Да се учим от италианските браншовици – говедовъди

0

Преди един месец члена на УС на Европейския млечен борд и председател на италианската организация на говедовъдите – Роберто Кавалиери, характеризира обстановката в сектор млекопроизводство в момента. В изказването му прави впечатление, колко елегантно, колко убедително, защитава своите фермери. Независимо от  добрите моментни цени за млякото и намалялото напрежение при фермерите, той насочва вниманието към работа в посока на още по-добри резултати за фермерите. Доводите на председателя Роберто Кавалиери, са доста убедителни. На първо място той поставя големите загуби, които са претърпели фермерите по време на кризата, на второ място себестойността на млякото, която според него е висока и над продажната цена. Всъщност г-н Зоров засегна този въпрос по БНТ и в материала:

БНТ – Каква е причината за драстичното поскъпване на маслото и млечните продукти

Прочетете и вижте как се води политика в защита на фермерите:
Цените се покачват, а производителите на млечни продукти се справят добре … Това е основната тенденция на новините, които понастоящем се разпространяват в европейската преса. Както показва настоящото сравнение на цените на млякото, в размерът на разплащанията на европейските мандри, има де факто слабо движение нагоре и продължава през последните четири месеца в твърде бавна възходяща тенденция. Предвид това бавно покачване на цените, в никакъв случай не е оправдано да се говори за края на млечната криза. Също така, би било недалновидно да се смята, че пазарът е саморегулиращ се, а цените на плащанията достигат равнище, покриващо разходите. При публичната интервенция повече от 350 000 тона обезмаслено мляко на прах оказват натиск върху цените на млякото. Това  мляко на прах  не трябва да попада върху главите на фермерите. Германските производители на мляко в момента мобилизират няколко действия срещу това мляко като “неуспешен кризисен инструмент. В Италия  ситуацията на пазара е донесъла леко възстановяване на цените на млякото през последните шест месеца, от 34/35 цента през февруари до 38/39 цента през август т.г. Производството на мляко е постоянно,  със спад през юли и август поради високите температури в северната и южната част на страната. Цените на сиренето са в застой, особено за сирена с дълъг процес на зреене, както Grana Padano..

Цените на млякото за производител с директни договори (без фиксирани цени) се очаква да нараснат до над 40 цента през  октомври. Дългата суша и високата температура, водят до увеличение на разходите за суровини, като царевица и сено, което увеличава производствените разходи. В момента средната себестойност на млякото в северната част на Италия е 46 цента.

“Целта на Европейския съвет за мляко е да предостави на европейските млекопроизводители цели за намаляване на разходите. Ограниченият срок, предвиден в нашата програма за отговорност на пазара, ще доведе до възстановяване на цените и по този начин до ликвидност на нашите ферми” казва – Роберто Кавалиери .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here