Дали и за фермерите няма да важи “Уморените коне ги убиват – нали”

6

Г-н Михайлов Изп. Директор на НСГБ коментира ситуацията от последните дни в млечния сектор:- През последните месеци цената на суровото мляко върви нагоре, а у нас, при фермерите няма никаква индикация за увеличаване на производството.

Михаил Михайлов

М.Михайлов – Аз също мисля по този въпрос от няколко месеца. Цената на млякото никога не е растяла през пролетта, сега се случи за първи път. Дори мандражиите вече не пробутват изтъркания лаф
– „тревата ви е без пари, какво искате повече нали получихте субсидиите, стига ви толкова”. Точно обратното се случва – плащат навреме, дори авансово дават, всъщност както и трябва да бъде. В момента фермерите се радват на добри цени. Вече цена от 75 ст за кг мляко им се струва ниска. Всъщност сайта Говедовъд.ею още в началото на годината прогнозира това и дори си спомням, че се писа даже и за 40-42 цента до края на годината. Интересното е, че няма реакция от страна фермерите. Още по-лошо. След пика през месец май, когато бе прието за обработка 58 000 т мляко започна и намалението – с 2000 т през юни, с 5000 т през юли и вероятно така ще бъде до края на годината. Днес говорих с един наш фермер и ще разкажа какво той сподели, а вие си правете изводи защо млякото намалява.
Обикновено извода се правят накрая, но сега ще бъде в началото. Цитирам експозе за разказа ”Уморените коне ги убиват нали”- Докъде може да стигне човек, за да остане жив? Това е въпросът в безмилостния разказ на Маккой за Америка по време на Голямата депресия.
В този жесток свят оцеляването е всичко. Бунтарката Глория е избягало от “ужасно място” и не може да реши дали иска да стане звезда, или да се самоубие. За да оцелеят, тя и Робърт трябва да продават душите си, като участват в убийствен танцов маратон. Ще имат храна и подслон, само ако никога не спират. Морето блъска под тях, танцът продължава безкрайно… и няма друг изход освен смъртта.

Силно, много силно, но фрагмент от живота ….
Преди малко при мен беше фермера Стоян Петров от гр.Кермен обл.Сливен. Спомням си го още като младо момче, когато правихме първият Съюз на говедовъдите в България и първата работеща развъдна асоциация. Той носеше един куп папки и ми каза:
Наемам те да ги водиш,че нямам време.
През 1994 год. купува обор от стопанството за 90 крави. Купува и първите десет крави -сборна дружина. След това монтира транспортьор за почистване на торта, съответно изгражда торище. След него млекосъбирателен пункт, миксер, тороразпръсквач, земя -300дк., от която сега произвежда силаж и люцерна.

– „Стремя се да храна по книгите както е писано. Дажбата ми я прави консултант от ТОП МИКС – Гошо, защото от тях купувам всички добавки. Основната порция к.ф си я правя на фермата. Нали знаеш – българина е Тома неверни. Кравите сега са вече 52 – от Кафявата порода и Черношарената /то няма такава порода, ама ние така си ги караме -всички на едно място – и Холщайн и Българско черношарено говедо и кръстоски 4-5 поколение Холщайн/. Средната млечност на кравите е над 6 000кг. Нарочно гледам от двете породи за да повиши маслеността на общото мляко”.

Каква му е изненадата, като разбира , че не може да участва в схемата под селекция защото от Кафявото говедо има 19 крави. Казва ми:

