Как се вземат млечните проби в Канада и САЩ

0

Във връзка вземането на нови проби, в съответствие с Наредба 2, се свързахме по телефона с експерта по говедовъдство, работещ в Канада и по Света, нашия сънародник Тодор Арбов.

Въпросът на говедовъд.ею се заключаваше до следното:

Г-н Арбов, кажете нещо повече как в Канада и САЩ, където средната млечност от крава е вече над 11 000 кг как е организирана проверката за качеството на добитото краве мляко.

Поместваме пълен запис, без промени и цензура:

Тодор Арбов: – DHI – е независима фермерска организация с различни поделения, се занимава с тази дейност в Америка и Канада – но те мерят само количество мляко, маслеността и протеина от отделните крави е за селекционни цели. Всъщност това е служба, която обслужва фермите под селекция.
Преработвателите изследват другите показатели, като се взема обща проба от млякото, дели се на две и се наливат в две различни шишета. Едната проба отива в лабораторията на мандрата , другата остава във фермата. При несъгласие на фермера с резултатите от първата проба, втората – която е останал във фермата, се изпраща в референтна лаборатория.
Анализите на пробите при преработвателя са безплатни, анализите в референтните лаборатории ги плаща фермера. Преработвателите изследват всяка партида мляко, включително и за масленост и протеин, защото така става ценообразуването на млякото.
Кашата в България е много голяма и единственият изход е с наредба да се задължат преработвателите да правят същото, както в САЩ и Канада, а референтните лаборатории да се използват само в случаите на несъгласие с резултатите на преработвателите. Това ще направи възможно и реалното заплащане на млякото по съдържание на млечни мазнини и протеин. За производители, които са и преработватели, може да има внезапни поверки от БАБХ за контрол на анализите, при използване и на референтните лаборатории. Фермерът трябва да бъде освободен от каквато и да е работа по тези въпроси.

Тодор Арбов- Канада

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here