермери, и много отговорни пред партньорите….

Отговор: всъщност с това мнение г-н Монев казва какво не сме направили за да бадем на ниво Дания /или около нея/- първа по средна млечност от крава в Европа.


Антон Димитров / кинжал/ Нещо за овце?

Отговор: какво да ви кажем за овцете. Хубавото е, че имаме няколко добри стада от  Лакон, Ил дьо Франс и малко кози / повечето от внос /. Всичко друго е пълна скръб. Дори родните ни породи Плевенска черноглава и Старозагроска  /ако  я има/ вече са  със затихващи функции. Годишно производство на по-малко от 30 000 т овче мляко, малко оставени ремонтни животни, при необходимост от поне 20 000 квалитетни коча работещи на терена и ремонт от 5000 броя годишно имаме такива не повече от 500. Липса на изкуствено осеменяване. Как да вървим напред нямаме отговор. Поне 30 автохтонни и аборигени породи /едно време дори ги нямаше в учебниците/ вероятно броят на овцете общо е  надхвърля 200 000 или една пета от стадото. Съвсем нормално продуктивността да е ниска. Борбата за пасища и влизане в различните мерки и схеми е на  първо място. Развъдните асоциации, като феодални крепости /дори по няколко в масив от 5-600 бр овце/. Все пак останало ни е самочувствието да се борим за външни пазари. Това е овцевъдството ни г-н Димитров. Ако имате конкретни въпроси казвайте.


По повод статията:
САЩ – кучетата и котките = на 13 млн. коли

Д-р Стефан Стефанов кинжал/ Такива провегетариански статии само заблуждават читателите , защото на планетата са живели милиарди динозаври ,слонове ,бизони и т.н. ,които са отделяли СО2 милиони години и с нищо не са навредили!!! Големият проблем за природата е промишлеността и транспорта !

Отговор: без коментар


Любка Бозукова Козелова:/кинжал/ Колкото до другата ви статия за повишаване на цените…Най- голямата ЛЪЖА на всички мандраджии е, че цената на продуктите  се повишава заради изкупната цена на суровината…срам нямате ли??? Миналата година ,след като същата МАСОВО беше 35ст. ЗАЩО НЕ ПАДНАХА ЦЕНИТЕ??? Пълна глупост е, вие най-добре го знаете. Знаете и що за боклук произвеждате. Безсрмието няма край. А производителите нямат тая златна възможност да преценяват колко струва произведеното от тях. Ние, без да се усетим,влязохме в един кастриран отрасъл, където се изисква максимална всеотдайност и жертвоготовност само за да насмогваш на РАДИКАЛНО променящите се изисквания. И ставки. А! Какво ще каже вашата многоуважвана организация за ставката де минимис? Три евра на глава. По-вмирисана политика от това няма никъде. Проверих. Не виждам реакция, обаче, мили полу-колеги.

Отговор: уважаваме мъката на един фермер. Заедно с него трябва да търсим изход от лабиринта. Колкото до де минимиса – все пак ще стигне за едно кафе докато дебатираме проблемите. Не сме съгласни само с думата полуколеги. В бизнеса всички са колеги, защото за да имаш печеливш бизнес, трябва да има отбор включващ доста хора – фермери, браншовици, наука, политическо лоби. Защото този отбор се изправя срещу много опитни играчи в лицето на държавата, банките, контролните органи, ЕС. За да се каже, че всичко е наред обаче трябва да се сглоби пъзела наречен говедовъдство. Във всеки канадски офис на говедовъдите ви посреща един голям сглобен пъзел и под него пише ТИМ-на български –  Всички заедно можем повече.

Говедовъд.ею

5 КОМЕНТАРИ

  1. АКО СЕ НАПРАВИ ИСТИНСКА ПРОВЕРКА ПО МЛЕКОНАДОЙ НА ФЕРМИТЕ ЩЕ ВИДЕТЕ КЪДЕ СА РЕКОРДЙОРКИТЕ, ТАКА 4Е НЕ СЕ ФРЪЦКАЙТЕ МНОГО СЛИВЕН

  2. Много сте прави ,че за една изложба са необходими малко животни и “ЗАДНИЦИ” които да слушат В.Балканска и да гледат БГ.БОГАТИРИТЕ.Да се изправиш пред телевизията трябва да имаш какво да кажеш и експертност,а за изложба ти трябват ПАРИ, ЗАДНИЦИ и НЕЩАСТНИЦИ КОИТО ДА СИ ПОКАЖАТ ЖИВОТНИТЕ.На нито една изложба или събор не чух някакъв експерен анализ и нещо за развитието на отрасъла .ВСИЧКИ ОРКГАНИЗАТОРИ МЪЛЧАТ КАТО ЗАДНИЦИ.ЗА КАКВО ДА БЛЪСКАТ ХОРАТА ПО 500 км. КАТО НЯМА ДА ЧУЯТ НИЩО.На една от изложбите в Сливен на щанда на ИЖ Костин Брод се заекох с Ака.Ц.Хинковски и момичето на щанда не го познаваше.Тогава Миро мършата провеждаше някакъв дебат в залата но Ц.Хинковски не беше поканен.Така ,че и сега сте същите нещастници но това няма как да продължава и много скоро това ще свърши.От 10 години само изложби правите и не МЪЦАТЕ НИЩО ДО КЪДЕ СМЕ ГО ДОКАРАЛИ КАТО НЕ СМЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ ИЗХРАНИМ.Тези “постижения ” в Сливен не са ваши а на КАРАКАЧАНИТЕ КОИТО ВИ ХРАНЯТ СЪС СИРЕНЕ ОТ КАРАКАЧАНСКИ ОВЦЕ.Тъжното е ,че този акъл,който го придобивате от сиренето, го ползвате само за лично забогатяване, а държавата субсидира всичко що е каракачанско.Сега си имате и председател на СА В.Николов и сега е момента да се напънете и да създадете НАЦИОНАЛЕН КАРАКАЧАНСКИ ИНСТИТУТ ПО ЖИВОСТОВЪДСТВО.Това никак няма да е трудно за В.Николов след като измисли 30 породи да измисли КАРАКАЧАНСКО ГОВЕДО,КАРАКАЧАНСКА СВИНЯ И КАРАКАЧНСКА КОКОШКА ОСТАНАЛИТЕ ОВЦА,КОН,КУЧЕ И КОЗА СИ ГИ ИМАТЕ И ТАКА КАТО ГИ СУБСИДИРАТЕ НЯМА НАЧИН ДА ИЗЧЕЗНАТА А ТОЧНО ОБРАТНОТО ДА НАРАСТВАТ.

