Биволите дават пример

0

На 4 октомври  се проведе Първият есенен преглед на биволски разплодници.  Събитието бе организирано от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и развъдните организации, и  се проведе на култовото място за нашето говедовъдство – Станция за изкуствено осеменяване в град Сливен. 

Хубав празник за нашето животновъдство. Присъстваха представители на науката, фермерите и симпатизанти. В този слънчев ден, бяха представени шест разплодника, които вече влизат в случна зала и трябваше да им се определи съдбата – кои остават в Станцията и кои ще отидат в стадата. За първи път  дефилира и бивол с кръв от Италиянския бивол.

Животните бяха в много добра кондиция и разбира се, показаха характер, като имаше екземпляри, които и трима гледачи не можеха да укротят. Не е необходимо да казваме, че това са разплодници родени от най-добрите майки. След приключване на представянето на животните, както му е реда се проведе дискусия в присъствието на   г-н Георги Йорданов изпълнителен директор на ИАСРЖ.

Професор Пеева откри дебата –„Именно при такива прегледи, можем да видим докъде сме стигнали и разбира се, и да си видим грешките. Мое мнение е, че ако изкупуваме малачетата на по-голяма възраст ще е по-добре за самите животни. Имаме и друг голям проблем. Това е стесняване на генеалогията и  увеличаване на стихийния инбридинг, което   е вече факт в някои ферми. Независимо,че непрекъснато инструктираме нашите фермери да ротират използваните разплодници на много места това не се прави. Трябва да се внесе семенна течност от Индийската мура, но засега това не е възможно”.

 По същия начин стой и въпроса за внос от Венецуела.

Г-жа Марина Цанкова също взе отношение по повдигнатите въпроси. Според нея вливането на кръв от Италиянския бивол не е много удачно, защото тази порода е с много големи рога и месото е с по-лоши вкусови качества от нашия бивол”.

Г-жа Степанчева, като опитен браншовик постави въпроса за издръжката на асоциациите. „Ние не можем да увеличаваме бройките, което означава и средствата които получаваме от държавата. Този въпрос трябва да се разгледа от Министерството и да се осигурят необходимите средства . Освен това, нашите ферми са малки и пръснати, което означава и допълнителни разходи”.

Г-н Михаил Михайлов поздрави биволовъдите от името на НСГБ с днешния  им своебразен празник. Поздрави ги също с борбеността, която имат и успяват да си осигурят достойна помощ за развитието на биволовъдството. Също така допълни – имате голям проблем за в бъдещето. Свита генеалогия, увеличаващ се инбридинг,малък обхват на изкуствено осеменяване. Невъзможност на доставка на семенна течност от други държави. Може би това е и най-важния въпрос и в работна среща, веднага  трябва да си решите какво ще правите. Предложи им също да направят проучване за организиране депо за отглеждане на малачета, които да се използват след това за естествено заплождане. Въпрос на сметки. Ако ви излезе сметката правете го. Накрая им каза,че производството трябва да се увеличи. Пазара и то нашия се нуждае от деликатесните продукти от биволите и може да ги реализира. Да говорим за износ е повече от видение. Ако е възможно обаче износ на разплодни животни, това ще бъде добре.

След приключване на дебата г-н Михайлов бе изненадан,че в ген банката се пазят някакви дози от елитни биволски бици за осигуряват генетичен резерв. Защо не се дадат на хората да си осеменяват биволиците, кой ще го използва този биологичен резерв след пет години, когато и спермата ще е остаряла и генетиката ще е върнала назад или ще тъпчи на едно място, като използваме средни разплодници.

И всъщност колко биволици се осеменяват в страната годишно. Нека се направи сметка и спермата от най-добрите бици да се даде на тези дето осеменяват. Ако питате мен дори да им се подари или даде, чрез някаква помощ. Тук става дума за спасяване на нашия бивол. Ако не го унищожат условията, лошата генетика при всички случай ще го унищожи.

Вторият въпрос които трябва да си решат биволовъдите, са така наречените бизнес въпроси. И на тях им е ясно , че така не може да се продължава –  реализацията на мляко и месо. Говедовъдите настояват субсидии срещу продукция, така че,  и биволовъдите трябва да бъдат готови за това. Ние пожелаваме повече такива приятни и полезни представления /в Европа казват шоу/ организирани от нашите животновъди, асоциации и ИАСРЖ в случая.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here