Един холандски ветеринарен лекар за кравите

0

От  социалната мрежа – Фейсбука ви запознаваме с „разказа” за кравите /то не е разказ, то си е направо научен труд/ на Дикхуизен.

 Когато гледам холандската млечна крава, виждам един ферментационен кораб, прикрепен към фабрика, която доставя чудесния продукт мляко. Стомахът, съдържащ астрономическо количество бактерии и други микроби, които  превръщат  безполезните растителни материали в мастни киселини и протеини и от растението вимето прави фантастичен продукт.
Млечната крава може да произвежда много мляко. Има стопанства с крави, даващи средно 12 хиляди литра мляко на година. Това означава, че след 30 години почти половината от броя на кравите ще произвеждат същото количество мляко. Количеството на оборския тор и производството на метан  значително ще се намали от това увеличение на производството.
Това увеличение на млякото е възможно, само ако млекодайната крава намери точния процеса за ефективна ферментация на храната. Кравата  яде, пие, смила и смесва храната в стомаха. Равнищата на ферментация на различните тревни и зърнени култури трябва да бъдат добре съобразени, за да се осигури оптималното израстване на различните бактерии. Оптималната ферментация означава максимално оползотворяване на азот и фосфати и минимално производство на метан с парников газ. В резултат се постига висока ефективност на храненето за производство на мляко.

Може да се каже, че ниската цена на млякото е благословия за напредъка в млекопроизводството и благосъстоянието на кравите.

Колебанията в дажбата и нейното усвояване, които се срещат често в пасищата, причиняват дисбаланс във ферментационния процес, растежа на погрешните бактерии и тежките колебания в състава на мастните киселини. Кравите буквално могат да се разболеят там. Поради това повечето крави се хранят, за да овладеят тези негативни ефекти. Може да се каже, че ниската цена на млякото е благословение за напредъка в млекопроизводството и благосъстоянието на кравите. Извършва се балансирана смесена дажба, при която всички компоненти участват в доброто съотношение на ферментационния процес.

Само когато една крава се третира като принцеса, тя може да изпълнява оптимално и устойчиво производство. Развъдчиците на бъдещето са наясно с това.
Леглата да са меки и удобни, за да могат кравите да лежат 14 часа на ден на тях. Те „работят” най-добре на спокойствие.

ТРЕВАТА

Тревата може да се различава по състав всеки ден. Качеството и количеството на тревата за кравите е зависимо от времето и е трудно да се поддържа постоянно. Кравите се нуждаят от 20% допълнителна енергия чрез паша. Поради всички тези фактори е много трудно да се оптимизират процесите на ферментационния процес. Поради това е почти невъзможно да се постигнат същите резултати от околната среда, ако няма храненето което правим сега. Като маркетингов инструмент, кравата на поляната е мощно оръжие. Има много животновъди, които насила правят  тази картина на идиличната крава, но това е по-лошо за околната среда, по-лошо за кравата и по-лошо за фермера.
говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here