  3. Този Малджански, явно е много по-луд отколкото съм си мислил…говори както му е изгодно, и всичкото това – защото него не го канят никъде. Сега нарича фермерите “нещастници” само затова , че са си занесли животните на изложението….човек да се смее ли, да плачи ли…При толкова много лектори, дошли от цяла Европа, от най-модерните и проспериращи европейски ферми и институти – лекториите бяха едни от най-интересните на които съм присъствал. Хората говореха за научни постижения, за постигнати резултати, учеха нашите фермери как да станат конкурентно способни на пазара. А този малоумник ще говори – ” за изложба ти трябват ПАРИ, ЗАДНИЦИ и НЕЩАСТНИЦИ КОИТО ДА СИ ПОКАЖАТ ЖИВОТНИТЕ”…господине, явно на вас това ви е проблема – да говорите много и безсмислено.

  4. Тези вашите прехвалени лектори бяха дошли да си рекламират рапичният шрот и да ви покажат как те го изхранват при храненето на крави с над 11000 литра млечност.Като си толкова отворен и знаеш можеш ли да ми кажеш колко души в тази зала където бяхме имат тази млечнос? Нито един.Хората бяха дашли да чуят двете дебелогъзи лилки от МЗХ КАКВИ СУБСИДИЙ ЩЕ ИМ ДАВАТ И НИЩО ДРУГО.Това ,че не сте попаднали на темата си еваша работа защото виждзам ,че и вие сте също някакъв ГЕРБЕРСКИ ФЕРМЕР.Другата лекция беше за копитата и копитните заболяванея в големите КЛАВЕ КОМПЛЕКСИ а в залта бяха само малки и дребни като изключим вашите полковници и някакви там Сливенски фермери дето Боко им открива фермаата ето и тази ЛЕКЦИЯ БЕШЕ ТОЧНО ЗА ВАС.Другата лекция беше на Неделчо за някакви челни товарачи и промоцията на смески и добавки на фирмата която плати обяда.Нищо не казваш за презентацията на великият соросоид Н.Вълканов дето ви го каза в прав текст ЧЕ ДО 2020 г. ЩЕ ОСТАНАТ САМО ТЕЗИ КОИТО ИМАТ НАД 100 КРАВИ ОСТАНАЛИТЕ СА АУТ .Този соросиден идиот ви прочете надгробното слово но всички мълчаха само аз исках думата но не ми я дае онова идиотче от ФЕРМЕР БГ.С какво се обогатихте от тези безумни лекции аз не виждам защото 99% от фермерите са неграмотни и отглеждет живитни за да оцелеят .За това боилогично производство си иска знания за да можеш да го управляваш .Тези знания вие ги нямата и за това сте нещастници защото само ви лъжат и заблуждават.Няма каквода научите от Н.Вълканов защото никога не е влизал във ферма и не е ръководил такова производство ,неговата работо е да служи на сорос и да ви ликвидира ЗА КОЕТО МУ ПЛАЩАТ И ТО МНОГО ДОБРЕ.Ние имаме ССА и научни работници окито са изолирани от тези процеси и защото някой трябва да ви заблуждава до пълното и тотално ликвидиране на сектора.Защо ССА е езолирана като има бюджет от 35 милиона лева .Не е ли редно тя да ви чете тези лекций защото познава нещата по добре от колкото немските лектори .Така ,че си много малък и невеж да ми даваш оценки и да ми казваш дали ме канят или не.Ленин казва “НЕ ГИ СЛУШАЙ КАКВО ТИ ГОВОРЯТ ,А МИСЛИ НА КОМУ Е ИЗГОДНО ДА ГОВОРОРЯТ ТАКА”Така ,че не елошо от време на време когато има възможност човек да и помисли защото само с работа и преданност към партията ГЕРБ не става.РАНО ИЛИ КЪСНО МУ ИДВА КРАЯ И ВАШИЯТ Е НАБЛИЖИЛ,ТОВА ТИ ГО КАЗВАМ ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА ГО ВИДИШ РАБОТЕЙКИ В ОБОРА.

    • Този ваш коментар сме го чели за миналогодишната среща в Сливен, сега пак се повтаряте, КАКВО ВИНАГИ – НИЩО НОВО НЕ КАЗВАТЕ – ВИНАГИ ЕДНО И СЪЩО – КАТО ЛАТЕРНА.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here