Италия: с маркировка на млякото от фермата до рафта

1

Преди няколко години НСГБ публикува един материал със заглавие – „Пътя на млякото”. Днес , вече в Италия се прави това. Всъщност Закона влезе в сила от 18.04.2017г и звучи най- общо така: – Млечните продукти произведени в Италия трябва да бъдат маркирани с доста голяма информация за тях.
Според италианското МЗ, тази промяна се прави за да има прозрачност по отношение на консуматорите за млечния продукт който консумират. Така че, за повечето млечни стоки – прясно мляко, масло, кисело мляко, сирене, извара, кашкавал и др. вече има нов етикет за представянето им. На етикета трябва задължително да има написано произхода на млякото /държавата/, както и държавата в която е било обработено и пакетирано. Ако млякото се обработва от няколко ЕС или страни извън ЕС ,тогава се употребява терминът “мляко от страни от ЕС” или “мляко от страни извън ЕС.”

Останалите количества от старите опаковъчни материали, които вече не отговарят на новите правила могат да се използват 180 дни след решението.
Италианските животновъдни  асоциации, които са искали тази промяна от години, приветстват новия регламент, защото голяма част от продаваните в Италия  мляко и моцарела са произведени от мляко което идват от чужбина.

Италиянския земеделски министър Маурицио Мартина описа новите правила като “повратен исторически момент” за нова връзка между фермери, производители и потребители . 

Посочването на произхода е от решаващо и ключово значение за конкурентоспособността и отличителен характер на земеделски модели. 

Говедовъд.ею няколко пъти публикува материали във връзка с етикетирането на млечните продукти. След Италия такъв Закон ще се приеме в още три европейски страни, едната от който е Чехия. Тези страни вече са поставили искане пред комисията по земеделие към ЕС за влизане в сила на този Закон за всички страни от ЕС.

Говедовъд.ею.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here