Последните “Три в едно-коментари, критика, кинжали”

0

Тази седмица имахме повече коментари и по-малко кинжали. Интерес е предизвикала у нашите читатели статията

Какво се случва в сектор мляко 

Д-р Стефан Стефанов: коментар: – Много лесно се унищожава дадено производство в земеделието, а след това да се възстанови -бавен и труден процес и иска време!
Отговор: това е така, но при говедовъдството, при сегашната ситуация на терена и да има време няма да има възстановяване.

Д-р Тодор Тодоров: коментар: – Производството на мляко е много скъп процес. Решението че млякото е основен продукт за изхранване на населението и че трябва да бъде на ниска цена „изкуствено поддържана за сметка на фермерите“ вече е отживелица . Млечните продукти са деликатес и ще бъдат на нормална цена. Видя се че свръхпроизводството е пагубно за всички , никой не може да върви срещу пазарните закони. Цената ще достигне 1 лев – това е нормалната цена – какво да се радваш на 75 стотинки – като толкова е себестойността. В случая остава печалба само от субсидиите – не може да правиш бизнес и да се надяваш на субсидии. А ако утре ги спрат какво правим.

Отговор:подкрепяме този коментар. Отдавна искаме да имаме себестойност на млякото. Чакаме да се случи това. Не е наша работа има хора на които не само им плащат, но и знаят как да го направят. Да се хващат за работа. Ясно е, че без бизнес планиране всяка ферма е потенциален пътник към безкраиноста. За субсидиите също трябва точни дати за даване и приблизителните суми.

Пенчо Монев: коментар: – Анализи,стратегии, дългосрочна визия от Министерства, асоциации, фермери, продавачи…..има ли кой да прави нещата, като…БЯЛА…държава…….,като не може да го направите,а имате желание да почнете да подреждането на нещата в тези сектори….покажете го….Това трябва да бъде поставено ,като национален приоритет.

Отговор: дано гореизброените от вас водещи „играчи” в сектора да прочетат този коментар и изпълнят препоръките ви. Всъщност това се прави вече не само в белите страни както казвате. В Германия текат такива срещи във всички провинции съвместно с всички заинтересовани. На 22.09 т.г в Румъния в Яш се събира румънския отбор/ изразяваме се така, защото ако в България искаме да имаме сектор мляко, тримата важни играчи/ производители, преработватели и търговци /трябва да играят в един такт./ В Русия мина първата сбирка в Москва, сега следва в Ленинград и провинцията. За България също е предвидена подобна среща в Луковит на 28.09, но ви казваме, че от млекопроизводителите няма да отиде никой./дано да не сме прави/


Ще има ли нова порода и при говедата

 Николай Атанасов: това си е направо кинжал: – Ще има ли нова порода и при говедата. Интересно звучи заглавието и добре, че по-надолу в текста има пояснение за какво всъщност става дума. Нови породи, закрепване на синтетични линии…А защо изтървахте старите, утвърдени породи. Не говоря за „автохтонни“, „примитивни“, „местни“ или както там ще ги наречете.Защо не тръгнете с отговора, кой докара животновъдството до положение, че породи като Тракийска тънкорунна, Североизточнобългарска тънкорунна, че ако щете дори и Местна Старозагорска и Плевенска черноглава, да изчезват постепенно, но константно, докато дойде времето да се изучават само като нещо от историята на българското животновъдство.В България „науката“ нарои толкова много породи овце, че броят им като породи, ще стане повече от броят им като животни.Хайде „академията“ да си направи труда да посочи колко български породи овце имаме в момента, какви са генотипните (за фенотипните въобще не говоря) различия, с какво една от тях е с по-голямо предимство от друга или както преди вече доста години в един разговор по отношение предстоящото признаване на нова порода, долових следната част от разговора: „ами дават пари за признаване, ще признаваме“.

Отговор: въпросите не са отправени към говедовъд.ею, а към Селскостопанската академия. Ако четат този сайт нашите учени нормално е да ви бъде отговорено г-н Атанасов.


Дали и за фермерите няма да важи „Уморените коне ги убиват – нали”

Didi Yordanova : коментар:  – Много е прав колегата ………
Trayko Asenov: кинжал: – Колко още трябва, за да се спре това безсмислено представление?
Димитър Димитров: кинжал: – Мургавите бизнесмени, трябва да отпаднат от веригата като прекупвачи Да продават само тези които са регистрирани по наредба .
Джамбазов: кинжал: – Кланиците дават същата цена на мургавите бизнесмени, те са техните изкупвачи (работници) , как да ти дадат повече, те няма да цакат своите основни доставчици на месо.

