Идва зима, как да се отопляваме

0

Зимата идва и независимо, че отвсякъде ни заливат с информация, че ще бъде топла, че глобалното затопляне ще промени нашия начин на живот и т.н. трезво мислещите почват да решават този голям проблем със студа. Освен за топлото почваме да мислим, как разходите за отопление могат да бъдат контролирани. Това не означава, че трябва да стоим на нула градуса, но трябва да използваме интелигентни решения, които да направят отоплението по-лесно и по-евтино.

Изолацията „носи” пари.
Изолирането на къщата, офиса във фермата, ни освобождава от главоболие всяка зима.
Видовете изолации, които можете да се използват са многобройни. Изолацията на стените може да се извършва както външно, така и вътрешно, особено от експандиран или екструдиран полистирол, минерално стъкло или базалтова вълна.Специалистите ще препоръчат минерална вата, но полистиролът също е с добър актив. Друг трик, използван от поколенията, е използването на топлина, осигурена от слънцето през деня. Дръпнете пердетата сутринта, за да можете да използвате сутринното слънце и по този начин топлината да проникне вътре в къщата, а след залез слънце, издърпайте назад завесите за да има по-малко загуба на топлина през студените нощи.

Евтино отопление на дома: Най-ефикасната инсталация е тази, за която имате гориво – специалистите препоръчват газоразпределителната мрежа, но тя е много малка. Тогава се отива на пелети и растителни отпадъци-и двете решения са идеални за един земеделски стопанин. Основният начин за отопление засега си остава печка и дърва, но разхода няма да е малък , ако се загрява голяма площ.

Евтино отопление на дома: Топлинни помпи
С термопомпите месечната сметка за електроенергия е практически четири до пет пъти по-ниска от електрическата централапи. По принцип те извличат топлината от земята и я прехвърлят във водата, която ще циркулира през радиаторите. Също в главата “Електрически източници” можем да споменем и електрическия радиатор, но генерира много големи фактури. В сравнение с термопомпата, цената на сметката е четири до пет пъти по-висока.

Евтино отопление на къщата: Радиаторни панели
Все по-често използваният начин за намаляване на разходите с 50% е отоплението чрез лъчисти панели. В зависимост от изолацията на сградата, разходите се намаляват наполовина и представляват новаторска алтернатива на традиционното отопление, а монтажът на панели не изисква одобрения или разрешения. Инсталира се бързо и без мръсотия в къщата. Радиаторните панели работят без шум и не консумират кислород в стаята. Също така, не произвеждайте токсичен газ.Електрическите радиатори за стена са идеални за помещения, които не са постоянно заети, но трябва да бъдат доведени до оптимална температура за кратък период от време.Стъклените панели и антикондензационните огледала са основни източници на топлинна енергия в банята.

Една от възможностите, също е използването на възобновяема енергия, слънчевата енергия, която може да затопли къщата с възможно най-ниски разходи. Това е решение, което включва някои по-високи първоначални разходи, но те ще намаляват с течение на времето. Ако се приеме идеята за отопление на къщата със слънчеви панели, в някои държави се получава държавна помощ. Визирам Румъния, където могат да се получат 3000 лв от държавата за закупуване на слънчеви панели, 4000 лв. за термопомпа или 20 000 лв за изолация с екологично чисти материали

Говедовъд.ею

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here