БАБХ: Внимание АНТРАКС

0

Има  заразен овцевъд от антракс, който е настанен в болница.  Положителни са пробите, взети от 45-годишния овцевъд от разградското село Трапище, както и на две от умрелите животни във фермата му, в която се отглеждат 560 овце. До момента там е констатирана смъртта на 10 животни. След като Районната прокуратура в Разград образува преписка по случая, с постановление, овцевъдът бе изолиран в болнично заведение. Районната прокуратура в Разград разпореди на директора на МБАЛ “Свети Иван Рилски”  да изпълни правомощията си по Закона за здравето, за задължителната изолация в болнично заведение на овцевъда, заразен с антракс. източник: Пловдив24.

БАБХ: – Областна дирекция по безопасност на храните, град Разград констатира първично огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград.
Установена е смъртта на 7 овце в животновъден обект в селото, взетите проби за лабораторни изследвания показвт наличие на антракс. ОДБХ Разград и Регионална здравна инспекция – Разград съвместно обследват случая.
Започна незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в населеното място. Вече е ваксинирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия животновъден обект. В селото има общо около 1700 животни, 400 едри преживни животни, близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни. Забранява се клането и придвижването към и от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането 14 дневния имунизационен период.
Предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства влизащи и напускащи обекта по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта.
До този момент животните в с. Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години. източник БАБХ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here