Втори национален събор „Млечният път на България през вековете”

0

На 29.09.2017 г бе открит набиращия вече популярност Втори национален събор „Млечният път на България през вековете”, организиран от Асоциацията на млекопреработвателите в България. За перфектната организация на събора няма да говорим, защото с нея се беше заел кмета на Луковит, г-н Иван Грънчаров, а при него издънки няма. Всъщност защо град Луковит. Ами то е много просто, защото именно в този край се поставят основите на комерсиалното говедовъдство на България. Тук най-напред започва подобряването на нашето Искърско говедо, тук се създават първите кооперации, дружества и кооперативни мандри. Всъщност духът на говедовъда е „шетал” най-вече в този край.

Какво правеше впечатление на изложението: първото беше огромния плакат зад трибуната показващ изобилието от млечни продукти произвеждани в България. Щандовете бяха предоставени на малките мандри и тези работещи по Наредба 26, което прави и чест на АМБ в която членуват големи производители на млечни продукти. Вероятно те ще покажат своята мощ на изложението през ноември в София. Трябва да се отбележи също, че в приветствието си г-н Зоров каза, че този събор е за всички производители на млечни продукти и независимо, че в момента има две организации /точно по нашенски, имаше и по-лош вариант да бъдат няколко/, нека този ден да бъде празник за всички.

Дегустирахме продуктите на всички участващи фирми, изключително вкусни сирена и кашкавали. Особено вкусно бе овчето сирене на производител от Брацигово, произведено от млякото на малки овце от автохтонни породи. Изложението бе открито от министър Порожанов, който след приветствието изсипа менчето, което този път беше пълно с мляко. Министъра обърна внимание на всички, които се обърна с въпроси към него.

От НСГБ присъстваха Рангел Матански – съпредседател, Михаил Михайлов – изп.директор на Съюза и Георги Николов –фермер от Плевен.

От трибуната г-н Матански поздрави „виновниците” за събитието и им пожела много сирене и кашкавал и занапред. М.Михайлов също поздрави присъстващите и каза:

„Националния съюз на говедовъдите в България поздравява млекопреработвателите с празника, нека млечния път започнат от Луковит от вековете да продължи и напред към бъдещето. Това обаче може да стане най-добре, ако млекопроизводители, млекопреработватели и търговци се обединят и заедно сглобят пъзела наречен млечна промишленост. Именно така, изграждайки един тим-което на български означава отбор, а на английски –всички заедно можем повече, ще може да вървим по този млечен път към бъдещето”.

След откриването Георги Николов сподели с нас, че за да се върви по този път трябва да има мляко, това е най-важното сега. В тази връзка говедовъд.ею ще публикува за своите читатели няколко анализа свързани със „промишлеността мляко”, както нарече Михайлов досега съществуващия термин – сектор мляко.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here