Фермера от Сакар за първия ден за изложението

0

На 12.09.2017 г в гр. Сливен се откри второто изложение по месодайно говедовъдство, организирано от АРМПБ. За да бъдем обективни и това което пишем да е в полза за фермерите, се обърнахме към фермера от Сакар – Александър Петров да сподели своите впечатления:
“Присъствах на първото изложение, сега и на второто. Мога да кажа само едно – перфектна организация, много класни лектори, изключително интересна програма. Най-голямата заслуга разбира се, е на председателя на асоциацията Стоян Чуканов и изпълнителният директор Андрей Чалъков. До тях плътно и на фермерите от двете области. Днес сме в Сливен, утре в Ямбол, кой казва, че двата града са на нож, точно обратното е. На този господин, с многото научни титли, мисля, че се казваше Малджански, ще препоръчам да дойде следващият път, за да разбере защо  се правят изложбите в този район, защото хората го могат.
Сливналии и ямболии могат да хапват каракачанско сирене, да пият Сливенска перлова и Стралджанска и да правят изложби. За впечатленията ми от първия ден, посветен най-вече на лекции, какво да кажа –  голямо изпитание си беше. Много лектори, повечето с превод, уморяваш се, но стоиш на стола, защото се казаха много интересни и нови неща. В паузите беше удоволствие да разговаряш с колегите. За една година са научили много, знаят страшно много за породите, за храненето, за угояването. Аз си спомням миналогодишното пожелание на г-н Михаилов /НСГБ/ от трибуната – той ни пожела на следващата година да спрем да говорим за маркиране, за записи в книгите и за кантари, а да говорим за себестойност на продукцията, за геномна оценка и търсим пътища за печалба – точно това правихме сега.
Изключително интересна за мен бе лекцията на г-н Майкъл Йгън, защото той засегна въпроси касаещи нашата ферма. Най-важния въпрос за използването на пасищата. Ниската себестойност на продукцията идва именно от това. Продуктивни пасища, това означава засети със сухоустойчиви тревни смески, използвани по график за да не се преизпасват и винаги животните да имат площи за хранене. Именно това ще продължим да правим и ние, защото сме я захванали от някъде.
Г-н Младен Радев, който е от бранша, препоръча водене на селекция за производство на животни с висок рандеман по отношение на месото, нисък % на костна структура в трупа. Това ще ни увеличи печалбата, в противен случай ще отглеждаме на загуба – така бе озаглавен и един от неговите слайдове.
Интересна беше и темата за реализацията на месото. Ясно е, че трябва да търсим реализация и на вътрешния пазар. Все още телешкото месо не е на мода в България, което означава и не добра култура на храненето, означава и кампания за повишаване консумацията на говеждо месо.
Изключително доволен останах и от лекцията д-р Иван Миланов от Топ Микс – тези хора работят да знаете.
Предполагам, че ще ви интересуват изводите, които си направих. Най-напред за нашата фирма, много е важно. За пасищата вече казах-правим стъпки. Научих също, че каквото правим по пасището или оборите, да бъде от евтини и здрави материали и да не обръщаме голямо внимание на външния вид на гредите например.
Ние внесохме животни от Европа, развиват се много добре. Внесохме елитни бици пак от Европа, приплодите им са супер, дори имаме две групи на изложението. Инвестирахме в техника и нов навес, по отношение на ветеринарията правим всичко и нямаме никакви проблеми, работим по депото за угояване. Имаме стратегия и технология. Ще работим по формулата 3х6 – шест месеца при майката, шест месеца на пасището и шест месеца в угояването.
Имаме и добър консултант-нашият експерт се казва Тодор Арбов. По всяко време е на разположение. Изведнъж се оказа, че сме направили много неща от това което говорят лекторите, сякаш сме готови и оказва се, че парите ги няма. Радваме се на 3 лева на кг, че ни дал някои мургав брат или засукан бизнесмен. Нямаме идея, какво ще се случи на пазара, ако въобще има такъв. Пак сме в лабиринта. Какво да правим: да угояваме ли, да продаваме ли на малка възраст, да влизаме ли в следващия пъзел – мярка 4.2 преработка, износ на живи животни или месо. Всъщност тези въпроси си задаваха и колегите, за които вече казах, че са много в час.
Така че, следващият голям въпрос е именно този – как да реализираме продукцията на цени отговарящи на продукта който даваме. И може би едно предложение до организаторите – би било добре, ако получихме по един диск с лекциите.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here