Словакия – първа ферма с над 1000 крави

4

СЛОВАКИЯ – Земеделска Кооперация  в Бзовик (регион Банско)  инвестира 6 милиона евро в изграждането на една от най-големите млекопроизводителни ферми в Централна Европа.

С този материал отново рискуваме да си навлечем гнева на по-малките фермери, но реалностите трябва да се знаят, а и бъдещето също. Това че, някои фермери искат, всичко да е по старому и дори да  не шлайфат детайлите,  но на практика няма как  да се получи. Всичко се развива много по-бързо отколкото сме очаквали, а че  ние не сме успели да си променим мисленето и бизнес плановете и вече сме зад борда –  това се дължи най-вече на динамичното време, в което живеем, а защо не и на нас самите.
Кой прав, кой крив, нека да кажат аналитиците, нашата работа е да ви запознаваме, какво става в животновъдния сектор.

Говедовъд.ею

Причината за това решение на ръководството на Словашката кооперация е продиктувано от млечната криза, липсата на работна ръка, високата себестойност на продукцията.
След задълбочени анализи взехме напълно различно решение на сегашната ситуация: да направим производството по-ефективно и да изградим модерна млекопроизводителна ферма с концентрирано говедовъдство. Първата, ще е на стойност 3,5 млн. евро и ще бъде открита тази година. Планът е тази ферма да е с капацитет за 700 млечни крави. Втората фаза, на стойност от 2,5 милиона евро, ще осигури място за още 700 млечни”- казва Даниел Кратки от кооперацията.
Подобни инвестиции са осъществяват в Германия, Франция, Унгария, Полша, Чехия и Естония. Млечните ферми в Централна Европа рядко имат повече от 1000 млечни крави, казва г-н Кратки от кооперацията.
В сравнение с други инвестиции, които се правят в страната, тази не включва реконструкция на съществуващи съоръжения. Това е напълно нова конструкция във всичките и елементи и помощните постройки.
Технологиите и логистиката са предназначени да осигурят максимално количество енергия и ефективност на процесите, да подпомогнат съществуващите станции за биогаз в района, и да осигурят възвращаемост на инвестициите.
В допълнение, новата млечна ферма се очаква да увеличи броя на работните места в региона, страдащ от висока безработица.
След приключването на двете фази броят на служителите в животновъдството трябва да се увеличи с една четвърт. Инвестицията също така ще увеличи ежедневното производство на мляко със 133 на сто, като плановете за производство са около 40 000 литра на ден и млякото да се използва главно на вътрешния пазар.

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Какви задълбочени анализи , много ясно че е по добре 10 човека да гледат 1000 крави отколкото 1000 човека да гледат 10 крави . Никакви работни места няма да открият . Най – вероятно поради дейността си много малки фермери ще фалират и повече хора ще останат без работа. 40 тона ще доят но друг път, като направят 3000 крави . Пожелаваме успех на господин Кратки .

  2. Погрешно е тенденциозното внушение,че малките не инвестират и са в застой. Ние инвестираме, наглася е се спрямо всички безумия,които хората тръгващи си в пет измислят. Колко условия има за такова мащабно говедовъдство, замисляте ли се? Елате в планините за да видите за какво става въпрос. Все пак,добре е да не се забравя, че ЕС набляга на малките ,защото “те са гръбнакът на икономиката по селата”. Забравяте го.

  3. Простичко е. Ако една ферма с 1000 крави фалира, независимо по какви причини, това довежда до рязко намаляване на наличното сурово мляко, изпращано към преработвателите. Същите 1000 крави, ако са примерно в 10 стопанства, дори половината да фалират, което все пака е малко вероятно при нормални условия, то намалението на доставеното мляко ше намалее с 50%.
    Ние не откриваме топлата вода. Неслучайно във всички развити държави икономиките им се крепят на малкия и среден бизнес във всяко направление и всеки бранш.

  4. Риска една ферма с 1000 крави да фалира е 1000 пъти по-голям от колкото някой с 10, защото той друго няма какво да прави, освен да гледа крави. Да не говорим за краварските концлагери от по 200-300 и нагоре крави където горките животни ни слънце, ни трева ни вода виждат, в развитите държави, млякото от тези крави го пият аборигени като нас, дето поради това, че не можем да си произведем сами млякото, чакаме да ни го внесат, ама и да е е евтино защото сме бедни, а те си пият мляко от малките фермери доставено до дома им, ама мляко дето е “тичало” по тревата и го е “пекло” слънцето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here