Още за ветеринарите – да си вършиш работата и да трябва да отговаряш за това

3

На парламентарния контрол в Народното събрание на 08.09.2018г министър Порожанов трябваше да отговаря на цели 14 въпроса. Един от въпросите се отнася за животновъдството и бе поставен от г-н Иван Иванов – народен представител от ПГ на БСП за България, относно действията на шуменската областна дирекция по безопасност на храните в с. Каспичан, общ. Каспичан. Говедовъд.ею помести за този случаи материала

 За ветеринарните специалисти – браво за смелостта

 
Ето, така се губи времето на министъра, вместо да го оставят да оправи хилядите проблеми в животновъдството, той трябва да губи време да отговаря на нещо, което и на децата е ясно, че има нарушение. Дори само липсата на марки е достатъчно, да се приемат мерки съгласно Закона.
Какво печели с такъв въпрос един депутат, вероятно – нищо за обществото. Какво губи обаче обществото – много. Как си представяте втори път тези държавни служители, дали ще се намесят съгласно Закона, едва ли най-вероятно ще си затворят очите. Държим сметка на контрольорите, нарушителите ги защитаваме. Това не е първия случай, когато хванати в подобно нарушение хора да се защитават от най-високо ниво. Защото, този въпрос направо си е защита за нарушителите. Ако не застанем зад ветеринарите, зад полицията и обществото не сигнализира за подобни нарушения, ще продължаваме да излизаме и влизаме от ваксина във ваксина, ще търсим пазара, ама за ваксинирани животни няма такива.
Всъщност тази история се повтаря на много места, но всеки си мълчи за да няма след това неудобни въпроси.
Говедовъд.ею

Отговор на Министър Порожанов на въпрос от Иван Иванов – народен представител от ПГ на БСП  относно действията на шуменската областна дирекция по безопасност на храните в с. Каспичан, общ. Каспичан

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИВАНОВ,

На 5 юни 2017 г. след подаден сигнал от жители на селото, служители от Областната дирекция по безопасност на храните – Шумен са извършили проверка в животновъден обект, находящ се в с. Каспичан, община Каспичан. При проверка на данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните – ВетИС, няма данни за налични животни в този обект.
При проверката на място е констатирано, че в обекта са били налични общо 12 говеда, от които само 3 едри преживни животни са били идентифицирани с официални идентификационни средства.
С Акт за възбрана № 2 от 5 юни 2017 г., издаден от официален ветеринарен лекар, животните са поставени под възбрана до освобождаването им от официален ветеринарен лекар. При проверката са изготвени Констативен протокол от 5 юни 2017 г., Предписание и Акт за установяване на административно нарушение, съгласно действащото ветеринарномедицинско законодателство.
С цел изясняване на всички обстоятелства, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Шумен е разпоредил със заповед извършване на повторна проверка.
На 12 юни 2017 г. комисията, определена със заповед на директора, установява освен описаните по-горе животни и още 3 телета. В резултат на проверката са съставени Констативен протокол от 12 юни 2017г. и Акт за установяване на административно нарушение.
Лицето, представило се за стопанин на животните, не е представило никакви доказателства, че са извършвани мероприятия по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България на откритите животни – по-конкретно не са били ваксинирани за син език, заразен нодуларен дерматит, антракс, не са взимани и кръвни проби за изследване и за други опасни за човешкото здраве болести. Землището на с. Каспичан е антраксно огнище и ежегодно на всички овце и говеда задължително се извършва ваксинация срещу антракс. Няма данни дали животните са изследвани за бруцелоза и туберкулоза – други особено опасни болести, предавани на хората. Не са били представени и задължителните записи за лекуване на животните и карентните срокове след евентуални лечения – най-важната мярка за овладяване на антимикробната резистентност при животни и хора. Тези животните са били потенциално опасни за здравето на други животни и на хората.
Във връзка с гореизложените обстоятелства, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Шумен е издал Разпореждане за умъртвяване на животни на място № 1 от 13 юни 2017 г. и Разпореждане за отнемане на животни в полза на държавата и умъртвяването им на място № 2 от същата дата. Разпорежданията са подписани от двама свидетели, в резултат на отказ от собственика на животните.
На 13 юни 2017 г. постъпва информация, че животните са изчезнали, за което незабавно е уведомен директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен за оказване на съдействие и изясняване на обстоятелствата относно местонахождението на животните.
Констатираната липса е описана в констативен протокол от 13 юни 2017 г. При извършване на оперативно-издирвателна дейност от органите на МВР, откриват животните в рамките на същия ден (около 19,30 – 20,00 часа). Животните са открити на поляна, в близост до пътя между с. Каспичан и с. Могила.
Благодарение на съвместната работа между Областната дирекция по безопасност на храните – Шумен и органите на Министерството на вътрешните работи, е предотвратена опасността от разпространяване на заразни болести в страната, засягащи хората и животните. В резултат от изпълнение на разпоредбите в действащото законодателство, животните са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.
Само за информация, в област Шумен са констатирани 3 огнища на туберкулоза по говедата, а в 36 селища животните се ваксинират срещу антракс, тъй като там заболяването е констатирано. В близост до с. Каспичан е констатирано едно от последните огнища на Заразен нодуларен дерматит в страната.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!
Румен Порожанов, Министър МЗХГ

3 КОМЕНТАРИ

  1. Tova 4e ima vapros, ne ozna4ava, 4e se zashtitavat narushitelite, a E dadena glasnost da se razbere Kakav trybva da E podhoda kam takiva narushitelite, BRAVO!!!

  2. ха ха …тсонев … даже и не го прочетох ,то е като дрисня писането ти

  3. не е необходимо да се дава гласност. има Закон и той трябва да се изпълнява. от такива гласности и пиар акции сме на този хал. защо не зададете въпроса, колко пари струва на държавата тази проверка относно свършеното правилно от ветеринарите. Не знаете, сигурно няколко хиляди ваксини за нашето животновъдство

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here