Румъния – след дебата в сектор мляко

3

Както вече публикувахме, утре в гр. Луковит ще се проведе

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ”

организиран от Асоциацията на млекопреработвателите  в България.
За млекопроизводителите маже би най-важната част от събитието е
Среща на ръководството на МЗХГ с представители на АМБ и НСГБ. За начален час е обявен 12.00 ч на 29.09.2017 год.
Мотото на събитието е интересно, но от НСГБ още преди три години приехме друго мото –

ДА СПАСИМ МЛЯКОТО НА БЪЛГАРИЯ.

В този материал искаме да предадем на нашите говедовъди, какво са обсъждали животновъдите на Румъния. На 21.09 т.г. в гр. Яш се събраха всички заинтересувани по веригата “мляко” – министерство, говедовъди, овцевъди, млекопреработватели, фонд земеделие, търговци, малки производители. Форумът мина под наслов – Денят на млечните ферми. Защо се събират – това е ясно. Много хубаво, не е хубаво – визираме сегашната цена на суровото мляко. Ясно е, че това няма да продължи вечно и идеята е, да се стабилизира сектора, като се набележат точките, по които трябва да започне веднага работа.
Публикуваме само изказванията на говедовъдите. Председателя на Холщайн за Румъния г-н Лулу:
– Обсъдихме  теми от особено значение за млекопроизводителите. Както настоящи,  така и бъдещи схеми, за финансиране в производството на краве мляко в Румъния.  Фермерите трябва да се съсредоточат върху идеи, като ефективност и пак ефективност. Необходимите технологии, производителността и да могат да работят  в екип, за  да бъдат силни на конкурентния  пазар.
Ние Холщайн
за Румъния ще подкрепим  справедливата позиция  по отношение на начина, по който  се отпуска националната помощ.   Срещата е уникална възможност, да се проведе дебат прозрачен и реален. Така че, се  надявам да се приближим  към сериозното регулиране на нашата политика в съответствие с действителността в селскостопанския сектор. Има промени, които се нуждаят от финансиране, но има и промени, които засягат само ефективното регулиране на селскостопанската дейност”. 

Клавдиу Давитожу – фермер отглеждащ 500 крави и предаващ по 10 тона мляко дневно.
– Искам да каже нещо, за тези, които предават над 8 тона мляко на ден, и получават по 2 леи за литър /86стотинки/. Преди една година искахме помощ от държавата от 40 евро за тон, и това вече е факт.  Но от друга страна,  това грандиозно покачване на цените на млякото, води до стремежа на фермерите да  увеличават броя на животните във фермите си.  Инвестициите във  фермите, които много от нас си направиха, също се дължат на навременното предоставяне на субсидии за животновъдството. В малките ферми, количеството мляко идва, най-вече през пролетта и лятото, когато животните са на паша. През зимата млякото е близо до нула.  Преди една година ние бяхме на улицата – цената беше под една лея, ниска бе и цена на месото, имаше закъсняване на  субсидиите.
Сега нещата се промениха. Това грандиозно увеличение на цените на млякото обаче не може да бъде от полза за малките фермери. В действителност, дребните фермери нямат шанс без коопериране да вървят напред и да получат справедливи цени за своята продукция. В Румъния, един фермер има средно 10 животни, докато в Унгария той има 395, се казва в европейската статистика.
За да могат дребните фермери да оцелеят и да продължат да произвеждат румънско мляко, трябва да сменим нашият манталитет. 
Трябва да се създадат условия за създаване на ферми с минимум  50 крави, и вие  ще видите тогава, как ще се натискат  за да ви закупят този един тон мляко на ден. Трябва да имаме стратегия, трябва да тръгнем по нов път и  най-важното трябва да имаме голяма вяра в резултатите.

Говедовъд.ею

3 КОМЕНТАРИ

  1. г-н М.Михайлов,трябва стратегията на държавата/50 крави на фермер,както е в Швейцария/да се приложи в действие,както е в РумънияЗа това там инвестираха големи Европейски компании в млекопреработването и месопреработването.Крайно време е да не вайкаме…….колко ни са изпреварили/да не гоним,кратки,но големи печалби от праработвателите, а да се обединяват,за да се развиват.Те са като скачени съдове…..направето нещо ….за да ви има….

  2. Ама, хора… Каква е тая истерия да ставаме все по-големи??? Егати и икономическата стратегия- свръхпроизводство на мляко и чинно предаване на мандри. Как Понеже Pencho Monev дава за пример Швейцария, (а имайки познати там, тя ми е любима), нека ви споделя, че в Швейцария към 50-те крави има и малка фамилна мандра. Бутикова ( моя любима дума), където се преработва продукцията. И по супер опростена процедура, фермерът продава директно на потребителя.

  3. Ама, хора… Каква е тая истерия да ставаме все по-големи??? Егати и икономическата стратегия- свръхпроизводство на мляко и чинно предаване на мандри. Как това ще стабилизира цената? Това е супер противопоказно. Понеже Pencho Monev дава за пример Швейцария, (а имайки познати там, тя ми е любима), нека ви споделя, че в Швейцария към 50-те крави има и малка фамилна мандра. Бутикова ( моя любима дума), където се преработва продукцията. И по супер опростена процедура, фермерът продава директно на потребителя. Има и още нещо: НОСИ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ- от здравето на кравата и чистотата и качеството на млякото, до крайния продукт. Ето, това е контрол. Не е контрол, когато шофьора на мандрата е вкиснат, че работи в неделя и го мързи да измие маркуча. Ама е важно, че пише ,че го е измил, нали така? Това е извън “сивото”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here