Какво стана сега, моите крави от кафявата порода дават над 5 т мляко, на комшията едвам ще хванат 4тона – но той ще вземе субсидия за селекция, а аз съм извън играта. Аз съм ветеринарен техник, имам завършен курс за изкуствено осеменяване, има контроли всеки месец, произвеждам си сам юниците, знам им кътните зъби и накрая ме сравняват с тези дето пускат бичета и си играят на говедовъдство.
Моите крави също ходят на паша – на 3 км от фермата. Разбрах обаче, че за да има мляко трябва и прясна студена вода. Сега всеки ден нося вода до пасището с ремаркето да не връщам кравите в обора да ги поя и отново три км до пасището и обратно или всичко 12 км на ден в горещината, както правят някои мои колеги.
Утрепаха ни с тези изисквания и тези папки. Втори шкаф купих за тях. Тетрадка за метенето. Ами попълвам я когато се сетя. Да дойдат да проверят по всяко време, ако не съм почистил то си личи, какво ще ми губят времето да пиша в тетрадката. Имам още десетина тетрадки, в крайна сметка нали трябва да произвеждаме качествено мляко, нека него да проверяват. То ако не е добро, мандрата няма да го вземе.
Проверяващите, не мога да се оплача, вършат си работата хората. Но за едно и също нещо го тълкуват по различен начин. Като им поискам писмен отговор или становище никои не иска да дава. Нека там, горе да сверят часовниците и всеки проверяващ да говори едно и също. Наредби и изисквания всеки ден. Като дойдат казват длъжен си да го знаеш. Страшна работа. Към това прибавям непрекъснатото ходене до различни ведомства за събиране и внасяне на документи и там губене на време. Как да стане.
Аз съм си чисто семейна ферма. От 23 години съм в обора. Допреди десетина дена всеки ден в 5 часа с жена ми започвахме да доим, след това почистване, зареждане, малки телета и още куп други неща. След това правим повторение на упражнението в същия ред след обяд. Вечерта се прибирам в къщи, отварям сайта Говедовъд.ею и почвам да чета. Много дълги статии пишат, заспивам не мога да ги чета до края. Нека да пишат по-къси материали.
Голям проблем за всички говедовъди от нашия край е реализацията на живи животни. Преди няколко дни продадох едно биче кръстоска на Абърдийн – по нископродуктивните крави ги заплождам с месодайни бици. Три часа пазарлък с мургавия бизнесмен докато ми даде 2.60 лв на кг, голяма радост беше щото на другите ги плаща по 2.50 лв.
Пълна бъркотия е, нали приходите идват и от месото не само от млякото, то да не е отпадъчен продукт. С какво работят тези месопреработватели, с години никой не е купувал от мен живи животни. Инак всеки иска парички.
Проби за фураж от всяка купчина – стигам до 1000 лв на година, сега проби за самоконтрол – сигурно 900лв, за всеки документ такса, дават субсидии, никой не казва колко ни удържат от тях. Нека медиите както пишат днес дадоха 10 млн.лева на животновъдите и след това удържаха им толкова млн. за данъци. Хората ще помислят, че ходим по пари. Взеха и да ме намразват познатите, казват пак ви дадоха пари. Аз карам един Пасат произведен преди 25 години. На море не съм ходил от десет години, не че не мога да отделя хиляда лева, нали съм бизнесмен, но няма на кой да оставя животните. Сега вече останах и сам. Преди десет дни жена ми заяви,че за последен път стъпва на фермата. Намерих двама братя и по цял ден вървя след тях.
Кажи ми как да се радвам на високата цена на млякото. Така че, на твоя въпрос за бъдещето не мога да ти отговоря. Засега танца продължава, дано да не е безкрайно, както ми цитира от разказа „Уморените коне ги убиват нали”.
Бих искал да се извиня на фермерите за цитатите от разказа, но по-силно сравнение не можах да намеря.
Относно въпроса за цената на млякото ще отговоря по-подробно в следващите дни.
Михаил Михаилов

6 КОМЕНТАРИ

  1. г-н М.Михайлов въпросния фермер защо не се обърне директно към месопреработвателя/ ,,Родопа-ком,, Гената,, ,,Хеликом,, г-н Пейо Пеев,,,,Маджаров–Пловдив.. лично ще се застъпя….

  2. Г-н Михаилов Мургавите бизнесмени, трябва да отпаднат от веригата като прекупвачи Да продават само тези които са регистрирани по наредба 3

  3. Кланиците дават същатата цена на мургавите бизнесмени, те са техните изкупвачи(работници) , как да ти дадат повече, те няма да цакат своите основни доставчици на месо.

  4. ТЕ Н УБИВТ БАВНО ВСЯКА ГОДНА АМА АМО ГОВОРЯ А ЖИВОТНОВЬДА ДРЕБНЯ ИЗ4ЕЗНА ВЕ4Е

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here