Отговор: логичен извод. Тук нещата са по зле отколкото при млякото. И тук същата формула-начало на разговори и един отбор.


Всяка седмица за вас – „Нещо и за овцете“

Lubka Bozukova Kozelova: коментар: Без да коментирам статията- знаете ли основния принцип на печелившо животновъдството? Пълната ясла. Както аз не мога да кажа на животното „мълчи си, щото в Германия може и да хранят двойно, ама и кравите дават тройно“, така си мисля и, че не е редно в такъв ред да се казват нещата на животновъда. Такива изказвания поставят работещи борци, като нас в много неприятно положение. Сърцето ме боли, защото знам какво означава фермера на запад. Тук, поради една или друга причина, се внушава, че сме лентяи, които немогат да се наситят на пари. Много ми е мъчно. И обидно. Надявам се, че го правите неволно. Но разберете – тази несигурност и незаинтересованост от страна на министерството е съсипваща. Понеже винаги ни обвиняват в липса на бизнес нюх, искам да попитам- Вие знаете ли какво ни чака? Дори и за СМК? Аз очаквам „модулирана“ ставка. Няма как да си правиш правилен разчет без да имаш хабер, нито колко ще вземеш, нито кога. А повечето от тези животни са купени с кредити, съобразено с обстановката към момента и обещанията за „приоритет“. Не са взети с талончета от ТКЗС-то. За съжаление, докато няма ясни правила и стабилност, няма как това да е бизнес. А от това най-много страдат реалните животновъди.

Отговор: не сме съгласни само с едно, че истината трябва да се прикрива отчасти. Винаги нашия сайт се е мъчил да докаже колко е труден живота на нашия говедовъд. Никога не сме изразявали позиция,че се дават много пари на фермерите, дори точно обратното. Относно бизнес плана писахме в предния отговор. Съвсем правилно поставяте въпроса за субсидиите. Не може да се разчита на тях в точния момент, което означава провал на плановете ни. За съжаление засега е така, трябва всички заедно да го променим .


Фермера Богдан Шилев – Променяме мисленето

Георги Георгиев: коментар: – Гледането на крави в момента си е мазохизъм. Баща ми след 20 години животновъдство най на края се предаде и продаде всичко. Просто се подиграват с труда на хората.
Тереза мей:коментар: – Пазарна икономика, няма как, по добрите остават а другите си заминават. Какво искате да се върне комунизма да купуваме боклуци на ниски цени. Предложете качество и количество и ще има цена . Вижте какво става на пазара , цената на млякото постоянно се вдига. Аман от мрънкащи за цената на продукцията. Като не може да гледате животни , гледайте зеленчуци или плодове има много други бизнеси , лесна работа няма .


Лимузин – порода за месо 

Доц. Румен Калев: коментар: – Много точно описани…особено относно“дивото“ им поведение..:).Имам една забележка на база мои изследвания. Херефорд се предствят по добре при усвояване на фуражите, най вече на грубите фуражи. А за добрите вкусови качества Лимузина,действително превъзхожда и Шароле и Абердин и Херефорд
Отговор: поздрави за автора на статията-Павлин Антонов


За СТЕКСПО 2017 г , ден втори – говори Кирил Кирилов

Павлин Антонов: коментар: – Един съвет за водене на животно на хамут – тренирайте първо с млечна крава или юница, за да овладеете техниката. В случая и двамата водачи избързваха напред, позицията трябва да е до рамото на бика, не до главата или даже пред нея.
Пенчо Монев: коментар: – Имах чувството че се намирам на такива регионални изложения в Холандия,САЩ, Дания.Не могат ли да разберат чиновниците от Министерствата,че тези пари от ЕС,се дават на фермерите не да се откраднат чрез поредната далавера ,която са замислили,без да им се търси има ли ефект/от малкия,средния и големия фермер/ и отговорност. Да вземат да приложат какво правят развитите страни в тази насока.Парите трябва по различните програми/да се разпределят от Асициациите говедовъдство и овцевъдство /месопроизводство и млекопроизводство, маркетолози, анализатори и продавачи на световните пазари/одит от независими фирми за контрол,цикъл на дейноста минимум 7-10 години,до разплащане окончателно до заключение от крайните резултати свързани с реализацията на продуктите му на пазара,както и отговорността на фермерите през този цикъл…..Защо не започнем, като модел в 3-4 ферми в Северна и Южна България…..Уважаеми чиновници от Министерствата,разберете ,че света не се върти около ВАС и почнете да правите нещата коректно…иначе с действията си и безхаберието,,,,събитията ще ви издухат…

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here