Наименованието “МЛЯКО” – само за истинското мляко

Разбира се, че това, което ще ви кажа не е само мое мнение, а и на говедовъди, с които съм говорил по този голям въпрос за взаимоотношенията на главните играчи в „спектакъла мляко”, една изключително сложна и важна „игра”, както казва Полковника -Панайот Тодоров, със стратегическо значение за страната. Искам да кажа, че в тази игра трябва да се включат и търговците на млечни продукти /за сега те нещо се губят някъде по трасето/ и разбира се, малките производители – които въобще пък не се виждат по трасето, но заемат най-малко 30% от млечния пазар в момента. Ако тези три формации не сглобят пъзела ще стане още по-лошо.

Главното, което ще изразим, че е нужна една стратегия за говедовъдството – и то веднага, подплатена с инвестиции и съответно бързи резултати и то положителни, в противен случаи няма смисъл.

Второто ще е работа по план за риска. Утре, ако паднат цените, трябва да има сигурност за нашите фермери, разбира се трябва да се направи едно  обсъждане взаимоотношенията между млекопроизводители и преработватели. Сега те  са много добри, защото няма мляко и цените са изключително приемливи
Но трябва да се включат и други механизми, като например договорните отношения, удължени срокове, бонуси, разбира се подплатени с качествено мляко  и др. Всъщност повече по този въпрос ще научите по време на дебата, когато ще представим нашата позиция и общите цели, които трябва да преследваме.
Сега ще ви издам и една тайна, става дума за едно предложение, което ще направим на млекопреработвателите и ще ги подкрепим напълно когато дойде време за неговото реализация.
Не откриваме топлата вода, просто ги запознаваме, с това какво правят техните колеги в САЩ.
Нов законопроект се обсъжда в САЩ, който има за цел да  забрани производителите на алтернативи на краве мляко, да използва терминът “мляко”.  Идеята за “защита срещу фалшифицирането и заместителите на  кисело мляко, мляко и сирене, с цел увеличаване на редовната консумация на млечни продукти.”
Законът гласи, че млечната промишленост активно се бори за своето място на пазара, в резултат на големия брой производители, на продукти носещи името мляко, но не са произведени от мляко. Това води до увеличаване на техните потребители, но е подвеждащо.  По рафтовете вече е пълно с всякакви видове заместители на мляко (известни също като «млека»), като например бадемово, соя, овес, кокосов орех, лешници и кашу.
Съгласно законопроекта,  не е допустимо  подобни продукти да носят името мляко и  да уронват престижа  на млекопроизводителите, които от своя страна гарантират, че техните млечни продукти, отговарят на стандартите на FDA (за контрол на храните и лекарствата в САЩ) и да дават на хората полезен продукт. Този законопроект е внесен от млекопреработвателите, и идва в отговор , на твърдението че продажбите на краве мляко в САЩ са паднали със 7% в сравнение с  2015 г. и ще намалее с още  11% до 2020 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here