Бюрокрация – неефективно производство и корупция

0

През последните години се забелязва едно напрежение при фермерите по отношение административния натиск, който все повече се засилва. Един наш фермер от Велико Търновско беше ни казал: – „Аз не съм вече животновъд, аз съм човек на молива. Винаги си нося острилка и гумичка”.
Кратко, точно и ясно. Съвсем скоро публикувахме и писмото на НСГБ,

Националния съюз на говедовъдите в България /НСГБ/ излиза със свои предложения до Министър Порожанов

където също се поставя въпроса за загубата на време, за да се попълнят тетрадки от рода, колко е температурата във ваната, изметено ли е в обора или колко кофи фураж е даден през деня. Все пак Бюрокрацията си е направо втора власт, тя също си има празник, който се почита. Публикуваме един материал на Института по пазарна икономика от Петър Ганев, Калоян Стайков

“Бюрократичната организация слага усмирителна риза на човешката инициативност и я парализира… бюрократизмът води до застой и придържане към закостенели методи, а пазарното стопанство спонтанно се усъвършенства и създава напредък” -Лудвиг фон Мизес . Именно в негова чест, 29 септември е обявен за ден на Бюрокрацията. Фон Мизес прави брилянтно описание на негативните последици от бюрократичното мислене и държавната намеса, които водят до „неефективно производство и корупция“. Неговите думи за „бюрократичната тирания“ остават в сила и днес.

 

Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа (близо 22 работни дни) отнема на местните предприемачи да се справят с бюрократичната тежест в рамките на годината. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27,5 часа (3,5 работни дни), посветени на бюрокрацията. Това показва Индексът на бюрокрацията за България на ИПИ, Въпросните 175 часа, които отнемат различните бюрократични стъпки, са равносилни на около 960 лв. разходи за заплати на хората, които ще отделят от своето време, за да покрият бюрократичните изисквания. В тази сметка не влизат платените такси, както и другите плащания по договори, които са на практика директен резултат от един или друг регламент (такива са например подписването на договор със службата по трудова медицина или с фирмата за управление на отпадъците).

 

Всички тези бюрократични стъпки са описани и остойностени под формата на нужното време за тяхното изпълнение, като в сила е презумпцията за максимално използване на електронни услуги, високи познания на екипа и бърза работа. Важно е да се отбележи, че в случая покриваме само базовите бюрократични изисквания.. Въпросните 56 стъпки и 175 часа за покриване на бюрократичните тежест следва да се разглеждат като един по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас.

Изследването се проведе в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя съответно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните изисквания. Що се отнася до стартирането на бизнес, то това отнема най-много време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36,5 часа и 33 процедури. От трите изследвани страни, най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България – 27,5 часа и 15 процедури.

Да ни е честит оптимистичния поглед.  – Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР