Ножа – за кравата или за фермера

Мина един труден период за фермерите – осемдесетте дни на задържане, съгласно участието им в схемите за обвързано подпомагане.
Труден период – това го знае всеки фермер.
То кравата не може да умре или боледува по поръчка. Правилата на селекционираните крави неясни. Младите крави не отметнати под селекция, да подмениш някоя отпаднала с нова такава си е цял подвиг. Недай боже да ти умре крава. Трилъра е пълен. Екарисаж няма, няма договор. От тук нататък започват два или три дни ходене по мъките, да уредиш загробването. Кравите за брак към края на периода се увеличават, разходите си вървят, защото трябва да издържи 80 дни. Ако трябва да я връзваш да стой права, ама до 12.09 трябва да е и с отворени очи. Срока изтече, пихме по една бира радостни и засмени с колегите, и започнахме да отделяме брака. Все пак това са три месеца на задържане, една четвърт от отпадналите ни крави са от този период.
Отделихме кравите и взехме да си правим сметки, какво ще купим с парите. Сеитба, това е ясно, още малко царевица, люцерново сено задължително, зазимяване, е може и да стигнат парите от брака.
На следващия ден идва първия търговец – разбира се, че е бизнесмен с мургав цвят на кожата. Бате 1.20 лв, животните хубави, ама пълно навсякъде.
„Марш навън”. След един час, неговия партньор в театъра.
Бате този предния е мошеник, кравите ти много хубави затова от мен 1.30лв”, – и този през оградата. На другия ден идва един представителен младеж и ми дава по 1.50 лв. Питам на коя фирма да пусна документите и пътен лист, а той ми казва, „Ами нямам фирма, плащам и взимам”.
Всичкото това го разказвам, и знам, че всички го знаят. Въпросът е какво правим .
Този въпрос за клането на животни, още преди две години от НСГБ го поставиха. От тогава до днес,  нищо не се променило.
Как е възможно месокомбинат да няма кола за изкупуване на животни.
Кой разрешава въпреки десетките наредби бизнесмените на животни да вършеят из страната.
Всички ги знаят. След бизнесмените следват цените. Те не са обидни, те са просто размазващи и ни остава само да си направим харакири. Какво е това 1.20 лв/кг за крава над 600 кг. Още по-лошото е, че ми я оценят от кръчмата. Получава се много интересна ситуация: домати – 2 лв, луканка – 27 лв, говеждо месо на магазина – над 12 лв, а нас – 1,20 лв/кг.
Такова беше отношението на мандражиите до преди една година, сега като няма мляко, вече сме равни. Това чака и месарите. Има обаче няколко институции, от които зависи всичко, но те от години са избрали позицията на изчакване, а тя не носи нищо добро.
Ние искаме, да сме фермерите на България

Георги Николов

ФЕРМЕР

с.Вълчетрън

15 КОМЕНТАРИ

  1. Чувал съм цена от производител от пловдивско за бракувана млечна крава – 70 ст. / кг живо тегло. Не можех да повярвам. Наистина се подиграват с труда на хората.

  2. Ма мен 1,80 без ДДС ми дадоха днес за крави , но разликата не е голяма и цената е НЕЗАДОВОЛИТЕЛНА

  3. Интересното е че в месарниците месото минава за телешко и цената е 10 , до 12 лева.

  4. Държавата сте вие! Обединението прави силата. Направете си коперация, тържище, кланица, магазин. Във Франция и в Швейцария , пък и другъде се оправят само колективно.

  5. В свищовска кооперация се продаваха по 48 стотинки с ДДС за кг. Живо тегло ( по необходимост ) 😢

  6. За съжаление това е истината за пазара на говеждото в нашата мила родина. Животновъдството умира. Ще отглеждаме соя не крави.

  7. НЯМА ДЪРЖАВА КАЗВАТЕ,А ТАКАВА ДЪРЖАВА ИМАШЕ И ВИ ПОМАГАШЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТЕ НО ВИЕ Я РАЗРУШИХТЕ,ВИЕ ИСКАХТЕ ДА СТЕ ВЕЛИКИТЕ ЧАСТНИЦИ И ДА БЪДЕТЕ ГОСПОДАРИ НА СОБСТВЕНИЯТ СИ ТРУД, НО ТОВА НЕ СТАНА ,ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАТЕ ОЩЕ МНОГО КАЛИНКИ. ГИЕОРГИ ИСКА ДА Е ФЕРМЕР В БЪЛКАРИЯ И ДА СИ ИЗКАРВА ХЛЯБА ТУК В БЪЛГАРИЯ.ДА СИ ФЕРМЕР ГЕОРГИ ТРЯБВА ДА СИ ГО УЧИЛ А НЕ ДА СИ КАРАЛ ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ И С ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕТО ДА СИ КУПИЛ КРАВИ.ЗА ДА СИ ФЕРМЕР И ДА ОТГЛЕЖДАШ КРАВИ И ДА СЕ ИЗХРАНВАШ СА ДВЕ РЕЗЛИЧНИ НЕЩА.НЯМА КАК ДА СИ ФЕРМЕР АКО НЕ СИ ГО УЧИЛ КАК СЕ УПРАВЛЯВА ТОВА БИОЛОГИЧНО ПРОИЗВОДСТВО, ЗАЩОТО КРАВАТА Е СРЕДСТВО ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ТРЯБВА ДА СИ ГО НАУЧИЛ ЗА ДА ГО ПРАВИШ ,ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ТАНК.ЗА ДА НЕ ВИ ЕБАВАТ ЦИГАНИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ ЕДНА СТОПАНСКА СТРУКТОРА ,КОЯТО ДА ВИ ОБЕДИНЯВА ,И ДА ВИ ПРЕДСТАВЛЯВА , И ПОМАГА В ПРОИЗВОДСТВОТО, ЗАЩОТО ТАЗИ РАЗВЪДНА АСОЦИАЦИЯ Е СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАН НА ПАРИ ,И ТО ВАШИТЕ ПАРИ, И НЕ ВИ ПОМАГА НИЩО ДОРИ ВИ ПРЕЧИ.ЯВНО ,ЧЕ ТОВА НЕ ГО ОСЪЗНАВАТЕ И ЗА ТОВА ЩЕ ЗАГИНЕТЕ ЕНИН ПО ЕДИН БАВНО И МЪЧИТЕЛНО.НЕ ТЪРСЕТЕ ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО ВИЕ Я РАЗВАЛИХТЕ ,И АКО ИСКАТЕ ДА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СИ Я ВЪРНЕМ ИЛИ ДА СИ
    НАПРАВИМ НОВА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.

  8. До ЙОРДАН МАЛДЖАНСКИ – господинчо, не те познавам, не те знам кой си. Но първо се научи да пишеш правилно, после давай акъл. Ти човече не можеш да се изразяваш български, тръгнал си да учиш хората как да работят. Не е лошо да вземеш един учебник по писане за 1 клас.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here