БНТ – Каква е причината за драстичното поскъпване на маслото и млечните продукти?

0

В сутрешния блок на БНТ гледахме на живо разговора на инж. Димитър Зоров и г-н Божидар Иванов от института по аграна икономика……
Прави чест на тази телевизия, че засегна един много важен въпрос, както за фермери и производители на млечни продукти, така и за всички нас. Защото знаем, че нашият народ обича млечните продукти, а и се славим като страната на киселото мляко. В момента имаме една добра цена за млекопроизводителите, които излязоха от една дълготраеща криза. Сега именно трябва да се говори по тези въпроси, защото тези високи  изкупни цени на суровото мляко, може да се окажат бомба със закъснител. Това се усеща и в другите държави и затова непрекъснато се провеждат форуми в тази връзка. През този месец има два такива форума в Русия, преди два дни завърши дебата за млякото в Румъния, в Германия във всяка провинция има подобни дебати. В тази връзка Асоциацията на млекопреаботвателите в България организира среща в Луковит. Приканваме всички фермери производители на мляко да се включат в дебата, за да могат заедно с другите играчи на терена – преработватели и търговци и с присъствието на съдията /разбирай Държавата/, да осигурят на нашия народ необходимите млечни продукти и то на нормални цени.
Говедовъд.ею

Публикуваме целият текст, с любезното съгласие на  БНТ

В студиото на “Денят започва” темата коментираха икономисти и млекопреработватели.

С над 40% поскъпна цената на маслото само за една година. Каква е причината за това и има ли разлика в цените на млечните продукти в края на септември в сравнение със същия период на миналата година обобщава Боряна Черганова.

Потърсихме Държавната комисия по стоковите борси и тържища, за да разберем с колко са поскъпнали млечните продукти за година. Оказва се, че през месец август най-драстичен е скокът на маслото – с цели 43%. Сравнително по-ниско е нивото на растеж на цената на кашкавала – 9 %, сиренето е повишило стойността си с 8%. Най-малко е поскъпнало млякото- прясно и кисело средно с 3 % за година.

Ако погледнем цената на маслото сега през септември виждаме, че в последната седмица – 18-25 септември, средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв. Миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв. или с 0,47 стотинки по-малко. Тази цена е малко по-ниска от цената му през август. От комисията по стоковите борси отчитат лек спад в сравнение с месец август. Основната причина за скока те намират в увеличените изкупни цени в Европейския съюз – В Германия например масло от 250 грама се продава за 2 евро в магазините. Завишеното потребление на шоколад, в който се използва натурално масло също влияе на цената на суровината. Не на последно място за скок в цената е и търсенето на пазара – вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти, а не изкуствени подобрители.

Получихме и актуални данни за цената на млякото и другите млечни продукти за последната седмица на септември. Прясното мляко е понижило цената си с няколко стотинки спрямо същия период на 2016 – 1,61, спрямо 1.65. Цената на кашкавала обаче е по-висока, в сравнение с миналата година – с близо лев. По малко, но все пак има увеличение и при сиренето – 50 стотинки.

Интересен факт от данните на Центъра за анализи на селското стопанство. За първото шестмесечие на 2017 година са изкупени 311 хиляди тона сурово мляко, което е с 6% повече в сравнение с миналата година. Отчита се и увеличение в производството на сирене в този период с 11%.

Според експертите от Комисията по стоковите борси и тържища цената на тези продукти ще пада леко през следващите месеци, докато достигне нормалните си стойности. Но по данни на Центъра за анализи на селското стопанство – за 10 последните десет годни има осезаем спад в производството на мляко – от 16 на 8,8 процента, като млечните стопанства са намалели драстично за тези години. Основен проблем в отрасъла си остава ниската изкупна цена на млякото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here