Какво се случва в сектор мляко

3

Какво става в сектор мляко в момента, никой не знае. Но, че става нещо, всеки знае.
„Млечните реки в Европа пресъхнаха” – скоро се изрази един анализатор. Общото производство на мляко е почти на миналогодишно ниво, независимо от това, че в Холандия бяха отстранени от фермите 150 000 крави.
Цената на маслото стигна космически размери и продължава да расте. Млекопреработвателите изведнъж слязоха при фермерите и прилагат всякакви схеми за да задържат при тях – едногодишни договори, бонуси за крави на паша, бонуси за количество и качество.
Някои държави си мълчат и тихомълком увеличават млеконадоя – Полша / в Полша, производството на мляко е значително по-голямо в сравнение с миналата година. През юли то е с 6,6% по-високо от миналия месец. Общо 6.890 хиляди тона мляко са били доставени в млекопреработвателните предприятия през 2017 г. до днес, което е с 4,6% в повече/, Чехия, Беларус и др. Балтийските републики също са доволни от цените и увеличават поголовието.
Мислещите напред обаче чувстват, че ще се случи нещо и провеждат дебати, срещи между заинтересуваните „отбори” в сектора.
Преди няколко дни приключи Първата млечна сесия в Русия. Румънците също се готвят на 22 септември да проведат “Деня на млечните ферми”, който ще се проведе в Яш, където за първи път ще се срещнат развъдчиците на млечни породи, с политици, мениджъри на земеделски дирекции, държавни експерти, президенти на асоциации. Ще се обсъждат теми от особено значение за фермерите като: настоящи и бъдещи схеми за финансиране в сектор краве мляко.
Че млякото става „бяло злато”както казваме отдавна, сякаш се сбъдва. Все още има останали 38 млн. евро от помощта за намаляване добиваното количество мляко и никой не иска да се възползва от това. Парите ще бъдат върнати в европейския бюджет.
Какви са прогнозите на анализаторите:
Дания: цените на млякото се очаква да нараснат в Европа, като континентът ще се изправи пред недостиг на мляко, сметана и масло до Коледа, съобщи в петък ръководителят на една от най-големите млечни компании в света. Глобалните цени на млякото – са се увеличили с около 28% в сравнение с миналата година отбелязва директора на Arla Foods.
“Има голяма липса на млечни продукти в Европа, както сметана и масло. Не е възможно да посрещнем търсенето до Коледа. Тези темпове на търсенето и предлагането водят цените нагоре. В Arla, собственост на 12 500 фермери от Дания, Швеция, Германия, Великобритания, Люксембург, Холандия и Белгия, през септември цените ще се увеличат за трети поредна месец и ще достигнат 38,3 цента.


Холандия: Холандски изследовател на пазара смята, че цена на млякото остава стабилна през следващите шест до девет месеца и може би дори да се увеличи леко, – сигнализира анализаторът на пазара. Friesland Campina гарантира цена от 40,5 € / 100 килограма мляко. Гарантираната цена е за 100 кг мляко с 3,47% белтъчини, 4,41% мазнини и 4,51% лактоза и при 800т годишна доставка на мляко.


Германия: През август 2017 г., стойността на суровото мляко достигна 40.8 цента, докладваха от Институт по храните икономика в Кил . По този начин, тя дори надхвърли очакванията на експертите на пазара. Тази цена е за мляко с 4,0% мазнини, 3,4% белтъчини, без ДДС.
Увеличението е оправдано от по-нататъшно значително увеличение на цените за насипни масло. Средно цената на маслото се повиши с 4.3% до 641.8 € / 100 кг.
Така очакванията на експертите на пазара са частично превишени. В сравнение с август 2016 г. Сега суровото мляко е с по-висока цена с 13.3 цента на кг, докато преди една годена цената е била 27.5 цента.


България: у нас нямаме официално каква е цената, добре било и нашите институти да последват примера на колегите си. Но все пак се знае, че в Южна България твърдо може да се говори за средна цена от 70 стотинки и малко по-ниска в Северна България. Фермите, които предават по 500 кг вероятно на цена от 75 стотинки, и са я достигнали доста отдавна.
Интересното е, че фермерите сякаш не се радват на тази цена, трудно се увеличава количеството мляко, малко се прави за това.
Има нещо което е странно и буди недоумение.
Това обаче показва, че в сектора става нещо, има нещо нередно и трябва да се разбере какво е.
Говедовъд.ею

3 КОМЕНТАРИ

  1. Много лесно се унищожава дадено производство в земеделието, а след това да се възтанови е бавен и труден процес – иска време!

  2. Производството на мляко е много скъп процес. Решението че млякото е основен продукт за изхранване на населението и че трябва да бъде на ниска цена “изкуствено поддържана за сметка на фермерите” вече е отживелица . Млечните продукти са деликатес и ще бъдат на нормална цена. Видя се че свръхпроизводството е пагубно за всички , никой не може да върви срещу пазарните закони. Цената ще достигне 1 лев – това е нормалната цена – какво да се радваш на 75 стотинки – като толкова е себестойността. В случая остава печалба само от субсидиите – не може да правиш бизнес и да се надяваш на субсидии. А ако утре ги спрат какво правим.

  3. Анализи,стратегии,дългосрочна визия от Министерства,асоциации,фермери,продавачи…..има ли кой да прави нещата,като…БЯЛА…държава…….,като не може да го направите,а имате желание да почнете да подрежданете нещата в тези сектори….покажете го….Това трябва да бъде поставено ,като национален приоритет..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here