Проследяемост на месото – повече мит отколкото реалност

1

Швейцария /прочетете добре Швейцария/, сключи договор с голяма ирландска компания, която да проследява швейцарското месо на база ДНК. Следва въпросът, как ние ще проследим нашето месо. До момента всички средства за проследяемост /всъщност това са ушните марки и съответните документи/, не винаги изпълняват предназначението си. Имаме виртуози, мургави бизнесмени, които работят с клещите като гравьори на злато.
Че имаме проблем в сектор месо това е факт. В момента хиляди животни стоят по оборите. Правят разходи всеки ден, свалят килограми, създават проблеми на стопаните. Не е възможно законно в кланиците до края на юли да са заклани само 18000 говеда и малко над 200 000 бр агнета, ярета, овце и биволи. Все пак се отчита, че отглеждаме над 400 000 бр. възрастни говеда и над 1 200 000 бр дребни животни. Това означава, че субсидиите се дават за изхранване на домакинствата. Не звучи добре, нали. Вероятно, като свършат телетата и агнетата месопреработвателите ще се сетят да вдигнат малко изкупните цени. Всъщност ще се повтори сценария с млякото, който вече се „играе” на сцената. Интересно е, как ще реагират нашите търговци на живи животни, ако се въведе система за проследяване на месото, вероятно тези момчета ще си направят и лаборатория, така както имат най-добрите клещи за поставяне и сваляне на марки.
Говедовъд.ею

Сделката за проследяване на швейцарското месо от ирландски изпълнител, ще струва повече от 17 милиона евро за период от пет години. Тази проследяемост се въвежда тази година за говеждо и телешко месо; тя може да бъде разширена и да включи свинско и птиче месо. Това се прави с цел защита на първокласното качество и целостта на швейцарското месо. Въпреки, че Швейцарското месо се радва на голямо доверие сред потребителите. Технологията DNA-TraceBack  ще докаже, че месните продукти със сертификат за произход от Швейцария са наистина швейцарски, особено за повече преработени месни продукти като кюфтенца и хамбургери.

За да се подчертаят хуманното отношение към животните, устойчивостта и етичните производствени претенции, индустрията и потребителите искат сигурност за това от къде идва месото. ДНК проследяването на месото и рибните продукти стана силно свързано с масовия пазар, поведението на потребителите и националните марки. Проследяването ще играе ключова роля в бъдещето на месопреработвателната промишленост в Европа, Великобритания, Северна Америка и извън нея. „Благодарение на ясното доказателство за произход, тази система ще осигури прозрачност и по-голяма сигурност за швейцарското месо – укрепване на доверието на потребителите и подпомагане на  месопреработвателна промишленост”-заявяват швейцарските месопреработватели.

След клещите, камиончетата , документите ще имаме вероятно и днк лаборатории. И тогава митовете ще станат реалност.
Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. В животновъдството 2+2 не винаги е равно на 4 ! Ако всички си продадем телетата на кланиците по 2,50 ,то половината фермери ще фалираме веднага! Предпочитаме да оцелеем ,като продаваме на трупни четвъртини по 7-8 лв. на кг.! Какво като не е законно важно е че продължаваме да отглеждаме да отглеждаме говеда, а и който си купи един път теле-бозайник ни става клиент до гроб!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here