В Турция – на мода Симентала

0

През последните години породата Симентал – млечен тип, започна да става все по-любима на турските говедовъди. Нещо повече. Преди няколко седмици в Измир се проведе и международна научна конференция за тази порода.
С отглежданите повече от 14 милиона говеда, Турция държи 10-то място сред страните отглеждащи говеда. Симентала е с дял от над 2 милиона животни възходящ тренд през последните години.
Статистиката за едрия рогат добитък по породи е: Холщайн – 65.6%, Симентал – 18,4%, Швейцарско кафяво говедо -11,6%. Останалите породи са за месо и местни раси.
Поради високата степен на удовлетвореност на турските фермери от Симентал, през 2017 г 64% от внесените животни са от тази порода, докато през 2011 г този процент е 18.
В допълнение към осигуряването на пазара за страната, изхранването на населението със собствени хранителни продукти е най-важната стратегическа цел на Турция. Това е огромно предизвикателство за нарастващото население. Днешният брой на населението на Турция е около 80 милиона души, но то се увеличава с 2 млн. души годишно. Днес Турция е страната с втората по големина популация от Симентал, след Германия.
По програма, страна ще развъжда Симентал, както и производство на разплодни животни в средносрочен план, като инвестира в инфраструктурата. Понастоящем и през следващите години, фермерите ще бъдат зависими от по-нататъшния внос на животновъди. 20 000 животни ще бъдат внесени през тази година.
Участниците в международната конференция, успяха да се запознаят със симентала практически, като посетиха фирма с различна структура и размер. Основана през 1998 г., ферма на Камил Доган е частна собственост на семейството. Бившата холщайнска ферма е напълно преобразувана в Симентал. Понастоящем се отглеждат 130 крави. Във фермата се запазват всички женски телета и по-малък брой мъжки. Майките са внесени, като юници от Австрия. Фермата за добитък Бонторо близо до Мендерес, напомня за калифорнийските условия в този сух район. Фуража за добитъка се транспортира до фермата от дълги разстояния.
В момента в стопанството се отглеждат общо 1 530 крави. Този списък е разделен на няколко породи – Симентал – 321 бр, Кафяво швейцарско -155 бр., Ред Холщайн – 122 бр., Холщайн – 346, Черен Ангус – 346 бр., Ред Ангус 117 бр, Шароле -111 бр.
Отглежданите крави са внос от Германия, Австрия и Чехия се отглеждат заедно във фермата под един покрив. С богати и много положителни впечатления, както и убеждението, че това са най-добрите германски и австрийски животните за разплод се вижда, че че турските фермери се стремят да се възползват от Симентал генетиката и добрите перспективи на пазара на мляко, месо и рентабилността на бизнеса. източник:nethayvanpazari.com – Йозеф Мисенбергер

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here