За СТЕКСПО 2017 г , ден втори- говори Кирил Кирилов

3

С изложение на животните от месодайните породи приключи тазгодишното СТЕКСПО 2017 г. Спазвайки правилото, животновъдите да говорят за техните проблеми, да споделят своите виждания се обърнахме към г-н Кирил Кирилов.
К. Кирилов, го познава половин България, е ветеринарен специалист, минал през фермите на няколко държави с водещо говедовъдство, работел при по други правила и други условия ни каза следното:
– Възхитен съм от организацията по време на изложението, от представените животни, от отношението на домакините. Веселата част също бе на ниво, все пак видях на живо моята любима певица Райна. Не можах обаче да разбера едно, защо животновъдите не дойдоха масово, да видят първите крачки на месодайното говедовъдство в страната. Само със субсидии не става , аз съм бил там, на терена, в европейските ферми, решавахме детайлите. Нали именно тук, обсъждайки с фермери и специалисти ще започне решаването на тях.
Видях изключителни животни от месодайните породи. За съжаление селекцията не е наша, но важното е, че тези животни се отглеждат от нашите фермери и поколението ще остане у нас.
Аз съм фен на Абърдин Ангуса, завъртя ми се свят, като видях изложените животни. Перфектни, мога да твърдя, че разбирам от тази порода. В отлично състояние бяха и животните и от другите породи – Лимузин, Херефорд, Симентал, Шароле, Пиемонт, Маркеджани.
Много добре беше включено в програмата и конкурса за шампион на Ангуса. Макар и не точно в състезателен характер, защото бяха представени малък брой животни. Фермерите на живо видяха как протича едно такова състезание, видяха работата на безкомпромисния г-н Пол от Германия, който е и председател на тяхната асоциация на Симентала.
Сравних и нашите кръстоски първо поколение, много си ги харесвам, но сложени до чистите животни разбрах, че трябва още много работа по отношение на селекцията. И то селекция от новото време, бързо ставаща с новите методи и изпълнение от страна фермерите. Аз съм си малко кулинарче, обичам да си хапвам. Всичко което беше приготвено от Ути беше на ниво. То за тази работа и месото е много важно да е качествено. Пожелавам на организаторите успех в бъдещите им начинания.
Искам да допълня, чувствах го просто, въпроса с цените също не е уреден, дано да не се откажат фермерите от пътя който са поели. Още веднъж поздравление за месодайните колеги, и да покажат още по-големи успехи на следващото трето изложение.

Говедовъд.ею

3 КОМЕНТАРИ

  1. Един съвет за водене на животно на хамут – тренирайте първо с млечна крава или юница, за да овладеете техниката. В случая и двамата водачи избързваха напред, позицията трябва да е до рамото на бика, не до главата или даже пред нея.

  2. Поздравления за г-н М Михайлов и екипа му.Имах чувството че се намирам на такива регионални изложения в Холандия,САЩ,Дания.Не могат ли да разберът чиновниците от Министерствата,че тези пари от ЕС,се дават на фермерите не да се откраднат чрез поредната далавера ,която са замислили,без да им се търси има ли ефект/от малкия,средния и големия фермер/ и отговорност.Д а вземат да приложат какво правят развитите страни в тази насока.Парите трябва по различните програми/да се разпределят от Асициациите говедовъдство и овцевъдство/месопроизводство и млекопроизводство,маркетолози,анализатори и продавачи на световните пазари/одит от независими фирми за контрол,цикъл на дейноста минимум 7-10 години,до разплащане окончателно до заключение от крайните резултати свързани с реализацията на продуктите му на пазара,както и отговорността на фермерите през този цикъл…..Защо не започнем,като модел в 3-4 ферми в Северна и Южна България…..Уважаеми чиновници от Министерствата,разберете ,че света не се върти около ВАС и почнете да правите нещата коректно…иначе с действията си и безхаберието,,,,събитията ще ви издухат…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here