За говедовъдните изложби в България

Обърнахме към г-н Михаил Михайлов да ни разкаже повече за изложбите по животновъдство.

Михаил Михайлов : – Това ми е любима тема, защото съм участвал в организирането на десетки изложения по животновъдство.
В исторически аспект, първото изложение по говедовъдство е организирано преди повече от един век назад, през 1914 г в с. Дерманци. След сформирането на първите говедовъдни дружества, се приема да се провеждат изложения в Ловеч, Плевен, Дерманци, Севлиево и Кнежа всяка година, като на самото изложение се е организирал и пазар на животни.

Това започва да се случва от 1932 г. Едно от най-големите говедовъдни изложения е проведено през 1940г, когато в гр. Плевен пристигат, завързани на волски каруци 415 говеда. Изложението в Сливен е представяло максимум 250 едри животни. Тези животни са били връзвани на коневръзи, правени от дебели греди и забивани дълбоко в земята. Това са го правили говедовъдите, ентусиазма е бил голям. След закриването на изложението са продадени 130 бика и 100 крави. Един рекорд може би и за Европа. И тогава, както и сега държавата е помагала финансово.

Целта на изложбите е била да се „сверят часовниците”- да се види до къде е стигнала селекцията и да се набележат следващите стъпки. Обикновено за изложенията са се издавали каталози с информация за животните, информация за породата и дори преводи на няколко езика. Всичко това се отразявано и от тогавашните медии.

Най-впечатляващи са събитията по време на изложението по говедовъдство през 1937 г известно за него време, като Бунта на говедовъдите. Причината е, че Държавата не е изкупила и съответно платила бичетата на животновъдите. Вечерта преди изложбата те се събират на съвещание и един от тях казва: – Ние не сме били толкова път да ни кадят поповете”. И заверата е направена – действа се когато дойдат поповете. На другия ден, след като идват официалните лица и поповете, се чувства глас:

-„Поповете дойдоха”. След това се чува дрънченето на 400 синджира и 400 говеда са отвързани и тръгват към изхода. Полицаите се опитват да спрат животните, но тогава фермерите пускат биците, които пробиват кордона. На другия ден животните са купени и платени. Показвайки колко са силни говедовъдите, чрез тези си действия, управляващите тогава правят всичко възможно да омаловажат случката, като казват, че това е инцидент или случайно изразено недоволство. Все пак на водачите на протеста им е било подсказано, друг път да не организират такива протести.

След 1944 г организирането на изложби си беше нещо нормално . Като такъв изложбен Национален център се оформи изложбеното място край гр.Сливен. Там се организираха почти всяка година Национални изложби и много пъти по тематика. В годините когато имахме над 8 млн овце и голям износ на агнета, се акцентираше върху овцевъдството. Когато овчето мляко стана интересно, имаше и специализирани изложения по млечно овцевъдство. Основна роля по организацията играеше МЗ, то нямаше и други организации.

Най-голямото изложение бе през 1984 г, когато дори бях комендант на изложбата. Четири месеца преди изложението всяка събота лидерите на животновъдните предприятия се събираха в Сливен, на изложбената площадка да правят организацията. Един директор на птицевъдството мисля си, позволи да не дойде на тези сбирки и да отиде на лов и още в понеделник бе уволнен от тогавашния министър Желю Добрев. Изложбата бе грандиозна.

През 1994 г реализирахме проект съвместно с Германия и се обнови изложбата, като се построи тръжна зала с три обора за животните. Проведените няколко търга за говеда минаха с променлив успех. Но ако някой не знае, най-посещавани бяха търговете за зайци. Основно се наддаваше за Белгийския великан. Имаше и интересни случки. Търга започна и се предлагаха най-добрите екземпляри в началото. Едни дебеловрати момчета не свалиха ръцете докато не купиха първите пет заека. Питам ги, за какво ви са. Сега отиваме да си ги опечем и направим банкетче.

След тях се появи нова вдигната ръка. Оказа се, че това един грък, който купи 13 заека. След време посетих фермата му. Това беше една бетонна яма на 50 кв в земята, пълна с пръст и разделена отдолу на сектори. Там ги гледаше човека. Интересна технология. През последните години също се организираха няколко изложения в Сливен. Определено на най-добрите изложби бяха през 2012 и 13г на Черношарената порода, когато имаше и чуждестранни съдии. През 2013 г се включиха и другите говедовъдни асоциации.

През последните две години в Стефан Караджово -Ямболско месодайната асоциация направи също изключителни изложения. ИАСРЖ също представи няколко изложби, където участваха всички видове животни.
Хората искат такива изложби, има голяма посещаемост и голям интерес. През последните години даже по-младите водят децата си, да се запознаят с домашните животни, защото те изчезнаха от градовете.
По отношение на изложбите, голям е интереса при овцевъдите и козевъдите, изложението в Арбанаси привлича десетки хиляди хора. Другите асоциации правят локални изложби, които са също много популярни. МЗХГ помага финансово за организирането и така трябва да бъде.

Разбира се, има още много да се желае по организацията – по скоро по идеята, която трябва да се популяризира. И това ще стане. Много наши животновъди вече са посетили много изложения в Европа и носят винаги по нещо ново. Трябва още малко ентусиазъм и желание от страна животновъдите за да стигнем другите.

Целта трябва да бъде да покажем докъде сме стигнали със селекцията и какво трябва да правим за да минем в най-скоро време бариерата от 4000 кг мляко от крава.
Накрая пожелавам успех на организаторите от Раковски. Много им е трудно. Не разполагат с контингента на ИАСРЖ и Развъдните организации, но тези ентусиасти от Сдружението Фермерско мляко са за поздравления. Всъщност това е и първото изложение на животни организирано от организация на производители.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here