Диария при телетата и агентите за причините

0

Поместваме една статия на Карла Марис Мачадо от института по Зоотехника в Сао Пауло.

Животни с лош хранителен пежим, по време на коластрения период и през периода на бозаене, вероятно ще имат много метаболитни нарушения като диария, засягаща тяхното развитие. Ето защо балансираното хранене е от решаващо значение за подобряването на здравето на животните, благосъстоянието и производителността.
Освен това, други фактори като управление на процесите и общата хигиена също така силно влияят на появата на диария в този период. Диарията се отразява на телетата, особено през първите седмици от живота им и е причината за големите икономически загуби, не само за смъртност, но и разходите за работна ръка, лекарства за лечение на засегнатите животни, както и намаляването на прираста на теглото. В същото време, появата на диария причинява отрицателни последици за бъдещия продуктивен живот на животното.
Новородените телета имат по-голяма уязвимост към чревните инфекции, които могат да бъдат причинени от лоша хигиена и некачествена храна, замърсена околна среда, контакт със заразени животни, а също така и внезапни промени в хранителната дажба. Тогава податливостта към инфекции се повишава. Всичко това се подсилва и от факта, когато животното не получи в първите си дни на живот навреме коластрата и нейното количество е недостатъчно.
Има два вида диария според техния произход, инфекциозни и неинфекциозни. В случай на инфекциозна диария причинните агенти обикновено са микроорганизми като бактерии, вируси и протозои.
Сред тях, Coccidia и Cryptosporidium, са най-често срещаните патогени, изолирани при животни с диария. Те атрофират стената на червата, увеличавайки пропускливостта на същата поради възпалителен процес или травма. Cryptosporidium е основен етиологичен агент на диария при новородени, като засягат най-вече телетата на възраст от 4-тия до 10-тия ден от живота. Бактериите, като Escherichia coli , отделят токсини, които стимулират отделянето на големи количества течност (хиперсекреция), които надвишават капацитета на абсорбция. Този патоген засяга телетата през първите четири дни от живота.

Хранителната диария се появява рязко и без очевидни клинични признаци. Това обикновено е причинено от грешка в храненето на кърмещи телета, като лоша хигиена на съдове, развалена доставка на мляко и рязка промяна в режима и дажбата на хранене.

Диарията с вирусен произход може да бъде причинена от ротавирус, коронавирус и говежди диария (BVD). Коронавируса е трудно да се разграничи, като основните симптоми са остра диария, дехидратация, метаболитна ацидоза, депресия, липса на апетит, летаргия, апатия и дори смърт. Предаването е орално / което се случва след 36-60 часа инкубация на коронавирус/. Ротавирусът се появява главно през зимата и има спонтанно, спешно и бързо разпространение сред стадото на новородени. Неговото предаване е орално / фекално, което се случва между първия ден и три седмици от живота на телетата. Това нарушение се характеризира с продуциране на водна и жълта диария, дехидратация, повишено слюноотделяне и отказване поемането на мляко. BVD се причинява от вируса на говежа диария, и се счита за един от водещите патогени, засягащи говеда в световен мащаб. Симптомите започват след два или три дни на експозиция, с продължителност няколко дни. Животното има остра диария, дехидратация и смърт.

Причиняващите агенти на бактериалната диария са Escherichia coli , Salmonellaи Clostridium . Escherichia coliима, които са с висок капацитет на адхезия и производство на токсини, като пренасянето на перорален / фекален тип. Повечето инфекции се появяват по време на или след раждането и могат да доведат телетата до смърт. Това се случва между втория и десетия ден от живота на животното. Симптомите са остра и водна диария, бледо жълта или зеленикава, дехидратация и метаболитна ацидоза. Салмонелозата бързо се разпространява сред телетата, а тя може и да се свърже с други инфекциозни агенти. Неиното появяване се проявява през първите 15 дни от живота, като типичната симптоматика е диария, загуба на апетит, слабост и дори смърт. Предаването е от орален / фекален тип, но може да възникне и при поглъщане на замърсена храна. Clostridium perfringens причинява некротичен ентерит. Тази бактерия е силно пролиферираща и произвежда токсини и се предава перорално / фекално. Нейното появяване настъпва през първите два дни от живота или когато възникнат внезапни промени в храненето. Симптомите са диария, кървене и некроза на чревната лигавица.

Неинфекциозната диария, наречена също осмотична, е резултат от натрупване на течност в червата, в резултат на проблеми в храносмилането или абсорбцията, което води до запазване на водата и не абсорбиране. Това може да се дължи на заместители на мляко с ниска смилаемост, които водят до излишък от несмилаеми хранителни вещества в тънките черва. Хранителната диария се появява рязко и без очевидни клинични признаци. Обикновено се причинява от грешка при храненето на бозаещи телета, като лоша хигиена на съдове, развалена доставка на мляко и рязка промяна в програмата.

Каквато и да е причината на диарията, тя често води до голяма загуба на вода и електролити, защото има морфологично увреждане на лигавицата на червата в резултат на повишена чувствителност към бактериални атака. Водата е основното хранително вещество за тялото, а тялото на новороденото се състои от 70% – 75% вода и играе съществена роля за поддържане на нормалното функционирането му. Поддържането на баланса на електролитите в телесните течности и тъкани е от голямо значение, тъй като засяга всички аспекти на абсорбцията и метаболизма. Осмотичното налягане, което съществува чрез клетъчните мембрани, се създава от концентрацията на разтворими йони (натрий, калий, хлор, бикарбонат и фосфат) в телесните течности. В повечето случаи на диария, смъртта на телето се случва чрез дехидратация и загуба на електролити, а не директно от действието на инфекциозния агент. Новородените телета с диария намаляват обема на извънклетъчната вода (приблизително 50%) и по-специално плазмения обем. Поддържането на водния и електролитния баланс е критичен фактор за оцеляването на животното.

Много от тези проблеми могат да бъдат решени с програма за ваксиниране. В допълнение, адекватното управление на храненето и отглеждане на телетата, съсредоточено върху хигиената на съдовете и доставката на качествени храни , са от съществено значение за поддържането на здрави и без диария животни.

Гастроинтестинален тракт: това са признаци, появили се от страна на храносмилателния тракт, като гадене, повръщане, диария, запек, оригване, метеоризъм, коремна болка, абдоминално кървене, киселини в стомаха, затруднено преглъщане, загуба на тегло и други.

Дехидратация- това е биохимичен процес, при който се отнема вода от веществото и то се изсушава. На всеки един организъм е нужно вода и постоянна хидратация. Дехидратацията се появява, когато има загуба на твърде много вода или не приемаме достатъчно вода, но най-често е комбинация и от двете. Други причини за

Апатията гръцки: безчувственост, безразличие, безучастност) състояние на безразличие или не чувствителост, неемоционалност

Перорален-приемане през устата

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here