И двеста камбани да бият, все същата

2

Вероятно, след няколко дена ще има отново напрежение при фермерите. Съвсем нормално. Почти всеки, който е отишъл да си подаде документите по Наредба 3 и Наредбата за Хуманно отношение се е сблъскал с „железния юмрук” на администрацията.
Пълен абсурд е от първото ходене до институцията да може да се оправи. Проблеми всякакви. Примери колкото искаш. По места получаваната информация е оскъдна и непълна. Какво ще се случи пак не се знае. Фантастични неща се случват.
За млекоматите, които са свързани директно с НАП и се отчита всяка капка мляко, собствениците  трябва да представят тетрадка за дневните продажби.
Говедовъдите от планинските части на страната, едва ли ще могат да докажат тези 1600 кг, пълен абсурд някои от тях да има документи. Разбира се това си е тяхна грешка, че не са се интересували, какви са правилата на играта.
Абсурдите продължават и при Наредбата за Хуманно отношение към животните. Пасището граничи с фермата, но за да се отговаря на изискванията трябва да има на него регистриран животновъден обект, макар и временен.

В крайна сметка, за да си подаде документите по Наредба 14, фермера трябва да си наеме консултантска фирма, което означава, за него допълнителни разходи.

Абсурдите са много, но такава е действителността. Наш фермер ни изпрати и следните няколко реда, не  е анонимен, името му е в редакцията.

Управлението служи,  за да се синхронизират и целе положат дейностите на участващите в системата, да се гарантират опазването на специфичната структура на системата, да се поддържат наличните дейности и реализират програмни цели.
Управлението означава още: администрация, дирекция, ръководство, управа, надзор, власт, задължение, отговорност, грижа, ръководене, водачество и т.н.
КОЕ от всички е валидно за МЗХ и ДФЗ?

 

Проблемите ще бъдат много, защото няма изработен правилник или наръчник за прилагането на Наредба 3, в който да се включат основните изисквания  по отделните схеми и реда за тяхното прилагане в конкретните случаи:
Доказване на реализираното мляко при смесено стадо от СМлК и ЕЖСК /мляко/;
Какъв процент от стадото, примерно от 100 крави, се вземат за базис при определяне на продуктивността на кравите за посочения период от 01.10.2016 до 31.09.2017 г. Няма стадо, което да се дой на 100% целогодишно.
В указанията е предвидено да се представят оригинални фактури и заверени копия за периода и електронна бланка – таблица попълнена с представените фактури. Отново  купища ненужна „бумащина” във века на електрониката и при това тази информация РА на ДФЗ следва да я има от отчетите на регистрираните изкупвачи и млекопреработватели на сурово мляко.
В същия период от време ще се приемат и заявленията по „de minimis„ и ако имаш работа във фермата, зарежи я и бягай да чакаш ред пред областните дирекции на ДФЗ-забележително творение на УПРАВЛЕНИЕТО. Има и други подводни камъчета/скали/, но те са просто за малки пробоини във фермерската лодка.
За Наредбата за хуманното отношение към животните не искам да коментира. Спомням си колко думи се изрекоха и страници изписаха от фермерите докато тази наредба види бял свят. И сега какво. То и мерака ни мина да участваме в нея. Разбрах, че до момента в нашата област има само няколко подадени заявления, Областната дирекция на БАБХ е издала само няколко становища за кандидатстване.

Наистина, на фермерите сякаш взе да им идва на нагорнище. Не може по цял ден да се стоят в града и да се обикалят учреждения и доставят куп ненужни документи. Сякаш от това се отчайват повече фермерите, от многото справки, тетрадки и още куп други изисквания. Дори не могат да се зарадват на добрите цени на млякото.
В тази връзка съвсем скоро НСГБ изпрати писмо до МЗХГ за облекчаване на изискванията в частта си за представяне на документите. Всичко вече е качено в програми, свързани между институциите, дадени са милиони левова за това. И тези пари не трябва да служат на администрацията, а трябва да разтоварва фермерите.

Националния съюз на говедовъдите в България /НСГБ/ излиза със свои предложения до Министър Порожанов

За да успокоим фермерите, че не се пържат само те на този огън. В един четиризвезден хотел в Троян в тоалетната,  на вратата беше залепен лист, на който се нанасяше деня и часа на почистване на тоалетната и се правеха кръстчета. Ужас. Така, уважаеми фермери, не сте само вие писатели, има и други, така че – спокойно, ако това може да ви успокои

Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. За каква цена на млякото споделяте господинМихайлов къде е тази висока цена за коя област имате пред вид споделяте само фарс елате в община Карлово да говорим за изкупни цени

  2. Няма едно нещо което да е наред в сферата…хората не знаят за кое първо да мислят.
    За работна ръка ли, за това дали ще си продадат млякото на 45 или 50 стотинки, дали ще успеят да си продадат телетата ли..и на всичкото от горе бюрокрацията ги засипва с хиляди безсмислени изисквания!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here