ЕС изнася 28 вида сирена за Китай

0

Китай ограничи предлагането на някои видове европейски сирена. Трябва обаче да се отбележи, че за ЕС Китай все още не е станал ключов пазар за продажби на сирене. Въпреки това, европейците със сигурност се интересуват от увеличаване на доставките на сирене за Китай. Руските компании увеличават износа на сладолед за китайския пазар, но доставките на млечни продукти остават незначителни.
През септември 2017 г. бе съобщено, че в Китай е забранен вноса на редица европейски сирена, и по-специално, става въпрос за следните марки сирена – Бри, Камембер, Горгонзола и Рокфор. Тази забрана на китайските власти бе породена от съмнения за наличие на бактерии, съдържащи се в някои европейски сирена.
Заслужава да се отбележи, че Китай в момента не е ключов пазар за сирената за ЕС. Докато за много страни-членки на ЕС, Китай е основно пазар за масло и суха суроватка. Доставките на европейски сирена за Китай през изминалите месеци на 2017 г. възлизат на 9,7 хил тона. Най-големите доставчици на сирене за Китай от държавите-членки на ЕС през януари-юли 2017 г. са Дания (2,7 хил. Тона), Италия (2,2 хил. Тона) и Франция (1,9 хил. Тона).
Може би растежът на износа на сирене за Китай през 2014-2015. е частично свързан с руското ембарго и необходимостта от пренасочване на експортните потоци към други държави.
Най-големият доставчик на сирена в Китай е Нова Зеландия, през 2016 обемът на доставките на сирене от Нова Зеландия в Китай е 51,1 хил. тона. Второто място в този списък е на Австралия, която доставя на Китай 19,9 хил. тона сирене през 2016 г. На трето място, е САЩ с показател от 8,9 хил. тона. От десетте най-големи доставчици на сирене в Китай за 2016 г. пет са били държави-членки на ЕС: Франция, Италия, Германия, Дания и Холандия.
Ако говорим за доставката на сирене от европейски страни извън ЕС, на първо място става дума за такъв износител на сирене, като Швейцария, но доставките на швейцарско сирене в Китай е сравнително малък.
Докато нивото на млечни продукти на потреблението на глава от населението, особено на сирена в Китай остава много нисък в сравнение с Европа, САЩ и Нова Зеландия, но като се има предвид населението на Китай и на растежа на потреблението на мляко и млечни продукти, то китайския пазар е много привлекателен за европейските доставчици.Според консултантската компания Beijing Orient Dairy Consultant.Ltd до 2020 г. градското население в Китай ще консумира 42,9 кг мляко и млечни продукти на глава от населението годишно, а през 2030 – 46,2 кг на глава от населението годишно , Това означава, че пазарният капацитет ще бъде 61,1 милиона тона през 2020 г. и 66,6 милиона тона през 2030 година.
Същевременно работата с китайския пазар е изключително трудна, както във връзка с ясното господстващо положение на доставчиците от Нова Зеландия и Австралия, така и във връзка с политиката на китайските власти, която периодично въвежда забрани за доставка на някой продукт.
Руският износ за Китай е доминиран от доставката на сладолед. Обемът на доставките все още е малък, но от година на година показва растеж. Според Федералната митническа служба през 2016 г. Русия доставя на китайския пазар 2,3 хил. тона сладолед, почти 6 пъти повече, отколкото през 2014 г. През 2017 г. според данните за януари-юли са доставени 1 хил. тона сладолед, което е с 45.2% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. източник:minvr.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here