Все по трудно става за фермерите – някой трябва да отговори

4

Подаването на документите по Наредба 3 и Хуманно отношение към животните набира сила защото крайния срок наближава, а времето тече много бързо. В тази връзка получихме и писмо на наш читател, които прави разбор на проблема. 

Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за схемите по чл. 19, 19а, 23 и 24 от Наредба № 3 от 2015 г.

ЗА МЛЕЧНИТЕ ФЕРМИ ПО:
СМлК  – Схема за обвързано подпомагане за млечни крави,
ЕЖСК – Схема за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол – мляко,

В областните дирекции на ДФЗ е пълна “мътеница”, защото ръководството на ДФЗ и “експертите” му доказаха, ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ, че  нищо не разбират от животновъдство-млечно говедовъдство, а най-много от организация и ръководство на сектора.  Не са наясно какво искат и не знаят как да организират изпълнението на прословутата Наредба 3 от 17.02.2015, но за схеми и мерки са №1 в ЕС.

  1. Софтуера на ДФЗ предоставя за попълване образец на електронен опис на документи, доказващи реализация на произведена продукция от мляко и/или млечни продукти за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. по горните схеми. Ако обаче в стадото има млечни крави и от двете схеми и  месечните фактури са издадени без да е посочено добитото и продадено мляко по всяка една от схемите се изпада в цайтнот:
  • Отварят заявлението за подпомагане и от него вадят числото на заявените млечни крави по всяка схема, умножават ги по минимално допустимото количество мляко за всяка схема и след това сбора го представят в електронен опис, като количество добито и продадено в определени месеци, по една от схемите, за да се достигне крайния сбор.

Пример: В заявлението за подпомагане фермера е посочил – 10крави по СМлК и 50 крави по ЕЖСК, но в издадените от него месечни фактури на изкупвача е записал – сурово краве мляко без да уточнява от коя схема какво количество.

 Служителите на ДФЗ коригират електронният  опис, като умножават -10 крави х 1500/2000 литра/= 20000литра и 50 крави х 4000 литра = 200 000 литра . Описаните месечни фактури в електронен опис, показват примерно общо количество добито и продадено мляко за периода 01.10.2016 г. – 30.09.2017 г.- 250 000 литра.

Те избират две месечни фактури  със сбор 20000 литра и записват в последната графа, че тези 10000 литра от април и 10000 литра от август 2017г./примерно/ са от крави от СМлК, а останалото количество по другите фактури е от крави от ЕЖСК. И така, СМлК се доят само в тия  два месеца, а  останалите от ЕЖСК през другите месеци.

Ако обаче стадото е ниско продуктивно и е под границата на тези 220 000 литра, трябва да се избира една от схемите, а по другата не се заявява.

Никой не е предвидил, че в това стадо от 60 крави за този период от една година не могат да са в лактация/ да се доят активно/ повече от 80% от кравите или 48 крави и базата да е върху активните крави.

  1. Директните продажби са ребус нерешим – няма Наредба 8 на МФ за фискални устройства, искат се дневници, протоколи, тетрадки с отчети и каквото им е родил мозъка.

До края на месеца няма да успеят, а и не искат да го сторят, да приемат всички ел. описи, копия от фактури и други документи на фермерите и няма да се постигне целта на Наредбата- да се стимулират фермерите работещи законно. Тази тежка и недобре обмислена и реализирана процедура ги тормози и наказва, а тези от сивия сектор получават недекларирани и облагаеми доходи и като подарък – de minimis.

А е толкова просто и лесно изпълнимо-информацията за продадените млека да се представя ежемесечно от регистрираните в РА изкупвачи на мляко, на база регистрирани договори, да се събира и обработва в РА  и фермера да подписва само един констативен протокол или заявление за подпомагане. Но не би- на едни фермер, няколко чиновника.

Как ще ни стигнат холандците?

Панайот Тодоров – фермер

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Кога ли ще стане ясно на управляващите ,че субсидий за глава животно или за добита продукция или за селекционен контрол са една фалшива порочна практика ! Да не говорим за агроекология ,биоземеделие и задаващата се нова измишльотина-иновация !! Правилното решение е единствено подпомагане на РАБОТЕЩА ФЕРМА. Ако не ви звучи модерно може да бъде ФУНКЦИОНИРАЩА вместо работеща!

  2. Не думайте. Какви проблеми. Та нали НАРЕДБА 3 беше прекрасна. Съвсем наскоро последния, който го каза беше баш съветнака на Министъра- Г-н Чилингиров. Да не говорим, че и баш Браншовиците я защитаваха, до като ние от простолюдието-“дето нищо не разбираме” я оспорвахме. Караколев и той в последния момент на протеста се извъртя, че видиш ли трябвало да я има Наредбата, но като ще се доказвало от едни да се доказвало от всички-демек не може само на едни да им е зле, трябва на всички да им е зле. Сега имало проблеми. Ами ще имате колеги и най-вече вие заслужавате-тези, които и пръста не си мръднахте да прорестирате срещу Наредбата при самото и приемане. Сега Ви остава поне да потърсите отговорност от “ВЕЛИКИТЕ БРАНШОВИЦИ” и от останалите “умни глави в МЗХ”сътворили поредното всеобщо зло за назидание на отрудения фермер.

  3. Г-н Михайлов, моля отговорете Вие. Нека всеки поеме отговорността си. Както тези, които сътвориха Наредбата 3 и с това доказаха върха на наглостта си, така и тези като Вас, които ги подкрепиха за пореден път с мълчание и бездействие, в порочната им практика-за унищожение на българския фермер. Вие защо не оспорихте Наредбата при общественото и обсъждане, защо не излязохте на протест срещу нея поне дни преди приемането и? Вие имате достъп до МЗХ и участвате на консултативните съвети, участвате при обсъждането на Наредбите и сте достатъчно умен да предвидите, че това щеше да се случи и да се стигне до тук. Моля споделете ни по какъв начин защитихте тогава правата на Българския фермер? Тогава, когато все още имаше шанс да се променят нещата. Когато никой от нас все още дори не знаеше, че се подготвя такава Наредба. Но Вие трябваше и сте биле там. Защото подобни неща се обсъждат първо с Браншовите организации. А после??? Когато всички разбрахме при свършен факт, че Наредбата дори е нотифицирана и тръгнахме да я оспорваме, ВИЕ ЗАЩО ПОНЕ ТОГАВА, НЕ НИ ПОДКРЕПИХТЕ? Нито веднъж!!! Нима не знаехте до къде ще доведе този фарс? А на колегите, които още не са го разбрали, искам да кажа, че това е само НАЧАЛОТО…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here